Grenzen

“Tachtig procent van de Nederlanders wil dat er strengere corona regels komen”

Ik ben verbaasd. Zoveel mensen die dat willen? Zal dat echt zo zijn? Daarna komt het volgende bij mij naar boven, als zoveel mensen maatregelen willen, waarom blijven die mensen dan nu allemaal niet al thuis? Waarom dragen ze nu nog niet overal mondkapjes? Waarom lopen er nu nog zoveel mensen in de stad? Hoe raar is het dat blijkbaar zoveel mensen dit willen maar het uit zichzelf niet doen? Hebben we dan eerst grenzen nodig willen we ons ergens aan houden? Ook al vinden we het nog zo belangrijk?

Blijkbaar hebben we die regels nodig. Blijkbaar hebben we grenzen nodig want anders houden we onszelf er niet aan, ook niet als we het belangrijk vinden. Dat is het enige wat ik kan bedenken..

Dat doet me dan weer denken aan mezelf. Ik ben mezelf grenzen gaan geven eigenlijk een soort van per ongeluk. Ik heb tegen mezelf gezegd, ik ga een jaar lang geen nieuwe dingen doen. Geen nieuwe uitdagingen aan of iets nieuws leren. Ik doe alleen maar die dingen die ik nu doe en ga eerst zorgen dat ik helemaal rustig ben voordat ik weer een nieuwe uitdaging aan ga.

Het helpt me enorm. Het geeft me rust. Dat had ik nooit gedacht dat het zoveel impact zou hebben. Elke keer als ik iets nieuws bedenk, bijvoorbeeld dat ik eigenlijk een dieet moet volgen, moet starten met sporten, een nieuwe hobby nog erbij wil hebben, zeg ik tegen mezelf, nee dat mag niet. Een jaar lang ga je niks nieuws doen. En echt, het geeft me enorm veel rust. Mijn hoofd verzint namelijk steeds weer iets wat ik zou moeten doen en dat maakt me heel erg gespannen. Het is gewoon goed zoals het nu is en klaar. Eerst maar eens hiermee leren dealen. Eerst maar eens zorgen dat ik minder stress voel en even niks anders nu. Daarna ga ik wel weer verder kijken of ik nog iets wil veranderen.

Ook mijn hoofd geef ik grenzen. Ik denk veel, heel veel. Dat hoofd ratelt maar door en ik ga er vaak op in. Nu zeg ik steeds vaker tegen mezelf, nee nu even niet. Ga nu maar even grassprieten tellen of vogels in de lucht of tel je hartslag. Even niet denken nu, haal maar een paar keer diep adem. Oké, die is best lastig. Maar echt het werkt. Ook al zijn het maar kleine momentjes, door het vaak te doen gaat het echt steeds beter. Ik heb die grenzen gewoon nodig, anders blijf ik maar door denken de hele tijd en continue ben ik volop in gedachten waardoor ik niet door heb wat er nou werkelijk gebeurd. En de werkelijkheid is altijd heel anders dan mijn hoofd mij verteld. Dat denken komt voort uit alle spanningen die ik in mijn lijf heb. Ik ben helemaal geen denker persé, maar blijkbaar ben ik altijd gespannen en daardoor ga ik denken. Als ik dus werk aan die ontspanning, wordt het denken vanzelf minder.

Heel veel keren per dag neem ik even een kleine pauze en zorg ik dat ik bewust even mijn aandacht op mezelf vestig en diep adem haal. Soms met mediatie stem erbij en soms gewoon even met niks. Dan luister ik naar mijn hartslag en ademhaling. Dat is al genoeg om weer rustiger te worden. Het zorgt ervoor dat de spanning laag blijft en mijn hoofd niet teveel getriggert om te denken wordt.

Grenzen.. nooit geweten dat ze zo belangrijk zijn en ik ze ook bewust aan mezelf kon geven. Zo lang ik maar niet te streng ga lopen doen is het oké. Ik ben namelijk ook maar gewoon een mens met goede en slechte dagen. De ene keer lukt het beter dan de andere keer en soms heb ik er echt gewoon geen zin in om met mezelf bezig te zijn en dat is ook oké, maar het helemaal niet doen… dat brengt weinig goeds, dat heb ik wel gemerkt. Dus de motivatie is groot. Elke keer dat ik het wel doe is er één. En zelfs die ene keer kan verschil maken. Kleine moeite, groot plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s