Ruzie

Er is een ding wat steeds maar terug blijft komen en oh wat wil ik graag dat het een keer klaar is. Ik had het nooit door, maar ik zie steeds meer een patroon. Oh wat heb ik er veel over nagedacht het afgelopen jaar maar begrijpen deed ik het niet echt. Ik had geen idee wat ik allemaal zou moeten doen om te zorgen dat het stopt? Dat het zich niet weer herhaald? Voor mijn idee moest ik nog vele hobbels nemen om het antwoord te krijgen… En precies dat was blijkbaar nodig om het verhaal compleet te krijgen.

Het gekke is, ik heb de meeste antwoorden al. Ik moest me er vooral bewust van worden dat het zo is en daarmee heb ik al bijna alle antwoorden. Ik zag het zelf niet. Ik had geen idee en nu ik me er bewust van ben heb ik al een heel groot deel opgelost. Ik zie nu in dat ik al ontzettend veel geleerd heb op weg naar die bewustwording. Het is helemaal niet zo dat ik nu alles nog moet leren. Welnee.. ik heb alleen nog wat tijd en geduld nodig en dan gaat het gewoon goed komen. Ik heb het meeste al geleerd en hoef nu alleen nog te leren ontspannen.

Ik zie nu in dat ik altijd al iets te gespannen ben in huis, ik was gewoon wat onzeker.. door die onzekerheid voelen de dingen gewoon lastiger en maak ik vaker van een mug een olifant. Daar raken mensen en ja dus ook dieren gefrustreerd van en als je nou net onzekere mensen, of dieren om je heen hebt.. dan raken die dus ook van slag. En ja dan kunnen ze uit hun dak gaan. En dat.. precies dat is wat zich steeds herhaald. En dan kwam het moeilijke, ik had geen idee hoe ik ermee om moest gaan. Ik had geen idee en werd daardoor bang. Bang dat het weer zou gebeuren, daardoor werd ik alleen maar meer gespannen. En tja.. maakte ik van nog meer muggen een olifant en werd het alleen maar erger in plaats van beter. Dit is als iets heel kleins begonnen, ooit in mijn jeugd en is uitgegroeid tot een heel ding blijkbaar. Ik had er alleen geen idee van. Pas toen ik die spanning heel erg ging voelen, doordat ik dit continue thuis was, de plek waar ik dus meer gespannen ben, begon ik de verschillen in te zien en te merken. Thuis ben ik gewoon meer gespannen dan op andere plekken. Het is gewoon een soort knopje in mijn hoofd die omgezet wordt.

Ik begrijp nu eindelijk dat als ik zorg dat ik meer ontspan, dat betekent meer diep ademhalen en meer rust nemen voor mezelf, ik niet meer de trigger ben, ik iets anders uitstraal en daardoor minder vaak in stress situaties kom. Ook weet ik nu veel beter om te gaan met dit soort situaties, waardoor de angst veel minder is geworden en hopelijk helemaal verdwijnt. Ik weet nu dat ik het beste even uit de situatie kan gaan als de spanning stijgt, in plaats van erin te blijven. Dat ik het beste even een rondje kan lopen om zelf rustiger te worden zodat de ander ook rustiger word. Het is niet zo moeilijk, maar ik zag het gewoon niet. Ik was steeds zo bang voor wat er komen ging, en natuurlijk kwam het dan ook, dat ik bevroor. Ik wist niet meer wat te doen. En ja, dat maakt de angst groter en groter.

Het klinkt allemaal een beetje vaag, ik weet het, maar het helpt me wel verder. Het enige wat ik nu nog hoef te doen is continue werken aan ontspanning. Bewegen, rust nemen, goed ademhalen… dat zijn de dingen die ik heb gedaan waardoor ik daar ben gekomen waar ik nu ben. Ik ga ervan uit dat als ik hiermee door blijf gaan, het alleen maar beter en beter en beter kan worden. Als ik ontspannen ben, reageer ik veel minder op dingen, laat ik het langs me heen gaan en reageer ik er niet meer op. Situatie afgeketst en klaar. Als het mij niets meer doet, loopt de spanning ook niet op en handel ik veel beter.

Ja, voor mijn gevoel zit ik echt op de goede weg. Gaat dit enorm veel rust geven als ik me gewoon veel rustiger voel. Nu ik begrijp waar het vandaan komt en wat ik eraan kan doen, voel ik al meer rust van binnen. Nee over is het zeker nog niet. Ik ben zo gewend aan die spanning dat het voor mij normaal is. Het zal echt nog veel tijd kosten om die spanning naar beneden te krijgen.. maar alles beter dan zo doorgaan. Ik had veel vragen en krijg steeds meer antwoorden.. dat voelt al een stuk lekkerder..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s