Van onzekerheid naar zelfvertrouwen.

Ondertussen begin ik steeds meer dingen te begrijpen. Zo zie ik nu wel in dat ik bepaalde gevoelens liever weg stop dan ze te voelen. Ik weet ondertussen dat ik als ik me in allerlei bochten aan het wringen ben en allerlei klusjes ineens ga lopen doen en me ondertussen doodmoe voel.. het maar weer eens zover is. Ik voel iets wat ik niet wil voelen. Ik loop er liever voor weg. Zucht.. ondertussen zou ik dat toch niet meer hoeven doen? Ik weet nu toch wel dat iets doorvoelen helemaal niet zo erg is als het lijkt? Dat het maar eventjes duurt en dan weer weg zakt? Dat ik niet weg hoef te rennen.

Zo begin ik ook steeds meer in te zien, dat iets voelen nog niet betekent dat ik weet hoe ik ermee om moet gaan. Precies daar knelt het. Omdat ik niet weet hoe ik ermee om moet gaan, wil ik het liever niet voelen. Niet heel gek toch!? Ik denk nu ik er zo mee bezig ben dat dat het hele ding is. Ik denk alweer te ver. Omdat ik geen oplossing heb over hoe ermee om te gaan, wil ik het liever gewoon niet voelen want dan moet ik er naar mijn idee ook meteen iets mee. Zal dat het zijn? Zal ik daarom nog steeds het zo moeilijk vinden om bepaalde dingen te voelen?

Zucht, ik vind dat echt een lastige. Ik maak het mezelf vooral lastig zeg maar. Ik wil maar weer eens meteen alles. Als ik nou gewoon eerst eens alleen maar bezig houd met voelen. Gewoon te voelen en verder niets, leren om me te ontspannen bij de dingen die ik voel. Dan ga ik daarna wel eens kijken hoe ik ermee om moet gaan. Oké, dat klinkt wel beter. Ik wil meteen weer het hele pakketje. Ik wil alles in één keer kunnen. Waarom? Ik heb toch geen haast? Als ik nou gewoon alleen maar me bezig ga houden met hoe dingen voelen, dan komt de rest later wel toch?

Met zingen is het niet anders. Ik probeer elke dag stemoefeningen te doen. Gewoon omdat ik graag wil leren zingen, het ademhalen mij ook met de rest enorm helpt en ik het gewoon leuk vind. Alleen elke keer als ik dan een liedje probeer te zingen ben ik alweer veel te streng. Ik wil meteen verschil voelen, meteen goed kunnen zingen en meteen een heel liedje prachtig eruit kunnen gooien. Ja tuurlijk joh, dat kan ook zomaar. Zucht.. ik moet het me elke keer weer vertellen, Mies, geniet nou gewoon, laat de techniek voor wat het is als je gewoon lekker aan het mee zingen bent, geniet van het koor waar je in zingt en geniet gewoon van de muziek. De rest komt vanzelf. Ik heb besloten de stemoefeningen los te gaan zien van het zingen. De oefeningen doe ik gewoon, als het lukt elke dag zo lang ik er wel lol in blijf houden en die zorgen ervoor dat ik keer te ontspannen. Het zingen is gewoon lekker mee blèren en verder niets. Ik ga me er even niet meer op focussen of het beter klinkt of niet, heb ik besloten. Ik doe het voor mijn plezier en juist voor de ontspanning… volgens mij komt het dan vanzelf wel allemaal.. zonder dat ik er bij na hoef te denken..

Ik moet zeggen, het geeft me rust. Gelukkig maar dat ik zoveel geleerd heb dat ik mezelf dit nu al kan zeggen, nu ik nog helemaal aan het begin sta. Ik wil het namelijk super graag leren zingen, maar wel met plezier. Ik wil er geen stress van hebben. Ik wil alles wat ik geleerd heb hierbij in praktijk brengen, maar dan vooral dat ik kleine stapjes mag doen. Dat ik geduld mag hebben en mezelf niet gek moet laten maken. Dat ik vooral mag genieten van de weg van onzekerheid naar zelfvertrouwen. Yes. dat is het! Ik mag, ik moet niet. En het mag vooral leuk zijn!

En zo is het ook met mijn gevoel. Ik mag ze voelen, maar ik hoef er verder niets mee. Ik mag gevoelens er laten zijn zonder me meteen druk te maken wat er ik er dan daarna mee moet doen. Dat geeft me rust.. poeh, wat voelt dat een stuk fijner. Ik hoef geen oplossingen te verzinnen, ik hoef er verder niets mee. Ik mag gewoon even rustig gaan zitten, lekker een paar keer diep ademhalen en dan rustig kijken wat er daarbinnen allemaal aan de hand is. En daarna? Niks! Ik hoef er helemaal niets mee te doen. Als ik ze namelijk echt voel, dan gaat het ook vanzelf weer weg.. ben ik daarna veel meer ontspannen en is het eigenlijk al opgelost. Zo simpel kan het zijn.. tjonge wat heb ik van zoiets simpels, zoiets moeilijks gemaakt. En het grappige? Ik word vanzelf minder onzeker.. en krijg meer zelfvertrouwen .. en dat was nou precies wat ik wilde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s