Angst aanpakken

Wat ik vaak verwarrend vind.. is dat dingen die er al lang zitten, langere tijd nodig hebben om uit mijn systeem te komen. Bijvoorbeeld iets waar ik al lange tijd bang voor ben, is moeilijker weg te krijgen dan iets waar ik nog maar net één keertje bang voor ben geweest. Ik snap dat best.. alleen vergeet ik het blijkbaar..

Nieuwe angsten of gevoelens, weet ik al zoveel beter mee om te gaan, door alles wat ik heb geleerd. Het is eigenlijk een beetje net als in een nieuwe relatie, ik herken nu veel sneller dingen die niet lekker lopen, dan in mijn oude relatie. Daar zaten ze echt vast gesleten en nu is dat heel anders. Ik ben me veel sneller bewust en daardoor kan ik ze meteen aanpakken. En daar zit elke keer weer de truc… bewust worden wat er speelt in het onbewuste.

Waar ik een beetje op vast liep, was dat dat wat ik doe bij het ene gevoel wel lijkt te werken en bij het andere niet. Zo begon ik me vanmorgen af te vragen, waarom ik de angst die ik binnen nog steeds soms een beetje voel, als ik hier ben met de hond en er zijn triggers.. nog steeds niet weg is. Ik vroeg me echt af, hoe lang gaat dit nog duren? Zodra ik buiten ben is die angst weg en is er geen probleem meer. Zodra ik binnen ben is ie er weer en houd ik mezelf in.

En zoals dat elke keer gaat.. op het moment dat ik me ergens bewust van ben en een soort van om hulp vraag.. komt er iets op mijn pad waar ik mee aan de slag kan. Het grappige is, het is in de lijn van wat ik al doe qua gevoelens en daaraan werken.. Alleen net eventjes op een iets andere manier.. en ja hoor, mijn ogen gaan gelijk weer open. Ik begrijp ineens wat er aan de hand is. Binnen heb ik een grotere angst, omdat hier binnen het even niet goed is gegaan met haar toen ze hier net was, maar die snapte ik al wel. Ik heb al veel geoefend met die angst, door als ik angstig ben, die angst niet weg te duwen maar er te laten zijn.. dat werkte heel goed. Alleen.. ik wacht dus elke keer op het moment dat die angst er echt is.

Het kwartje valt ineens weer ( ondertussen zit mijn spaarpot wel vol met kwartjes denk ik) .. ik kan natuurlijk dat gevoel ook zelf omhoog halen en het elke meer doorvoelen. Groot laten worden. Elke keer dat ik dat doe en mijn aandacht erbij hou.. wordt het gevoel van angst minder.. Hoe minder angst, hoe ik beter aanvoel wat ik moet doen…ohhh het is helemaal niet zo moeilijk. Ik kan mezelf gewoon trainen en helpen! Dit is precies wat ik in mijn werk vaak deed als er iets was voorgevallen. Gewoon dat gevoel vastpakken, aandacht erop richten en doorvoelen. Elke keer weer totdat het weg is. En echt het werkt fantastisch. Hoe gek, dat ik dan toch die link nu niet legde met die angst.. Ik had het idee dat die angst weg was, ik denk dat ik me toch niet helemaal bewust was dat ie er toch nog zat, maar hij zat er gewoon nog wel. Waarschijnlijk was ik er zo gewend aan geraakt dat ik dat beetje gewoon niet meer voelde. En echt het is al zoveel minder dan het een tijd geleden was.. maar het is dus nog niet weg. Hoe langer iets er zit, hoe meer oefening ik gewoon nodig heb. Zo moeilijk is dat helemaal niet om dat te bedenken.. Elk gevoel heeft net weer een ander aantal keer nodig om te verwerken. Het ene is na één keer weg, andere dingen na honderd keer doorvoelen. En ook al zit er nog maar een piep klein beetje.. dat kan net genoeg zijn om het probleem niet op te lossen. Dus aan de bak de komende dagen en net zo lang die angst omhoog halen, totdat ie helemaal weg is.

Wow, ik vind dit wel echt weer gaaf. Het is zo ontzettend interessant om hiermee bezig te zijn. Om steeds meer en meer te leren hierover. Omdat het zo ontzettend veel effect heeft op alles in mijn leven. En ik maar denken dat ik niet van leren houd… maak het gekker, ik vind leren geweldig!

Wat is het toch super leuk om elke keer stappen zo bewust te maken. Om echt te snappen waar dingen vandaan komen en hoe ik eraan kan werken. Hoe dingen steeds weer op mijn pad komen als ik ze maar wil zien en er mee bezig durf te zijn en meer durf te leren. Ik vind het fantastisch in ieder geval. Ik voel aan alles dat dit me zoveel verder gaat brengen dan dat ik ooit had kunnen bedenken. Nu ik er echt bewust mee bezig ben, kan ik er zoveel meer uit halen. Dat weet ik gewoon zo ontzettend zeker!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s