Dagelijkse rituelen helpen me door moeilijke tijden heen

Ik sta op, mijn dag begint. Ik zou het heerlijk vinden om te blijven liggen, maar helaas, als ik dat doe gaat mijn hoofd op volle toeren draaien. Alle energie die in mijn lijf zit, wil naar mijn hoofd. Gelukkig is het al een stuk beter dan het was. Al het oefenen elke dag weer, begint echt zijn vruchten af te werpen. Ik oefen de hele dag door om, zodra ik voel dat ik weer in mijn hoofd ga zitten, me op iets anders te concentreren. Ik richt me op mijn ademhaling of op hoe ik me voel en haal bewust mijn aandacht weg bij mijn hoofd.

Makkelijk is het niet besef ik steeds weer. Ik ben het zo gewend om in mijn hoofd te zitten dat het als vanzelf steeds weer gebeurd. Het kost gewoon tijd om mezelf iets anders aan te leren en echt, wat ben ik al ver! Wat ben ik al echt goed bezig. Ik mag zo dankbaar zijn dat ik dit heb mogen leren. Dat ik nu begrijp dat ik mezelf gewoon kan trainen om iets nieuws te leren. Iets waar ik wel blij en gelukkig van word.

Ik denk even terug naar een paar dagen geleden. De spanning was toen weer hoog en ik voelde me gewoon niet lekker. Ik kan dan doen wat ik wil, echt ontspannen word ik niet. Toch ben ik er aardig goed doorheen gekomen vind ik zelf. Het heeft me niet zo mee gesleurd. Ik besef steeds meer dat het komt door de rituelen te blijven uitvoeren. Ze geven rust. Ik kijk nog even naar het moment dat ik op de bank lag en niks kon. Ik weet nog dat bepaalde dingen me wel lukten, zoals avond eten koken. Als de kinderen er waren was ik iets rustiger, ging het iets makkelijker omdat ik dingen moest doen die ik gewend was om te doen. Ik kijk even terug naar alle keren die ik me kan herinneren dat ik slechte dagen had. Één ding hadden ze allemaal gemeen, zodra ik iets moest doen wat gewoon elke dag moet gebeuren, kon ik het wel. Ik vind het op dat moment niet leuk, maar ik kon het wel. Voor de rest had ik absoluut geen energie.

Ik zie dat het komt doordat ik eraan gewend ben. Die momenten kom ik meer in ontspanning omdat ik gewend ben om die dingen te doen. Ik ben er meer ontspannen bij dan bij de momenten dat ik maar daar lig en niks doe. Ik kijk nog even terug… mijn hersenschudding heb ik overwonnen door rituelen in te bouwen die ik elke dag deed. Ankerpunten, momenten waarop ik me op iets anders focuste en die steeds weer terug kwamen. Door langzaam steeds meer van die momenten in te bouwen had ik minder en minder hoofdpijn. Ik was bezig met tekenen, bakken, wandelen en rustig liggen en concentreren op wat er zich buiten afspeelde. Ik zorgde ervoor dat ik elke keer weer even iets te doen had en bouwde dit langzaam op.

Terug kijken om van te leren, om dingen te herkennen, om te zien wat ik onbewust heb gedaan om iets te overwinnen zodat ik het in de toekomst kan gebruiken om andere dingen te overwinnen. Om uit iets te komen waar ik me niet goed bij voel. Rituelen, dat is het. Dat geeft rust. Door iets elke dag te herhalen wordt het een gewoonte en gewoontes geven rust. En rust is precies wat ik nodig heb om straks vanuit die rust weer in actie te kunnen komen. Nieuwe dingen te leren, aan te trekken.

Dit is ook precies waarom ik me op het werk beter voelde dan thuis, op mijn werk heb ik een dag indeling. Zijn er een heleboel ankerpunten, beweeg ik, heb ik pauzes en weet ik voor een deel waar ik aan toe ben. Dat geeft rust en daarvan raak ik ontspannen.

Nu pas zie ik het belang ervan om voor mezelf deze rituelen erin te houden. Onbewust ben ik ze gaan invoeren in mijn leven. Voelde ik dat ik me er beter door voelde. Het wandelen/ bewegen, de rust momenten, de leer momenten elke dag weer. Een plan maken voor de dag, welke dingen wil ik doen, is dit te doen? Kan ik dat zeker weten halen? Vertrouwen opbouwen. Mezelf gaan vertrouwen dat ik wel echt ook aan mezelf denk. Nee zeggen. Dingen weg strepen. En vooral Pauzes nemen, tijd voor mezelf. Ik durf nu iets te gaan doen, omdat ik er op vertrouw dat ik op tijd weer even rust neem. Dat heb ik mezelf aan geleerd. Niet maar doorgaan, maar steeds op tijd eventjes een rust moment inbouwen.

Nee mijn dagen zien er niet alle dagen hetzelfde uit, gelukkig niet, maar ik heb wel steeds meer dingen die ik dagelijks doe. Dingen waar ik gelukkig van word, die me iets brengen, die me door de moeilijke dagen heen slapen. Ik voel en zie nu hoeveel zin het heeft om al die dingen te blijven doen, ook als ik geen zin heb. Misschien wel juist als ik geen zin heb.

Langzaam heb ik ze opgebouwd, steeds eentje toegevoegd en gekeken of het bij mij paste. Het elke dag meerdere keren wandelen met de hond waar ik echt wel even aan moest wennen, ik zou niet meer zonder willen nu. Het koude douchen wat me echt opfrist, nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen, maar het verfrist zo lekker. De meditaties of momenten van gewoon lekker uit het raam staren. Het elke dag weer nieuwe dingen leren over persoonlijke ontwikkeling door te luisteren naar dingen of boeken te lezen. Soms wil ik teveel, doe ik teveel, luister ik teveel naar verschillende mensen, maar elke keer voel ik weer op een moment dat ik me mee laat slepen. Zet ik weer een stap terug, neem ik er wat meer afstand van, neem ik weer meer rust, bekijk ik wat me wel dient en wat niet en ga ik weer rustig verder. Het schrijven wat me nog steeds ontzettend veel inzichten geeft en echt een rust punt voor me is. Niet meer uit pure noodzaak maar meer nu om even die rust te ervaren en dingen in mijn hoofd helder te krijgen.

Ik voel steeds beter wat wel bij me past en wat niet. Van welke dingen ik blij word en welke dingen ik liever niet meer doe. Welke dagen ik iets aan kan en welke dagen niet. En vaak gaat het nog mis, ren ik mezelf toch weer even voorbij, maar net zo vaak fluit ik mezelf weer terug. Perfect hoeft het niet te worden, liever niet zelfs, maar wat is het leven veel leuker als ik er ook gewoon van geniet. Als ik me zoveel rustiger voel en geniet van de kleine dingen. Het leven is niet anders geworden, ik ervaar het anders en dat is een stuk fijner. En vooral weet ik steeds beter hoe ik kan omgaan met moeilijke dingen, lastige dagen, moeilijke tijden, ook als ze langer duren. En dat… geeft heel veel rust..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s