Stapje voor stapje

Ik sta even stil en kijk terug naar de afgelopen maanden. Ik doe dit vaak, even stil staan, even achterom kijken. Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naartoe? Het zorgt ervoor dat ik me bewust maak of ik nog op de goede weg zit. Hoe voelde ik mij toen? Hoe voel ik me nu? Welke dingen heb ik geleerd? Wat zou ik nog willen leren? Waar zou ik nog aan willen werken.

Ik ga even terug naar het moment waarop ik de beslissing nam; Op deze manier wil ik niet meer leven, ik wil het anders doen, ik wil me gelukkiger voelen. Ik weet niet hoe, ik weet niet wat ik wil veranderen, maar zo wil ik in ieder geval niet door gaan. Ik zag dat ik steeds weer terug viel in oude patronen en ik wilde het niet meer. Ik koos voor geluk.

Wow wat een mooi en ook verdrietig moment was dat. Ik voelde me zo rot, maar na het uitspreken van die woorden voelde ik ook een heel klein beetje vertrouwen. Ja dit is wat ik wil, dit is wat ik ga doen. Geen idee hoe, maar ik ga het gewoon doen.

Door steeds weer eventjes terug te kijken zie ik welke weg ik heb afgelegd. Wat er wel goed ging en wat niet.. en geniet ik nog meer van alle dingen die ik heb mogen leren. Ik ben niet kritisch op mezelf, ik kijk terug in liefde. Ik kijk terug om ervan te leren, niet om mezelf af te straffen voor alle stomme dingen die ik heb gedaan. Wow wat een verschil zeg. Alleen dat al, alleen al het feit dat ik gewoon veel aardiger voor mezelf ben en mezelf niet continue maar neerhaal over hoe stom ik ben geweest en wat voor domme fouten ik allemaal heb gemaakt.

Wat heb ik veel geprobeerd.. ik heb geluisterd naar de mensen om me heen, heb dingen geprobeerd waarvan ik dacht dat ze me zouden kunnen helpen. Heb dingen weer verworpen omdat ze me niet dienden.

Ik beweeg meer, maar nog wel zo dat ik me er prettig bij voel. Ik bouw het langzaam op, push mezelf niet. Voel wat het met me doet als ik het wel doe en wanneer ik het niet doe. En kies steeds vaker om het wel te doen, omdat ik weet dat ik me dan beter voel.

Ik mediteer zo vaak als ik de behoefte heb. Soms is dat twee keer soms wel vijf keer op een dag. Gewoon even voelen, hoe voel ik me, wat zit er allemaal daar binnen, wat heb ik nodig, wat wil zich laten zien. Soms heel kort, soms lang. Net waar ik me goed bij voel.

Ik doe ademhalingsoefeningen elke dag en op dagen dat mijn hoofd tekeer gaat doe ik ze nog vaker om rustiger te worden.

Ik neem elke ochtend een koude douche, iets wat ik nooit had kunnen dromen dat ik dat zou doen, maar wat me echt helpt om rustiger te worden.

Ik lees en luister veel over persoonlijke ontwikkeling. Een thema wat ik ongelooflijk boeiend vind en wat me zoveel inzicht geeft.

Ik eet steeds bewuster, kies vaker voor de dingen die mij goed doen in plaats van voor eten waar ik me alleen maar slecht door ga voelen. En oh wat kan ik hier nog veel in verbeteren, maar dat komt wel. Stapje voor stapje..

Steeds weer kijk ik, dient dit me nog? Hoe voel ik me als ik dit doe? Wat gebeurd er als ik het een keer niet doe? Hoe voel ik me dan. Van daaruit neem ik steeds vaker de juiste beslissingen omdat ik me gewoon beter wil voelen. Ik wil me gewoon goed voelen, want daar waar ik was wil ik nooit meer heen. En nee, dat gaat niet vanzelf.

Hoe lekker om dit stapje voor stapje te doen. Om in alle rust en alle tijd steeds weer nieuwe dingen toe te voegen, te leren en ervan te genieten omdat ik voel dat het me goed doet. Hoe dankbaar ben ik dat ik uit zo een dal ben geklommen en bewust kies voor een leven waar ik gelukkig van word in plaats van me zo rot te voelen steeds maar weer. Al die ups en downs te hebben. Al die dagen waarop mijn hoofd volledig met me aan de haal gaat. Al die keren dat ik volledig werd meegezogen in drama. Nee voor mij niet meer. Ik houd mezelf in de gaten. Ik blijf die rust nemen en blijf de tijd nemen om te kijken hoe ik me beter kan voelen en welke dingen mij dienen en welke niet. En nee niet alleen op één vlak, maar op alle vlakken in mijn leven. En oh wat heb ik nog veel te leren en te veranderen, maar ergens moet ik beginnen. Het kan en hoeft ook helemaal niet in één keer.

Want echt… het is niet nodig om vol stress en ellende en drama door het leven te gaan. Echt niet. Het kan anders. Niet door iets af te leren, door boos te worden, door me schuldig te voelen keer op keer op keer, door mezelf af te kraken en slecht te denken en steeds voor de dingen te kiezen die juist niet goed voor me zijn. Alleen hoe dan wel?

Door nieuwe dingen aan te leren! Door me bijvoorbeeld niet te focussen op wat mijn hoofd mij verteld, maar door mij te focussen op mijn ademhaling en mijn hart. Door me niet te focussen op of ik wil afvallen, maar dat ik me beter wil voelen en door welke voeding voel ik me dan beter? Door echt te voelen en stil te staan wat het met mij doet. Door me niet te focussen op wat ik niet kan, maar op wat ik wel kan. Door me niet te focussen op slechte woorden maar op goede woorden waardoor ik me veiliger en prettiger voel. Door me niet steeds in te spannen maar juist ook door te ontspannen. En elke keer vraag ik mezelf, draagt dit bij aan je geluk? Zo ja.. dan ga ik er mee door. Zo nee.. wegwezen dan, stop ermee. Dan zoek ik rustig verder. Ja ik word er gelukkig van om een gebakje te eten, zeker weten, maar mijn lijf is er niet gelukkig mee en urenlang voel ik nog de stress erdoorheen razen. Ja ik word er gelukkig van als ik verliefd ben op iemand, maar als hij dat niet op mij is, hoe kan ik dan gelukkig worden? Ja het maakt mij gelukkig als ik op de bank hang, maar mijn lijf word er niet blij van, en hoppa, zit ik weer continue in mijn hoofd want ik kan mijn stress niet kwijt. Korte termijn geluk is vaak op de lange termijn ongeluk.

Dus stapje voor stapje op zoek naar meer geluk, meer rust en meer liefde.. en bij elke keuze die ik maak vraag ik me af… brengt me dit op de lange termijn geluk? Weet ik het niet meteen.. dan probeer ik het uit.. voel ik wat het met mij doet.. en ik beslis. Ga ik door? Of stop ik ermee? Want een keuze die ik vandaag maak.. kan morgen weer anders zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s