Niet goed genoeg zijn

Hoe gek is het dat zoveel mensen, inclusief ikzelf, het idee hebben niet goed genoeg te zijn? Overal komt het in terug en ik lees er veel over. Het vervelende is, dat veel dingen daardoor niet lukken. Omdat er diep van binnen een gevoel zit van, ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, lukken heel veel dingen ook niet.

Een mooi inzicht wat ik kreeg is het inzicht dat om op de wereld überhaupt te komen, je al goed genoeg moet zijn. Er zijn zoveel obstakels te nemen en je moet maar net uitgekozen worden uit al die zaadcellen.. Dan ben je toch überhaupt goed genoeg, anders zou je niet op de wereld komen.

Het klinkt allemaal zo logisch, maar hoe meer ik het binnen laat komen het herhaal hoe meer ontspannen ik word. Nooit geweten dat het überhaupt een ding was, dus tja, logisch ook dat ik er nooit iets aan heb kunnen doen.

Ik ben dus goed genoeg, alleen ik kan dingen nog niet goed genoeg. En dat is heel wat anders. Gelukkig is daar ook iets op bedacht, alles is te leren. Het kost alleen tijd geduld en kennis om ergens beter in te worden en ik moet het ook nog willen. Dat is ook het gekke, ik wil niet eens overal goed genoeg in zijn, want veel dingen interesseren me helemaal niet. Pas als iets me wel interesseert, ik er tijd en aandacht aan wil besteden, kan ik er beter in worden. En echt.. een mensen leven is te kort om alles te kunnen. Dus een paar dingen uitzoeken en daar aandacht en energie in steken is genoeg. De rest mag dan een ander zich in verdiepen.

En daar zit dan ook nog een ding, weet ik dan wel waar ik beter in wil worden? Weet ik dan wel wat ik wil? Waar wil ik goed genoeg in wil worden? Wat wil ik leren? Alleen dat al was een hele zoektocht. En wat was er nodig voor die zoektocht? Tijd… en geduld. Tijd nemen om te leren wat ik dan wilde leren. Wat vind ik leuk? Wat niet? Niet overhaasten. Niet meteen alles willen veranderen. Beetje voor beetje.. stapje voor stapje.

Het grappige is, ik zie steeds weer dat een deel van wat ik doe al te maken heeft met waar ik heen wil. Door er gewoon rustig naar te kijken en mezelf te vragen wat vind ik er leuk aan en wat niet? Wat zou ik willen kunnen wat ik nu nog niet kan? Wil ik het echt leren? Wil ik er tijd en energie in steken? Het is vaak helemaal niet een enorme verandering, een deel deed of doe ik al.

Zo vind ik op mijn werk het begeleiden heel leuk. Ik vind het omgaan met kinderen leuk, maar ook te zien wat een invloed ouders hebben en hen daarin begeleiden. Ik vind het contact met mensen leuk. In mijn vorige baan vond ik het leiderschap leuk, het alleen op pad gaan en op mezelf vertrouwen, het werken met één persoon tegelijk. Wat ik minder leuk vind? Het medische.. ik merk dat ik me daar minder in wil verdiepen verder, het boeit me gewoon niet genoeg. Wat ik weet vind ik prima en echt leer ik wel verder, maar mijn echte interesse ligt daar niet. Met al die andere dingen zou ik wel iets anders kunnen doen, met toevoeging van iets wat het medische vervangt misschien. En nee, dat hoeft niet vandaag of morgen, maar ik kan wel alvast de tijd nemen en de ruimte om te gaan onderzoeken waar mijn interesse dan wel zou kunnen liggen en dan kijken of ik dat zou willen leren. Ergens voel ik namelijk dat ik echt aan het veranderen ben en eigenlijk uit dit jasje aan het groeien ben. Ergens begint het steeds minder bij me te passen. En ook dat is oké.. ik heb helemaal geen haast, vanzelf komt er iets op mijn pad, daar ben ik van overtuigd en dan zal alles op zijn plek vallen. Het liefst begin ik voor mezelf. Iets wat ik zelf op kan bouwen, op mijn tempo met mijn eigen visie. Niet iets groots, gewoon iets waar ik heel blij van word en prima naast mijn huidige werk mee kan beginnen..

Gelukkig heb ik echt geen haast. Wil ik eerst verder blijven werken aan mezelf en mijn gezin. De rest komt echt later wel, dat weet ik zeker. Ik heb ondertussen wel geleerd dat ik de dingen vanzelf aan ga trekken, als ik maar in die rust blijf. Ik hoef er helemaal niet zelf meteen op af en gelijk van alles te doen. Wat een lekker idee..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s