Hoe kan ik mezelf motiveren om iets echt te willen?

Het gebeurd me zo vaak.. ik wil iets wel, maar heb gewoon niet de motivatie om het echt echt echt te willen en er alles voor te doen. Ik heb me zo vaak afgevraagd hoe ik die knop dan om ga krijgen. Want ik weet, als ik iets echt wil dan kan ik het ook. Alleen die echte wil… die echte motivatie vinden.. poeh dat is nog zo simpel niet.

Of toch wel? Is het helemaal niet zo moeilijk? Ik begin in te zien dat ik het veel moeilijker heb gemaakt dan nodig is. Iets echt willen is helemaal niet zo moeilijk. Ik doe er alleen moeilijk over. En precies daar zit het probleem!

Meestal moet er eerst iets gebeuren, beste nog iets heel ergs, voordat die knop om gaat bij me. Zoals nu, die burn out. Pas nu heb ik de motivatie om echt aan mezelf te werken. Terwijl ik dat eerder misschien ook best wilde, maar de echte motivatie niet kon vinden. Makkelijkst is toch om lekker in oude patronen te blijven hangen en niks te doen? Nu pas zie ik dat ik alles kan bereiken wat ik wil, omdat ik echt de motivatie te pakken heb om te blijven groeien en aan mezelf te werken.

Ik roep de hele tijd, neem kleine stapjes, begin met iets kleins.. en ja dat is ook echt zo.. alleen er komt nog iets voor. Want ik kan wel kleine stapjes doen, maar als ik geen motivatie heb komt die daardoor ook echt niet ineens wel hoor. Er moet iets zijn waardoor ik die kleine stapjes wil zetten… alleen wat is dat iets? En hoe kom ik daar?? Ineens snap ik het, weet ik het antwoord.

Het is eigenlijk zo simpel dat het gewoon niet leuk meer is. Zo moeilijk als ik altijd heb gedacht, zo simpel is de uitkomst. Het is zo simpel dat het bijna lachwekkend is. Ik moet het gewoon op schrijven om het echt te begrijpen. Zodat ik het ook elke keer weer terug kan lezen.

Het eerste, allereerste wat echt helemaal bovenaan zou moeten staan is, voor al het andere is: complete overgave aan het gevoel. Als ik wil stoppen met depressief zijn, maar eigenlijk wil ik het niet helemaal, dan moet ik niet door duwen om het wel te willen.. niet continue bezig zijn met hoe ik er uit moet komen en dan weer terug zakken omdat ik de motivatie mis… en me daar dan weer schuldig over voelen.. Wat ik nodig heb is dat ik me compleet over geef aan het gevoel dat ik nu eigenlijk gewoon even depressief wil zijn of de andere kant op, het niet willen zijn. Een keuze maken en daar dan naar gaan leven.

En precies dat.. precies dat stukje.. het totaal erachter staan wat ik voel.. is de sleutel tot mijn motivatie! Pas dan kan ik echt voelen of dit is wat ik wil of juist niet wil. Ik snap het ineens totaal en het geldt voor alles. Pas als ik er totaal achter sta wat ik voel, zonder het anders te willen maken.. pas dan kan ik verder. Pas dan zal er ergens een moment komen waarop die knop wel omgaat, of juist niet omdat ik het eigenlijk prima vind zo. En dat moment zal precies dan komen wanneer ik eraan toe ben. Daar mag ik absoluut op vertrouwen. Er komt namelijk een moment waarop het gevoel veranderd als ik het helemaal toe laat. Het is alleen altijd die angst die maakt dat ik me niet volledig eraan toe durf te geven. Dat ik niet durf om het volledig te voelen, want stel je voor dat ik er dan niet meer uit kom dat het echt zo is dat ik het helemaal wil? Wat dan? Wil ik het wel echt helemaal? Want dat is wat altijd wordt verteld en waar ik altijd in heb geloofd. Als je iets hebt, dan moet je er iets aan doen om beter te worden. Dat stemmetje blijft me dat ook altijd vertellen, zeker bij dingen die echt al lang er zitten. Elke keer dat dat stemmetje komt zal ik dus echt wel tegen mezelf moeten zeggen, nee, ik wil dit, hier sta ik achter en klaar. Net zo lang, tot ik het zelf ook geloof dat het zo is. Dan komt de ontspanning… en ja vanuit ontspanning doe ik de juiste dingen en kan ik echt voelen of het is wat ik wil.. zo simpel is het.

En precies dat maakt juist dat het niet beter wordt als ik geen keuze maak. Juist dat hele kleine stukje wat ergens zit wat bang is om me er helemaal aan over te geven. Om helemaal oké te zijn met dat wat is. Om er niet tegen te vechten maar het gewoon volledig te accepteren en toe te staan.

Als ik nu terug kijk is dit elke keer de sleutel geweest. Is dit proces onbewust zo gegaan waardoor ik uiteindelijk tot acceptatie kwam en dat er door die acceptatie dingen juist veranderden. En nu ik op al die dingen terug kijk die uiteindelijk een grote verandering hebben gebracht, snap ik ook hoe ik dit proces veel meer in de hand kan hebben. Door de dingen echt te voelen zoals ze zijn, er echt achter te staan en er niet tegen te vechten..

Ik bedoel, denk aan een roker. Die zit altijd in tweestrijd ergens. Want ergens weet hij echt wel dat ie moet stoppen, dat wordt ook overal verteld. Maar wat als die roker nu besluit dat hij vol overgave wil blijven roken. Daar ook echt bewust mee bezig is en echt gaat voelen, ja dit wil ik! Alle angsten aan de kant en duizend procent erachter gaan staan… wedden dat ie dan wel kan stoppen? Misschien niet meteen, maar wel al heel snel. Ik ben ervan overtuigd. Als ik nu terug kijk op alles en dit stuk bekijk dan is alles me gelukt door het totaal overgeven aan dat wat ik denk te willen.

Juist door op de bank te gaan liggen en me echt depressief te gaan voelen, echt burn out te zijn of wat voor naampje er allemaal aan gegeven wordt ( ik hou niet van labels maar daarover later meer), heb ik de motivatie gevonden om op te staan en dingen te veranderen. Door me helemaal over te geven, voelde ik pas wat het echt met me deed en wist ik ook, dit wil ik niet! Ik wist niet wat ik dan wel wilde, maar dat maakte niet uit, dit wilde ik in ieder geval niet en dat was het belangrijkste.

Wow, ik vind dit echt gaaf dat ik dit principe nu eindelijk begin te begrijpen. Nu eens zien hoe me dat in de praktijk af gaat.. als ik me meer bewust ervan ben hoe dit werkt. Nu al zin in.. wow, wat is er toch veel te ontdekken en te leren, ik heb echt in een ei geleefd. Zo zonde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s