Mezelf trainen

En dan staat alles ineens eventjes op zijn kop. Er gebeuren dingen die nou eenmaal gebeuren in ieder leven en ook nog eens tegelijk. Dingen waar iedereen mee moet leren dealen hoe lastig dat soms ook is.

Alles komt even voorbij wat ik heb geleerd en ik merk dat ik al best wel als vanzelf de juiste dingen doe. Hoofd leeg maken door naar buiten te gaan, steeds weer even terug naar de rust, blijven doorademen en als het even wil ontladen, het dan gewoon toelaten zonder erin te verdwijnen. Gek toch dat ik dat een tijd lang echt niet kon. Dat ik geen idee had hoe ik dat moest doen en de paniek gewoon steeds toe sloeg en ik er vreselijk in kon blijven hangen.

Hoe anders is dat nu. Natuurlijk voel ik stress en spanning, er gebeurd een heleboel tegelijk, maar door aan mezelf te blijven denken kom ik er aardig goed doorheen. Een stuk beter dan een paar maanden geleden in ieder geval. Ik voel nu zoveel beter wat ik nodig heb en zet mezelf niet opzij. Al is het soms maar een paar minuten waarin ik even de tijd neem om tot mezelf te komen, dan helpt dat al enorm en is het beter dan niets.

Hoe anders was dat een paar jaar geleden, dan zou ik meegaan in de stroom en mezelf compleet voorbij racen met als gevolg, totale overprikkeling en de dingen niet meer in perspectief zien. Zo was ik nooit, maar ergens stapte ik in die sneltrein en bleef mijn stress emmer continue gevuld. Het kan iedereen overkomen, iedereen die niet bewust met zichzelf bezig is, kan in die sneltrein komen en weet dan niet meer hoe daar weer uit te stappen.

Ik ben nu zo blij dat ik zoveel geoefend heb in rustigere tijden. Dat ik zoveel met mezelf bezig ben geweest om dit allemaal te leren en veel bewuster bezig ben met mezelf. Ook al is het echt moeilijk om steeds die moeilijke gevoelens op te zoeken en mezelf juist in situaties te begeven die ik lastig vind, juist dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Als ik alleen maar was blijven hangen in de dingen waar ik me goed bij voel en de rest was blijven negeren, dan zou ik daar continue tegen muren zijn blijven gelopen.

Ik zie nu wat ik allemaal heb geleerd en hoe ver ik eigenlijk ben. En ja, natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering en voel ik nog steeds vaak stress en ben ik vaak moe, ik ben er dan ook echt nog niet, ik kom dan ook van ver. Dus ja, ik ga hier absoluut mee verder want ik zie echt dat het helpt. Het maakt me wel trots dat ik nu echt duidelijk zie dat al dat harde werken zijn vruchten afwerpt en ik de goede kant op ga.

Het is niet gewoon wachten tot iets over gaat en dan weer gewoon verder leven. Want juist dat oude gedrag zorgde ervoor dat ik hier ben gekomen waar ik nu ben. Dat oude gedrag zorgde ervoor DAT ik in die sneltrein stapte. Ik was me gewoon niet bewust van mijn binnenwereld. En echt, één keer in zo een diep gat vallen is echt wel genoeg zeg maar. Ik ben op de goede weg, dat is duidelijk. En nee ik vind het niet leuk dat daar soms vervelende dingen voor gebeuren om daar achter te komen. Alleen die dingen zouden sowieso zijn gebeurd, of ik nou wel of niet me goed voel. Dan voel ik me liever zo dat ik ertegen opgewassen ben en kan incasseren, dan dat ik als een hoopje ellende in een hoekje zit bij elk naar iets. Dan wordt het leven toch wel heel moeilijk zeg maar.

Ik blijf lekker doorgaan met dat wat ik doe, veel naar buiten, tijd nemen voor mezelf om te kijken hoe ik me van binnen voel. Lekker vaak bezig met leuke hobby’s in plaats van alleen maar alle energie gebruiken voor werk, gezin en huishouden. En leren omgaan met moeilijke gevoelens door te leren erbij te ontspannen. En nee, dat kost niet persé heel veel tijd. Een beetje tijd elke dag maakt al zoveel verschil! En echt, er is genoeg wat geschrapt kan worden omdat het energie vreet. Een beetje minder van het één betekent een beetje meer voor mezelf. En dat voelt een stuk lekkerder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s