Wat angst toch allemaal doet

Het gekke van angst is dat het mensen rare dingen laat doen. Dingen die je juist niet zou moeten doen.

Zo kwam er een vriendin op visite die bang was voor mijn hond. Mijn hond is onzeker en vindt onzekere mensen, vooral in huis, heel moeilijk. Moet ik haar aaien vroeg ze? Huh? Je bent bang.. en nu wil je hem gaan aaien? Wil je gebeten worden ofzo? Blijf lekker waar je bent en laat haar even eerst ontspannen. Bijzonder toch dat je als je bang bent een dier wat ook bang is zou willen aaien?

En nu dan met C. Zoveel mensen zijn bang en wat gaan we doen? In plaats van als een malle aan onze gezondheid werken zodat we niet ziek worden, gaan we snel een prikkie laten zetten zodat we lekker door kunnen vreten, zuipen en stress hebben. Kunnen we gewoon lekker doorrennen en alles vooral door laten gaan, want ja.. we hebben toch een prik?

Een prik waarvan niemand weet wat die precies doet, waarvan niemand weet wat de lange termijn werking is, waarvan niemand weet of die nou echt beschermt en voor hoelang.

Ik begrijp het als mensen nu ziek zijn of ongezond dat ze een prik nemen, maar gezonde mensen? Mensen die al zorgden voor zichzelf? Die al niet echt ziek zijn geweest van C. Waarom zouden die een prik moeten nemen?

En dan die test samenleving, het eigenlijk dwingen tot vaccineren, anders mag je niks meer. Hoezo? Ik mag dus vreten, zuipen, stress hebben tot ik een ons weeg, als ik maar een prikje neem? Als ik aan mijn gezondheid werk heb ik gewoon dikke pech? Dat telt niet? Wat is dat voor samenleving?

Prima voor iedereen die de prik wilt, als dat goed voelt, maar als het niet goed voelt moet ik me maar laten dwingen? Dan heb ik gewoon dikke pech?

Wat een geluk dat ik niet veel nodig heb in het leven. Dan maar geen theater bioscoop of wat dan ook voor gekkigheid, ik kan best zonder, maar dit moet toch niemand willen? Ik die er alles aan doet om van de stress af te komen, ik doe mijn best om gezond te leven en te bewegen en mag niks meer, alleen maar omdat ik geen prik heb? Terwijl ik de ziekte al heb doorgemaakt?

Hoe bizar is het.. dit is dus wat angst doet. 18000 mensen zijn overleden aan C tot nu toe in totaal in Nederland, versus 20.000 mensen die per jaar overlijden aan roken, 40.000 mensen per jaar die sterven aan hart en vaatziekten als gevolg van een slechte leefstijl. En daarvoor moet ik nu alle risico’s voor lief nemen? Moet ik daarvoor nu een prikkie nemen van bedrijven die nergens verantwoordelijk voor gesteld kunnen worden? Die alles bij voorbaat al afgeschoven hebben op de regering en nergens voor op het matje geroepen kunnen worden? Bedrijven die in het verleden slechte dingen hebben geproduceerd? Ik moet alles opgeven voor die 18.000 vooral oudere mensen die zijn overleden? Voor een ziekte die waarschijnlijk steeds milder zal worden, als die vaker doorgemaakt wordt? Voor een ziekte waar het lichaam veel beter tegen beschermt is als het lichaam de ziekte zelf heeft doorgemaakt?

Ik kan het nog steeds doorgeven wordt er gezegd, maar als ik gevaccineerd ben kan ik het toch ook doorgeven? Kan ik toch ook ziek worden? Zelfs dan zijn gevaccineerden nog bang en durven ze niet samen te zijn met ongevaccineerden, want stel je voor dat ik het doorgeef? Hoe gek is dat om zo te denken?

Hoe bijzonder is het wat angst met een mens doet. En precies om die reden wil ik al mijn angsten aanpakken. Wil ik continue mezelf bewust maken van de werkelijkheid, want er klopt helemaal niets van het beeld wat ik te zien krijg, als die vertroebeld is door angst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s