Schuldgevoelens

Ik blijf maar in het waarom. Waarom? Tja.. omdat ik me nu eenmaal dingen afvraag. Ik ben net een peuter die de wereld leert verkennen en zich de hele tijd afvraagt waarom dingen zo zijn. Niet zo gek dat ze alles willen weten. Ze willen de wereld begrijpen. Ze willen zichzelf begrijpen en ja.. dan is het het makkelijks om aan je ouders te vragen waarom iets zo is.

Ik vraag het echt niet alleen aan mezelf maar ook genoeg aan anderen. En zo langzamerhand begin ik dingen steeds meer te begrijpen, de accepteren, worden ze duidelijker. Alleen sommige dingen doe ik gewoon lang over voordat mijn gevoel het ook echt begrijpt.

Wat ik me nu afvraag is waarom ik nog steeds stress heb. Ik doe echt enorm rustig aan, neem veel tijd voor mezelf. Ben me echt bewust van dingen en luister naar mijn gevoel. Waarom heb ik dan nog steeds stress?

Ik begin in te zien dat stress niet komt van druk bezig zijn. Ik dacht altijd dat stress voort kwam uit heel druk zijn. Uit altijd maar bezig zijn. Ik besef nu dat dat onzin is. Ik kan het heel druk hebben en me toch goed voelen en ik kan het heel rustig hebben en volop in de stress zitten. En andersom lukt me ook prima.

Ik ben erachter dat stress daar niet aan ligt. Stress heb ik wanneer ik bepaalde gevoelens over iets heb. Daar krijg ik enorme stress van. Ik ben erachter dat mijn schuldgevoel over van alles en nog wat me in de weg zit. Schuldig voelen als reactie op iets wat ik doe of voel over iets. Dingen waar ik over nadenk. Ik voel me heel vaak schuldig naar mijn kinderen toe. Schuldig dat ik ze te weinig aandacht geef, teveel met mezelf bezig ben en ga zo maar door, maar ook over een heleboel andere dingen. Zo vaak voel ik me schuldig merk ik en daar krijg ik stress van. Juist van die schuldgevoelens. Ik voel me schuldig als ik te weinig in huis doe, als ik geen aandacht geef aan mijn vriend, als ik de kinderen niet geef wat ze willen, als ik tijd voor mezelf vraag. Tja, over van alles kan ik me schuldig voelen en ja.. dan komt de stress omhoog. Super vervelend want waarom heb ik dat nou? En vooral, wat moet ik ertegen doen?

Ik voel me weer onrustig en mijn hoofd maalt weer over van alles waar ik me schuldig over voel. Ik kom er maar niet uit hoe ik dat kan stoppen. Ik ga even liggen en probeer het gevoel naar boven te halen. Eerder lukte dit niet maar na uren malen probeer ik het toch nog maar een keertje. En ja hoor, ik voel m’n hartslag flink hoog zitten en voel de stress van binnen. Blijkbaar voel ik het nog steeds pas als het echt goed aanwezig is. Niet als het er maar een klein beetje is. Blijkbaar heb ik daar al dat malen voor nodig om het echt goed te kunnen voelen. Ik haal een paar keer diep adem en wordt al snel rustiger. Daarna stopt mijn hoofd met malen en kan ik weer normaal denken. Ineens voelt alles gewoon weer goed zoals het is.

Zucht. Hoe vaak heb ik dit nou al niet gedaan? Hoe vaak worstel ik en worstel ik in dat hoofd om dan eindelijk zover te komen dat ik het voel? Dat ik er iets aan kan doen? Pas als ik het echt voel kan ik er iets mee. Blijkbaar is dit iets waar ik al lang mee rondloop, schuldgevoelens. Dat laat zich niet zomaar verwerken. Dingen die lang opgesloten zitten, kosten ook veel tijd om naar boven te halen en te verwerken. Elke keer verwerk ik weer een klein stukje. Net zo lang tot ik er van verlost ben en rustig weer kan opbouwen.

Ik weet ondertussen aardig hoe het werkt, maar makkelijk? Nee makkelijk vind ik het niet. Weglopen was soms echt makkelijker. Alleen op de lange termijn hielp dat niet. Daar ben ik ook wel achter. Doorgaan en elke keer weer opnieuw alles herhalen, dat is de enige manier om er echt vanaf te komen. Dwars erdoorheen en niet eromheen. Zucht.. best vermoeiend kan ik zeggen. Niet gek dat ik zoveel slaap..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s