Schuldig

Soms vraag ik me af of het ooit nog wel goed komt. Of ik die stress er echt uit kan krijgen voor een groot deel. Alles perfect krijgen, dat kan niet. Dat bestaat niet. Er zal altijd wel iets zijn om aan te werken. Tja en met een gezin, een baan een huishouden en een hond is het misschien ook gewoon onmogelijk om helemaal relaxed te zijn. Er zijn gewoon dingen waar ik niet rustig onder ben en het misschien ook gewoon nooit zal worden. Is dat erg? Op zich niet toch? Ik zou ze kunnen vermijden of accepteren dat het zo is. Ik bedoel, ik krijg stress van mijn kinderen maar ik wil mijn kinderen natuurlijk helemaal niet weg hebben. Kan ze ook moeilijk vermijden, dus accepteer ik dat ik stress van ze krijg en probeer ik daar zo rustig mogelijk onder te blijven.

Het heeft in ieder geval geholpen om ze wat meer los te laten. Meer tijd voor mezelf vrij te maken en niet steeds me meer schuldig voelen als ik dat doe. Makkelijk? Echt niet! Als moeder voel ik me zo vaak schuldig. Dat ik ze te weinig grenzen geef, dat ik dingen door de vingers zie, dat ik ze te lang uit laat slapen, dat ik ze te veel achter de computer laat, dat ik ze niet altijd goed te eten geef, dat ik een hond heb die ze niet leuk vinden, dat ik hun kamers niet opruim, dat ik dingen voor mezelf doe. Oh ik kan zo nog een waslijst aan dingen opnoemen waar ik me schuldig over voel. Alleen als ik ze dan één voor één bekijk kan ik er al een heleboel wegstrepen.

Ze zijn allang blij als ik er niet ben, want ze hebben die vrijheid nodig om zelf dingen te doen en te worstelen als iets niet lukt. Ze krijgen veel meer zelfvertrouwen als ze zelf dingen op moeten lossen en ik dat niet voor ze doe. Slecht eten zijn ze dol op, vieze kamers worden ze heel gelukkig van en achter de computer leren ze ook een heleboel.

Ik ben er allang achter dat alle ouders schuldgevoelens hebben en dat niemand het echt goed doet. De één doet dit weer beter en de ander dat. Het ene kind luistert beter dan het andere en zolang ze in ieder geval liefde krijgen en een thuis waar ze zich veilig voelen, komt het wel goed met ze.

Wat me het meest opvalt is dat me teveel op de kinderen richten alleen maar averechts werkt. Net als bij de hond werkt het helemaal niet om me op hun te richten. Sinds ik aan mezelf werk en probeer om zo min mogelijk stress te hebben, zijn mijn kinderen en de hond ook veel relaxter.

Eigenlijk als ik het heel sec bekijk, is het enige wat ik echt hoef te doen, mijn leven vereenvoudigen. Mijn eigen leven leven en veel genieten van het moment. Ik heb steeds maar het gevoel dat ik als een leider hier alles in de gaten moet houden en bestieren, maar eigenlijk hoef ik dat helemaal niet zo erg. Oké met een aantal basis dingen misschien wel, maar ik hoef niet elk dingetje in de gaten te houden. Als ik me gewoon houd aan de simpele dingen en een aantal grenzen in de gaten houdt, kan ik verder eigenlijk ook gewoon achterover leunen. Hoef ik helemaal niet de hele tijd op te voeden, aandacht te geven en constant bezig te zijn in huis. En nee ze hoeven ook niet van het ene uitje naar het andere te worden gesleept. Af en toe eens wat doen, prima, maar de rest mogen ze lekker zelf gaan ontdekken in hun leven. Tijd genoeg zou ik zeggen.

Tja en er zullen altijd ouders zijn die dat wel allemaal kunnen, die nooit stress hebben en die fantastisch lieve kinderen hebben die alles keurig doen wat er gevraagd word en alle aandacht krijgen. Prima, heel fijn dat het hun wel lukt. Ik heb het geprobeerd, alles eraan gedaan, me helemaal in het zweet gewerkt aan alle kanten en tja dit is wat het is. En weet je, ik heb gewoon lieve nette leuke kinderen. Ze doen geen hele gekke dingen en soms hebben ze wat peper in hun reet nodig zodat ze eens wat nuttigs gaan doen. Tja SO be it. Ik heb ze teveel uit handen genomen en dit is wat het is. Ze hebben nog een heel leven voor zich om aan zichzelf te werken, dus ik zou zeggen succes! Anders zouden ze zich ook maar vervelen toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s