Hoe kan ik meer “in flow” leven?

Grappig dat zo een vraag ineens zoveel inzicht geeft. In flow leven is voor mij het ultieme doel. Hoe heerlijk is het om gewoon mee te gaan met de stroom en te genieten van alles wat is, zonder angsten en belemmeringen. En nee daarmee bedoel ik niet roekeloos leven en alles maar aanpakken wat ik aanpakken kan zonder nadenken en zonder angst. Nee, ik bedoel daarmee dat ik dat aanpak wat mij verder brengt, dat ik dat loslaat wat me tegenhoudt en dat ik die dingen mag meemaken en doen die bij mij passen waardoor ik me echt gelukkig voel.

Door mezelf bewust deze vraag te stellen zie ik ineens ook dat ik hierin bewust en onbewust al enorm veel stappen heb gezet. Ik heb al veel losgelaten en veel stappen gezet en super veel geleerd. Ik miste alleen een cruciaal onderdeel. En juist dat onderdeel, maakt dat ik nu zelf de leiding kan nemen. Dat ik het proces veel meer kan versnellen en niet hoef te wachten op elke keer die ontlading. Tot nu toe ging het vanzelf. Ik maakte iets mee, vaak eerst meerdere dingen, het stapelde op, was daarna van slag (kan iets kleins zijn, maar ook hele grote dingen), huilde alles eruit, dat gaf weer rust en vrijheid en alles van binnen stroomde weer. Daardoor kwam ik weer in een flow totdat ik weer ergens tegenaan stootte waar ik geen raad mee wist en daardoor raakte ik weer van slag. Van hoog naar laag en weer terug dus.. wat een energie kost dat..

Voorheen was ik vooral bezig om stil te staan bij wat anderen om mij heen voelden en ze dan precies dat te geven wat ze nodig hadden. Heel Nobel, echt wel, maar zelf werd ik er niet beter van. Oké in mijn rol als kinderverpleegkundige ben ik er zeker beter in om ook meer naar mezelf te luisteren. Ik denk ook door de tijd dat ik op de weg zat en veel alleen was. In andere rollen heb ik er meer moeite mee, want daar ben ik gewoon weinig alleen geweest. Altijd maar in relaties en al vroeg kinderen gekregen. Er was weinig ruimte voor mezelf en om te ontdekken wat ik nou werkelijk zelf wilde.

Leuk als het vanzelf gaat, maar veel leuker is het om het echt te snappen hoe het werkt. Juist nu ik begin te begrijpen en zien hoe ik er dan aan kan werken, maakt dat ik me veel vaker gelukkig voel. Maar ik kom van een eind weg.. dus dat kost ook veel tijd om weer terug te komen, dus zeker ook nog voel ik vaak spanning en heb ik veel dagen dat het allemaal niet zo lukt. Dan weet ik gewoon niet met een bepaald gevoel om te gaan en ren ik het liefst hard weer weg. Het mooie is, die moeilijke dagen zijn er juist om weer naar binnen te keren. Om aan mezelf te werken. Als die dagen er niet zouden zijn, zou ik nooit zo vaak naar binnen keren als dat ik nu doe. Blijkbaar heb ik veel van die dagen nodig om alle rommel wat ik in heel leven heb opgebouwd, op te ruimen en te leren omgaan met die gevoelens. De hele lockdown helpt ook nog eens mee, want nu is er ook weinig anders te doen dan me op mezelf richten. Ik heb zoveel tijd om overal doorheen te werken! Is dat altijd leuk? Nou nee.. maar wat is er nou lekkerder dan een schoon opgeruimde binnenkant? Niks toch? Dus doorbijten door die zure appel en alles leren wat er te leren valt.

Mijn leven komt meer in flow, simpelweg door beter te ademen bij alles wat er is, gevoelens, gebeurtenissen…etc . Rustig in, langzaam weer uit. Alleen al door dat te doen, stroomt de energie letterlijk weer door.. en komt alles op mijn pad wat ik nodig heb om verder te komen. Zo bijzonder hoe dat werkt. Wat heb ik toch moeilijk gedaan, terwijl het enige wat ik hoefde te doen was gewoon rustig ademen. In stress situaties of bij moeilijke gevoelens ( en dat kunnen soms hele kleine dingen zijn) heb ik mezelf aangeleerd om hoog te ademen. Dat ben ik zo gewend te doen dat ik daardoor steeds meer gespannen raak in die situaties of bij die gevoelens. Iets wat misschien als heel klein begon, is iets heel groots geworden doordat ik verkeerd ademde.

En niet alleen eventjes tijdens een lesje of een meditatie.. nee gewoon de hele dag door, op heel veel plekken waar ik kom of situaties waar ik in zit, adem ik goed door. Gewoon even een paar keer rustig in ademen en lang weer uitademen. Het kost me helemaal niet zoveel tijd, alleen wel veel oefening.. maar het geeft me ongelooflijk veel. Het geeft me Vrijheid, rust, liefde, ontspanning.

En nee het lost niet alles meteen op, het is een heel proces wat niet zomaar om te keren is. Elke keer weer bewust zijn wat er gebeurd en weer ademen.. net zo lang tot het vanzelf weer gaat. Het klinkt zo simpel.. en eerlijk gezegd is het ook niet moeilijk.. het enige wat nodig is, is dat ik het DOE, elke keer weer… want alleen dan brengt het me verder en verder in flow…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s