Zal het ooit allemaal goed komen?

Voor de zoveelste keer vraag ik me af of het allemaal wel goed gaat komen. Ben ik echt wel in staat om nog beter te krijgen? Gaat het me echt wel lukken om meer ontspannen te zijn? Is dat wel mogelijk in een tijd waarin ik mijn handen vol heb aan mijn gezin en baan? Kan ik dan nog wel meer ontspannen worden? Kan ik echt mezelf gaan zijn?

Ik weet hoe het voelt als ik meer in de ontspanning kom. Het is zo een fijn gevoel, daar wil ik gewoon meer van. Alleen het kost zoveel tijd en energie en geduld om daar te komen en elke keer als er weer even iets gebeurd zet ik weer stappen terug en ben ik lange tijd bezig om me weer beter te voelen. Moet ik niet gewoon accepteren dat ik me thuis gewoon voel zoals ik me voel? Dat ik het niet beter kan krijgen dan dit? Dat dit nu eenmaal past bij het leven wat ik nu heb?

Toch lukt me dat ook niet. Ik kan het niet accepteren dat het is zoals het nu is. Ik heb gezien hoeveel ik heb bereikt de afgelopen maanden. Zeker sinds ik effectief met mijn gevoel bezig ben en steeds meer begin te herkennen en daarnaar handel. Ik mezelf veel vaker rust geef en veel meer luister naar wat ik nodig heb. In alle situaties, waar ik ook ben.

Nee.. ik ga echt niet accepteren dat dit is wat het is. Ik weet heel erg zeker dat als ik zo doorga als dat ik nu doe het echt steeds beter zal gaan. Ik weet gewoon dat ik niet door deze hele shit ben gegaan om uiteindelijk daar te belanden waar ik was. Dan is het toch allemaal voor niks geweest? Dan heeft het toch allemaal helemaal geen zin gehad? Nee ik leg me er niet bij neer. Hoe zwaar ik het ook vind, hoeveel energie het ook kost, ik wil doorgaan. Ik wil blijven voelen, ook al is dat soms echt heel vervelend. Ook al voel ik me daarbij soms echt heel naar. Alleen als ik naar mijn gevoel blijf luisteren kan ik er iets mee. Kan ik leren te ontspannen bij dingen die ik spannend vind. En dat zijn er nogal wat. Het lijkt wel of ik elk dingetje opnieuw ontdek. Of ik elke keer weer een klein kind ben die in een nieuwe situatie terecht komt waarin het onzeker is. Waarin het af probeert te tasten of het oké is of niet. Elke nieuwe situatie brengt dat nare gevoel met zich mee en ben ik bezig om mezelf te laten ontspannen. Ontdek ik het opnieuw en leer ik mezelf een ontspannen gevoel aan. Soms gaat dat snel, soms heeft dat veel oefening nodig.

Het gaat echt niet vanzelf. En ook niet in één keer. Ik moet echt meerdere keren in die situatie komen wil ik dat onrustige gevoel weg krijgen. Bijvoorbeeld een weekendje weg met mijn vriend. Anderhalf jaar geleden kon ik alleen maar huilen als we een nachtje weggingen. Ik kon totaal niet ontspannen en eigenlijk was het meer een drama dan dat het leuk was. Ondertussen heb ik een ritueel ontwikkeld waarin ik eerst en vooral voor de ontspanning zorg en mezelf de tijd geef. Ik mag het nu spannend vinden en luister naar dat wat ik nodig heb in plaats van te doen alsof ik het meteen allemaal maar leuk vind. Ik wandel wat rond, slaap een tijdje. Ga lekker in bad en dan langzaam kom ik tot rust en dan kan het genieten beginnen. Ik ren mezelf niet meer voorbij en krijg steeds meer vertrouwen. Ik gun mezelf de tijd om rustig even te acclimatiseren.

Het is allemaal een lang proces. Het is niet één twee drie opgelost. Het kost zoveel energie en geduld. Ik doe mijn best want ik wil zo graag me beter voelen. Ik kan het, ik weet het. En ja ik zal er alles aan blijven doen om stapje voor stapje verder te komen. Alleen soms.. soms vind ik het gewoon echt zwaar al dat voelen. En vooral omdat niemand het ziet. Niemand begrijpt wat daarbinnen allemaal gebeurd. Niemand ziet wat voor strijd ik lever van binnen, maar ik geef niet op. Ik doe het tenslotte niet voor een ander maar voor mezelf. Ik wil me beter voelen dus zal ik nu doorzetten om daar te komen waar ik naartoe wil. De weg terug naar mezelf…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s