Eerlijk zijn

Samen lopen we buiten, het zonnetje schijnt. Ze snuffelt hier en daar in het gras, doet haar behoefte en loopt weer door. Een klein rondje, meer lukt niet meer. Ik geniet van de zon en kijk met een dankbaar gevoel naar haar. Wat heerlijk dat ze er nog is. Wat fijn dat we nog een dag samen mogen doorbrengen. Ik weet dat elke dag de laatste kan zijn. Ze is ziek, ze is op, haar lichaam begint haar steeds meer in de steek te laten.

Ik vraag me af waarom ik eigenlijk zo blij ben met haar. Hoe moeilijk hebben we het niet gehad samen? Hoe vaak heb ik niet gedacht, ga alsjeblieft, ik kan niet meer. Toch gaf ik niet op, ik voelde diep van binnen dat ik niet op moest geven. Als ik werkelijk iets wilde leren, dan moest ik doorzetten. Schuldgevoelens, angsten, onzekerheden, in grote maten kwamen ze voorbij. Toch gaf ik niet op, ik bleef elke keer de kracht zoeken om door te gaan. Waarom eigenlijk? Wat maakte het nou dat ik door bleef zetten? Dat ik tegen alle adviezen van iedereen om me heen toch vast hield aan dat gevoel. Dat gevoel wat elke keer weer zei, geef niet op, dit is wat je nodig hebt.

Ik kijk naar haar en weet ineens het antwoord, het antwoord op de vraag waarom ik door bleef zetten, waarom ik niet opgaf.

Het antwoord is, dat zij de eerlijkste is van alles en iedereen. Nooit maar dan ook nooit geeft ze me niet de juiste feedback. Daar waar mensen dingen wegwuiven, dingen niet zeggen, of mooier praten, is zij de enige die echt eerlijk is. En dan ook nog met zoveel liefde… ongelooflijk wat een trouw en wat een liefde geeft ze. Onvoorwaardelijk. Niets hoeft ze er voor terug, nooit is het teveel, nooit zeurt ze ergens om. Ze is er gewoon en geeft me precies dat wat ik nodig heb.

Hoe dan? Door het gedrag dat ze vertoont. Het gedrag in huis, wat meteen veranderde als we buiten waren. Mijn energie binnen was gewoon niet goed, niet helder, was negatief, onzeker, gestresst. En ja, daardoor trok ik dat ook continue aan. Ik zie aan de buitenkant in mijn omgeving wat er van binnen speelt. Heb ik een rustige kalme zelfverzekerde energie dan geeft de buitenwereld mij dat ook terug. Heb ik een nerveuze onzekere energie dan zie ik dat terug in mijn leven.

Haar eerlijkheid en mijn vasthouden aan dat wat ik voelde.. heeft ervoor gezorgd dat alles wat er speelde in mezelf naar de oppervlakte kon komen. Dat ik ben gaan leren nog veel meer te voelen, dat ik leer omgaan met al deze gevoelens. Dat ik eerlijkheid zo ben gaan waarderen. Alleen dat brengt me verder. Liefde krijgen is leuk, maar dat alleen is niet genoeg. Eerlijkheid brengt me zoveel verder. Dat maakt me pas echt gelukkig want hoe eerlijker iemand is, hoe meer ik aan die dingen kan werken. Als ik het niet weet en niemand zegt het duidelijk, hoe moet ik dan zelf zien wat er speelt?

Het was een harde leerschool.. maar ik had hem voor geen goud willen missen. Als ik dit had gemist, had ik nooit zoveel over mezelf geleerd. Nooit geleerd hoe belangrijk gedachten zijn, wat angsten en onzekerheden in de weg staan van dat wat ik werkelijk wil, wie ik werkelijk kan zijn. Ik had nooit geleerd hoe ik mezelf keer op keer weer kon motiveren, nieuwe bladzijden om kon slaan, hoe ik om kon gaan met alles wat in me leeft. Er is zoveel wat ze mij geleerd heeft, dat is niet te beschrijven. Zij heeft haar poot op alle pijnlijke zwakke plekken gelegd en samen hebben we ze geheeld.

Het gaat goed met mij.. beter en beter. En hoe beter het met mij gaat, hoe meer zij de rust krijgt om haar leven te leiden zoals zij nu nodig heeft. Ze mag rusten, genieten van haar oude dag. Van dat laatste stukje wat haar nog rest. We gaan daar samen intens van genieten..want dat is wat ik haar kan geven. Voelen wat ze nodig heeft en berusten in dat wat is. Genieten van elk moment dat ze er nog wel is en haar laten zien dat het allemaal niet voor niks is geweest.. pas dan zal ze rustig los kunnen laten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s