Ademen ademen en nog eens ademen

Het absolute dieptepunt.. ik heb hem niet één keer bereikt maar al meerdere keren. En het gekke is, het was nooit dat ik dat voelde als het alleen over mezelf ging. Ik kon dieper en dieper en dieper gaan en evengoed nog gewoon mijn leven doorleven. Ik voelde het gewoon niet hoe erg het eigenlijk was. Totdat het moment kwam waarop ik het terug zag in mijn kinderen…dat ik zelf niet lekker zat, tja dat was dan maar zo, maar toen ik het las in de ogen van mijn kinderen en ik pas echt zag wat er met mij gebeurde.. ging er ergens een knop om. Leek ik een soort van wakker te worden. Ik voel het zelf gewoon niet omdat ik er liever voor wegren. Ik ga gewoon maar door en door en door en ik voel de bodem pas als ik al ver heen ben.

Alleen.. kinderen zijn zo loyaal… het moment dat ik het terug zag in ze was het eigenlijk gewoon al te ver heen.. als ik nu op dingen terug kijk zie ik hoe een lange adem kinderen hebben naar hun ouders toe. En ja.. ik denk dat ik van binnen ook gewoon nog een kind ben of zoiets. Ik heb een veel te lange adem. Ik ben daarin gewoon niet volwassen.. thuis in ieder geval niet. Buitenshuis gaat dat een stuk beter.

Ik heb al zoveel geleerd en ontdekt. Zoveel dingen waar ik me nu bewust van ben. Ik weet het, velen zullen me voor gek verklaren. Prima. Doe maar. Het maakt mij niet uit. Het is mijn waarheid. Ik geloof erin, het is van mij en van niemand anders. Alleen hou ik daardoor veel mensen wel op afstand.. omdat ik weet dat zij het maar raar vinden. Ik zie het in de ogen van mensen, ik voel het als ik over dingen praat. Dus laat ik het. Het is mijn ding, mijn reis, ik voel het zo en ik kan alleen mezelf maar echt helpen. Alleen ik weet wat er precies in me omgaat en dat is wel prima zo.

Het kleinste tikje onbegrip zie ik al bij mensen. Ook al doen ze nog zo hun best, ik voel het meteen als ze het niet begrijpen. Het is goed zo. Ik moet hier zelf doorheen. En gelukkig.. oh zo gelukkig is er altijd wel iemand die het wel begrijpt. Die zelf deze reis maakt, die het gevoel snapt, die alleen zelf een eigen reis maakt en dus verder niet veel kan doen. En precies dat is juist wat ik nodig heb. Alleen maar het gevoel dat er iemand is die het begrijpt is al genoeg. Daar kan ik weer mee verder.

Tja en mijn hond.. als iemand mijn spiegel is, is zij het wel. En wat voor één. Ik had geen andere hond naast me moeten hebben. Zij is een hond met zo een gevoelige ziel.. gevoeliger dan de mijne en precies dat heb ik nodig.. elk dingetje wordt via haar groot gereflecteerd. Zij laat precies mijn gedrag zien. En ja,…dat is echt mega Shit soms. Gatver de Gatver wat is het soms moeilijk om die spiegel continue in mijn gezicht te krijgen. Maar oh, wat is het nodig. Als ik haar niet had, had ik nooit zo goed aan mezelf kunnen werken.

Zij laat me ademen, ademen en nog eens ademen. En dat.. is het enige wat helpt. Blijven ademen.. doorademen.. diep inademen om weer wat rustiger te worden. Door haar ben ik waar ik nu ben, want echt ik heb er soms zo geen zin in. Kan ik het niet opbrengen om aan haar problemen te werken.. word ik er gek van, maar nog gekker van mijn eigen hoofd.. en ja al dat ademen werkt. Alleen dat werkt. Niet alleen op dat moment.. maar ook op de langere termijn. Het is niet voor niks dat ik haar kreeg. En ja, mensen verklaren me voor gek. Zien haar alleen maar als last voor mij, ik voel dat mensen dat denken. Alleen.. ik zie iets anders en het is mijn weg.. mijn leven. Ik kan het niet alleen.. maar ook niet met iemand die mij niet begrijpt. Dat is zo mogelijk nog erger. Ik heb iemand nodig die me continue laat zien wat er in mij speelt. Alleen zo kan ik mezelf corrigeren. Elke keer weer.

Iedereen krijgt iemand op Zn pad die kan helpen. Daar geloof ik echt in. Alleen het zien.. het echt in zien dat het een spiegel is.. dat is een ander verhaal. Duurde bij mij lang voordat ik het zag.. maar nu.. zo dankbaar ervoor. Ook als ik haar af en toe vervloek, is zij het beste wat me had kunnen overkomen. Zonder haar zat ik niet daar waar ik nu zit. Zonder haar zou ik echt niet zo ver zijn gekomen.

Ik zie het nu, snap het nu.. en vooral ik durf het nu te zien. Ik durf te kijken in die spiegel en mezelf terug te zien. Hoe moeilijk dat soms ook is. En in die spiegel.. zie ik eindelijk ook alle mooie dingen. Alles wat ik wel goed doe, waar ik wel goed in ben, wat ik goed kan, de liefde die ik uitstraal, de hulp die ik geef en het doorzettingsvermogen die ik in me heb. In die spiegel zie ik het hele pakket.. en ja dat is soms mooi en soms zo ongelooflijk confronterend maar ook zo echt. Niemand is namelijk perfect.. en dat hoeft ook helemaal niet. Waar ik er bij anderen zo van hou als ze niet perfect zijn, kon ik het van mezelf niet goed verdragen blijkbaar.. tot nu. Ik accepteer mezelf steeds meer met alles erop en eraan. Het inzien alleen betekent niet dat het probleem is opgelost. Verre van zelfs. Het is hard werken, elke dag weer. Toch opstaan, ook als ik er geen kracht voor heb. Toch even een rondje lopen, ook als ik het eigenlijk echt niet kan. Toch eten maken, boodschappen doen en wat in huis doen, ook als ik het echt niet zie zitten. En elke keer weer in die spiegel durven kijken en mezelf zien en accepteren als het niet gaat. Als ik weer faal voor mijn gevoel en ik me gewoon echt niet goed voel. Het blijven kijken naar de dingen die wel goed gaan en de stappen zien die ik maak.

Ik kom er wel.. ik ben al zover gekomen.. het komt goed. Alles komt goed. Het kost alleen tijd.. veel tijd.. en veel geduld. Zucht

Eén reactie

  1. Blijf die blikken werpen in alle spiegels die je tegenkomt en dan gaat de reflectie je vanzelf ook steeds meer aanstaan. Gewenning heeft ook zo zijn kracht. Snelheid daarentegen niet. Zoiets valt niet te (over)haasten

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s