Goed voelen

“Probeer je niet goed te voelen, probeer GOED te voelen”

Wat een mooie uitspraak is dit zeg. En zo ongelooflijk waar en voor mij een besef dat alles heeft verandert. Deze uitspraak zegt precies waar bij mij de problemen liggen. Precies op dit stuk liep ik vast. Ik durfde niet goed te voelen maar probeerde me goed te voelen. Dus maakte ik alles wat helemaal niet positief was.. toch maar positief omdat ik me goed wilde voelen. Ik was dus gewoon zo niet eerlijk naar mezelf.. en dat voelde ik dus wel.. ik had alleen geen idee hoe ik dat kon veranderen.

Dit besef miste ik gewoon. Dat puzzelstukje maakte dat sommige dingen gewoon niet lekker liepen. Ik durfde sommige gevoelens niet goed te voelen. Ik was bang wat het met mij zou doen als ik daadwerkelijk gevoel toe liet. Ik was bang iets te voelen want dan moest ik er direct actie op ondernemen, dacht ik. Ik was bang om het gevoel toe te laten want misschien deed dat wel pijn. Oh wat zat ik er naast! En wat gek dat ik dit dus wel in mijn werk durfde te doen. Oké misschien niet met alle gevoelens, maar wel meer dan thuis. Alleen was ik me daar ook niet bewust dat ik dat wel deed en zeker niet bewust dat het zoveel verschil maakt.

Wat een bevrijding om gewoon te mogen voelen. Om het gewoon toe te mogen laten ook al doet het soms pijn. Het is altijd maar eventjes, na het toelaten komt ook direct de opluchting. Alsof ik de hele tijd mijn adem in heb gehouden en dan mijn adem los mag laten. Alsof ik kramp in mijn buik heb en eindelijk naar de wc mag om het eruit te laten. Wat een ontzettende opluchting om die nare gevoelens te durven voelen en te voelen wat een ongelooflijke opluchting dat geeft. Het is heerlijk om gewoon angst te durven voelen en te durven toe voelen dat ik iets moeilijk vind. Door het gevoel toe te laten, word ik meestal een soort van “geholpen”. Als ik toe laat dat ik iets moeilijk vind, gebeurd er elke keer iets waardoor ik weer vertrouwen krijg en weer verder kan. Door angst te durven voelen, kom ik meer in ontspanning en weet ik ineens wel wat ik moet doen. Door verdriet te mogen voelen, mag ik ook opluchting voelen. Juist het tegenhouden houdt me gevangen.

Ik laat mezelf elke keer weer versteld staan. Ik had geen idee bij hoeveel dingen ik hier last van had. En elke keer als ik er weer mee bezig ben verbaas ik mezelf. Kom ik soms dingen tegen die ik totaal niet verwacht had. Waarvan ik geen idee had dat ik daarbij mijn gevoel wegduwde. Hoe vaker ik het oefen hoe meer ontspannen ik me voel, hoe meer last er van me af valt. En ook besef ik steeds meer dat elk stapje wat ik heb gezet, nodig was om me dit te laten inzien. Ik had het nooit echt gesnapt of er echt iets mee gedaan als ik het alleen maar ergens had gelezen of iemand me het had gezegd. Ik was me bewust geworden van een terug kerend probleem en nu was gewoon de tijd aangebroken waarop ik zei tegen mezelf, en nu ga je er iets mee doen. De knop was om.. en door te durven voelen gaan er steeds meer knoppen om. Daarna kwamen de dingen vanzelf. Mensen die iets zeiden, artikelen die ik las, meditatie wat op mn pad kwam en wat me zoveel verder heeft gebracht. Elke keer komt er wel weer iets op mijn pad wat me verder brengt. Het enige wat ik hoef te doen is het zien. Ernaar kijken en zien dat het zo is. Als ik nu terug kijk dan zie ik zoveel dingen waar ik me toen helemaal niet bewust van was maar die ik eigenlijk gewoon heel goed heb gedaan of waar ik juist nu zie dat ik toen alles weg stopte. En ik zie nu ook dat het voor iedereen anders is. Dat ik alleen maar mijn eigen pad kan maken omdat alleen ik voel wat ik nodig heb.

Door niet bewust te kijken naar de dingen die goed gaan en niet bewust te zijn van de dingen die niet lekker gaan, door ze niet echt te voelen.. wist ik dus ook niet wanneer ik iets wel of niet goed deed. Nu ik daar veel bewuster van ben, lopen de dingen ook anders. Zijn moeilijke dingen veel sneller opgelost, omdat ik ze meteen doorvoel en geniet ik meer van de mooie dingen… precies hoe het op mijn werk ook altijd ging en gaat. Daardoor voelt het gewoon allemaal veel minder zwaar. Dingen die ik namelijk niet wil voelen, komen steeds weer terug omdat ze wel gevoeld willen worden.. daardoor wordt het alleen maar moeilijker en moeilijker en raak ik veel meer gespannen.

Moet wel zeggen, ik ben echt benieuwd waar dit me allemaal gaat brengen. Welke nieuwe deuren zich gaan openen. Misschien wel helemaal niet zoveel. Misschien ben ik wel gewoon straks helemaal tevreden met wat ik heb en is het gewoon goed zo.. wie zal het zeggen…ik ben in ieder geval van chaos naar helderheid aan het gaan en dat voelt een stuk fijner!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s