Piekeren 2

Ik vraag het me regelmatig af, wat zou ik nou kunnen veranderen zodat ik geen van beide kanten meer op ga? Niet teveel goed praten en ook niet teveel doemdenken. Op de momenten dat ik pieker wil ik maar één ding, dat het stopt! En als het even kan, zo snel mogelijk. Dat doemdenken vind ik maar niks en die constante discussie in mijn hoofd ben ik klaar mee.

Jammer jammer, een geest laat zich helaas niet zo snel terug in zijn fles stoppen. Eenmaal eruit, kost het veel moeite om hem weer terug te krijgen. Die moeite doen op het moment dat ik aan het piekeren ben, Nope heeft totaal geen zin. Het wordt er alleen maar erger van. Niets lijkt te werken. Het enige wat werkt is me eraan overgeven en zorgen dat mijn angst ervoor niet erger wordt. Rustig blijven, wandelen, huilen en hopen dat het snel weer overdrijft is het enige wat mij helpt.

En toch… toch is het me gelukt om het weer naar het redelijk normale niveau te krijgen, of in ieder geval in de buurt ervan. Een groot deel van de tijd heb ik het aardig onder controle en soms dan weer even helemaal niet. Het ergste is als ik moe word, dan heeft dat hoofd weer vrij spel. Het enige wat mij helpt is echt zorgen dat ik niet te moe word. En dat klinkt simpeler dan het is, want ik ben bijna altijd moe voor mijn gevoel. Al dat denken maakt moe, stress maakt moe. Waar heb je dan stress van zou je denken? Nou van een heleboel dingen! Hoe gek ook, toch heb ik snel stress, van soms de kleinste onbenulligste dingen waar ik geen idee van had.

Oké, dus een simpeler leven, dat is een hele belangrijke. Check. Op tijd naar bed, op tijd weer op, check. Voeding, naja halve check. Mezelf leren kennen… check!

De laatste is echt de belangrijkste. Het klinkt zo moeilijk maar is eigenlijk zo simpel. Het enige wat ik doe is de tijd nemen en inchecken bij mezelf. Meerdere keren per dag, soms wel elk uur of elke activiteit, check ik even bij mezelf hoe ik me voel. Als ik door heb dat ik weer te snel dingen doe dan stop ik even, even checken hoe voel ik me, even een paar keer diep adem halen en dan rustig weer door. Maar ook gewoon als ik me goed en rustig voel check ik even in. Elke keer dat ik deze check doe word ik een stukje rustiger. Ik begin namelijk al steeds sneller te herkennen hoe ik me voel. En als ik weet hoe ik me voel kan ik er iets mee. Als ik voel dat iets me energie kost, dan stop ik op tijd, ga ik op tijd weg bijv op bezoek, ga ik even rustig zitten als ik bezig ben om even een pauze te houden.

Ik deed dit nooit, ik raasde maar door om helemaal kapot op de bank te gaan hangen. Doe ik dat nu niet meer? Een stuk minder in ieder geval, maar echt helemaal in de vingers heb ik het nog niet. Dat kost tijd, veel tijd. Maar als ik zie wat het me tot nu toe gebracht heeft.. ik krijg meer gedaan omdat ik op tijd rust neem. Rust kan al een paar minuten even op de wc zitten zijn. Even adem halen en de drukte laten zakken.

Het heeft een enorme impact gehad op alles. Ik geniet meer van leuke dingen en voel meer aan welke dingen ik niet leuk vind. Ik krijg meer rust en mijn hoofd daardoor ook.

Vaak wil ik nog steeds te snel, wil ik door door door. Ga ik weer van alles bedenken wat ik zou kunnen of moeten veranderen en voel ik de stress erin schieten. Alleen het idee al dat ik dingen anders moet doen maakt me onrustig. Elke keer weet ik mezelf nu rustig te krijgen. Nee, je hoeft niks te veranderen. Ga gewoon zo door, dan veranderen de dingen vanzelf. Je hoeft niet op dieet of allemaal hobby’s te verzinnen. Leer jezelf gewoon verder rustig kennen, dan komen de dingen vanzelf op je pad. Al die verhalen over je moet dit, je moet dat. Ik word er zo onrustig van. Sowieso van veranderingen word ik onrustig.. behalve… als ze op zo een manier gaan dat ik het amper in de gaten heb.. hele kleine stapjes. Het gaat vanzelf nu ik dit gewoon elke dag doe.

Adem in, adem uit.. ik hoef dus niks anders dan te checken.. dat kan ik! Yessss. Dat voelt goed. Stapje voor stapje… echt het komt vanzelf. Poeh…geduld geduld dus …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s