Thuis voel ik me vaak down, hoe kan dat toch?

Is thuis wel altijd de fijnste plek? Is thuis wel altijd de plek om te ontspannen? Om relaxed te zijn? Is thuis de plek waar het altijd goed en fijn voelt?

Ik vraag het me voor de zoveelste keer af. Ik ervaar het nog steeds niet zo en dat vind ik vreemd. Het is zo tegenstrijdig. Als ik langere tijd weg ben, zeg ik altijd, heerlijk hoor lekker weer naar huis. Als ik een hele dag op pad ben ben ik blij als we weer lekker thuis zijn. Ik installeer me lekker op de bank, maak een kopje thee, zo heerlijk weer thuis. Ik zet de tv aan, kijk wat op m’n mobiel of lees een boek. En dan voel ik me vaak moe, heel moe. Mijn hoofd begint te malen, ik voel me down en leeg. Heb ik hier nou naar verlangt? Heb ik nou de hele tijd gedacht, als ik eerst maar thuis ben? Waarom dan dat als ik er eenmaal ben, ben ik vaak vooral moe en uitgeblust. Waarom heb ik dat dan niet als ik weg ben?

Thuis zijn is fijn, maar thuis is ook gewoon minder afleiding en minder uitdaging. Thuis hebben die hersenen volop tijd om lekker door te draaien, overuren te maken.

De tijd dat ik thuis zat was echt niet de beste tijd. Ik was vooral down en kon bijna alleen maar huilen. Mijn hersenen waren gewoon niet moe en hadden totaal geen uitdaging. En nu? Nu zit ik toch ook al een aardige tijd weer veel thuis. Er is gewoon buitenshuis niet veel te doen. Waar ik net weer had opgebouwd om vaker met mensen af te spreken, meer erop uit te gaan en lange wandelingen te maken en thuis meer hobby’s op te pakken, mocht het ineens voor een groot deel niet meer. Voor mijn gevoel was ik weer terug bij af. Mij geeft dat stress en stress maakt moe en lusteloos. Ik vind het nog steeds moeilijk om dat te doorbreken en kan daar nog lekker in blijven hangen. Ik denk dat ik toch eerder kies onbewust voor de down stand omdat dat bekend is. Ik heb er lange tijd aan toegegeven en nu is het lastig om dat weer terug te draaien.

Ik was echt op de goede weg om een nieuw ritme te vinden, maar door de crisis is alles weer een paar stappen terug gegaan. Is dat heel erg, vraag ik me af? Ben ik nu weer terug bij af omdat het minder gaat? Nee toch? Nee, dat ben ik niet, alleen is het nu even een rare tijd. Des te belangrijker om te blijven wandelen, veel de natuur in te gaan en thuis toch weer te zoeken naar dingen waarvan ik ontspan. Ik heb me weer een beetje laten gaan, maar daar is niks ergs aan toch? Ik herken het nu en kan er iets mee. Ik ben niet terug bij af maar weer een paar stappen terug gegaan. Daar kom ik ook wel weer bovenop. Omdat ik wil! Omdat ik niet wil blijven hangen in die downstand, maar vaker relaxed wil zijn thuis. Dat gaat niet zomaar, daar zal ik echt wel iets aan moeten doen. Als ik zelf geen stappen zet, gebeurd er ook niks en kom ik alleen maar weer vaker in die downstand.

Weer terug naar af? Nee! dat nooit meer.. ik ben zover gekomen, ik ga nu niet weer genoegen nemen hiermee. Ik wil niet als een bejaarde nu al door het leven gaan met me alleen maar moe voelen en steeds in mijn hoofd zitten. Ik wil leven! En ja, daar zal ik iets voor moeten doen. En eerlijk, dat doe ik toch ook? Ik let erop dat ik genoeg beweeg, gezond eet en genoeg rust neem. Dat dat nog niet betekend dat het elke dag altijd maar goed gaat, daar ben ik ook wel achter. Het zorgt er alleen wel voor dat ik niet weer helemaal terug naar af ga maar hooguit een paar treden naar beneden donder. Daar weer uit komen is echt wel goed te doen. En een keertje wel naar beneden donderen, hoe naar ook, is helemaal niet zo erg. Uiteindelijk heb ik mezelf daardoor veel beter leren kennen. Gelukkig maar dat ik niet nog veel meer jaren ermee heb moeten doorlopen, dan was het misschien nog vele malen erger geweest. Ik snap mezelf nu meer, ken mezelf een stuk beter, weet mijn valkuilen en zwakheden, weet waar ik op moet letten en hoe mezelf weer eruit te trekken. Daar kan ik wel weer lange tijd mee voort zou ik zo denken… zo lang ik mezelf maar op nummer één blijf zetten, moet het goed komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s