Keuzes maken

Wat neem ik mee naar het nieuwe jaar en wat laat ik achter? Nooit eerder heb ik me daar bewust mee bezig gehouden. Meer dan ooit begrijp ik nu hoe belangrijk het is dat er altijd dingen zijn om los te laten en dingen om mee te nemen en dat het goed is om daar echt even bij stil te staan.

Wat ik echt niet mee wil nemen? Het geloof dat ik dingen niet zou kunnen. Ik wil echt achter me laten dat ik dingen ga laten, uit angst en onzekerheid. Dat ik dingen die ik echt graag wil niet doe omdat een ander er iets van vind of omdat ik denk dat ik het niet kan. Echt ik ben er helemaal klaar mee. Omdat ik denk dat ik dingen niet kan, durf ik geen beslissingen te nemen. Want stel je voor dat ik een keuze maak en die keuze blijkt toch niet zo handig te zijn. Oei.. ja dat is vreselijk, een foute keuze maken. Dat kan echt niet! Ik heb het mezelf zo vaak kwalijk genomen als ik een foute keuze maakte. Jemig zeg, wat was ik streng voor mezelf.

Waarom ik keuzes zo moeilijk vind? Omdat ik niet goed weet waar ik zelf van hou. Oké, steeds meer weet ik het wel, maar maak ik toch nog een keuze omdat dat beter is voor een ander of omdat ik niet honderd procent erachter durf te staan. Ook vaak laat ik me afschrikken als ik een keuze maak en anderen daarvan schrikken. Zou je dat nou wel doen? Kan dat wel? Is dat wel verstandig? Dat past niet in je leven. Enzovoort Enzovoort. Maar het is oké, aldoende leer ik mezelf steeds beter kennen en maak ik steeds vaker keuzes omdat ik er blij van word en niet om een ander een plezier te doen. En ik durf nu te zeggen, oké ik maak deze keuze nu en nu ga ik erachter staan ook. Niet meer zeuren over oh jee wat als ik nou toch het andere had gekozen. Nee.. dat wil ik niet meer. Wat ik wel wil? Dat ik echt kies wat IK wil! Wat past bij mij? Waar word ik gelukkig van?

Ohhhhhhhh dan begint er meteen terwijl ik dit schrijf een kwartje te vallen.. daarom wilde ik een jaar lang niets veranderen.. om keuzes te kunnen maken zal ik eerst moeten uitvinden waar ik dan van hou, wat ik leuk vind en wat niet.. Ahhhhhh dus op gevoel eigenlijk het juiste gedaan.. geen keuzes maken betekent dat ik ook geen foute keuzes kan maken en mezelf daarvoor op mijn kop kon geven. Ik had namelijk nog niet geleerd om wat liever voor mezelf te zijn. Ik had nog niet echt een idee van de dingen die ik echt leuk vond. Ik kende mezelf gewoon nog niet goed genoeg. En ik wist niet hoe een duidelijke JA voelde. Wat ik niet wilde was al wel iets duidelijker geworden, maar wat ik dan wel wilde.. ik had geen idee. Grappig toch hoe ik dus best een deel al goed had gedaan en dat de puzzelstukjes vanzelf op hun plek vallen. Ik weet nu al weer ietsjes beter hoe ik echt JA of NEE kan voelen.. Gewoon door goed te luisteren naar mezelf. Door oude troep op te ruimen van binnen. Door gewoon eens tijd en aandacht te besteden aan mezelf. En voel ik het niet duidelijk? Dan is het antwoord NEE, voor nu zeg ik NEE. Misschien dat er later een JA komt, maar voel ik het niet, blijf ik twijfelen? Dan is het gewoon een NEE.. net zo lang tot ik wel een hele duidelijke JA voel of misschien komt die wel gewoon nooit.

Ja volgens mij begin ik de leiding over mijn eigen leven steeds meer in handen te krijgen. Ik ben in ieder geval op de goede weg. Echt, er is nog zoveel te leren, maar hoe leuk is dat? Als ik alles in één keer zou weten zou dat maar verrekte saai zijn toch?! Waar ziek zijn alweer niet allemaal goed voor is. Even niks kunnen.. helemaal weer tot rust komen.. het heeft ook zo zn goede kanten..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s