Het is het verhaal waar ik in geloof

Ik zet de tv aan en kijk het journaal. “Geen enkel griepgeval is er geweest tot nu toe dit seizoen. Dit lijkt te komen doordat we allemaal anderhalve meter afstand houden”. Met verbazing luister ik ernaar. Geen enkel griep geval dit jaar? Ja dat beeld herken ik van de afdeling waar ik werk. Geen één kind gehad met griep of RS virus. Dat is toch vreemd? En door de anderhalve meter? Hoezo? Dan zou er toch ook geen Corona moeten zijn? Kan die dan wel overspringen over die anderhalve meter heen? En de griep niet? Wat een onzin! Nee ik ben geen whappie, maar ik ben ook niet gek, dit is echt pure onzin.

Hoe komt het dat er dit jaar alleen maar Corona lijkt te zijn? En bijna geen andere infectie ziekte? Hoe is dat mogelijk? Is het omdat we dit verhaal continue voorgeschoteld krijgen? Is dit het verhaal wat verteld word en is het daarom ook waar? Gebeurd het daardoor ook? Is het niet zo dat we normaal allemaal de griep verwachten? Of het RS virus? Dat dat het verhaal is wat er altijd is, in de winter zijn deze infecties er? Is het nu zo dat er door een ander verhaal ineens alleen nog maar een andere ziekte is? En dat de rest ineens zomaar is verdwenen omdat niemand er meer mee bezig is?

Ik denk aan al mijn eigen verhalen waar ik in geloofde en die ook allemaal waar waren. Ik verwachtte dingen, omdat ik in een bepaald verhaal geloofde. En omdat ik het elke keer weer verwachtte kwam het als vanzelf gewoon al. Ging het automatisch al zo.. ik heb mezelf zoveel verhalen verteld die eigenlijk gewoon super onzin waren. Sinds ik die op spoor en aan het onderzoeken ben en verander in een ander verhaal ben ik een gelukkiger mens aan het worden. Want als ik mezelf het ene verhaal kan vertellen en daarin kan geloven, kan ik mezelf ook het andere verhaal vertellen en daarin gaan geloven. En dat kan dan zomaar heel anders voelen.. hoe vaker ik het mezelf vertel, hoe beter ik me voel.

Eigenlijk klinkt het te simpel maar als ik goed kijk naar wat ik de afgelopen jaren heb gedaan is het precies dit. Verhalen veranderd waardoor die waarheid werden. Zo lang we dit Corona verhaal voorgeschoteld krijgen is het er ook. Als het straks naar de achtergrond gaat zal er af en toe een klein opleving zijn die verder geen aandacht krijgt. Dan zal de “gewone” griep weer terug komen en het RS virus zal er weer gewoon zijn. En ja ook de Corona, maar niemand zal zich er meer druk om maken.

Hoe meer verhalen ik verander, hoe rustiger ik word. De “goede” verhalen zijn net zo min waar als de slechte verhalen. Ik bedoel, als ik mezelf vertel dat ik kan zingen, is dat nog niet meteen waar. Alleen heb ik mijn hele leven geloofd dat ik niet kon zingen dus begon ik er niet eens aan om het te leren. Totdat een dirigente tegen mij zei, ja hoor, jij kunt prima leren zingen. Je hebt alleen wat meer uitleg over techniek nodig en dan kun jij prima zingen. Pas toen ik dat hoorde begon ik in het verhaal te geloven dat ik wel kon zingen. Of in ieder geval dat ik het zou kunnen leren. En ja… kijk nu eens. Ik maak stappen en oefen elke dag. En ik vind het nog super leuk ook!

Het klinkt zo lastig om een ander verhaal te geloven, maar ik geloofde ook heus niet meteen het verhaal wat ik mezelf eerst vertelde. Alleen door het steeds te herhalen en dan ook naar precies die dingen te kijken die mis gingen bleef het verhaal in stand. Dus ja, als ik weer voel dat een verhaal me stress geeft… dan kan ik maar beter alvast een ander verhaal gaan verzinnen waar ik in ga geloven.. scheelt een hoop stress.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s