Omgaan met Corona stress

Angstige ouders, een gillend kind en moeilijke vaten. Niet de beste combinatie om een infuus in te brengen. Even laat ik me er nog door mee sleuren en voel ik de stress. Totdat er een knopje om gaat en super gefocust alles naar de achtergrond lijkt te gaan en we alleen nog maar bezig zijn om het infuus in te brengen. Een collega helpt zodat de arts en ik ons kunnen concentreren op die ene handeling. Waar ik even daarvoor nog helemaal niet relaxt was en me niet goed kon concentreren, lukt dat op dat moment ineens wel en gaat alles heel vlot en goed.

Wat een fijn gevoel weer even dat het zo goed is gelukt om de focus te houden. Dat alles zo soepeltjes verliep terwijl ik me toch helemaal niet zo rustig voel de hele tijd. Daar waar ik een paar weken geleden nog het gevoel had dat ik het focussen steeds beter onder de knie kreeg, zowel thuis als op het werk, lijkt het de laatste weken weer veel minder goed te gaan. Ik ben heel snel moe en heb minder energie. Ik heb last van mijn spieren, slaap slechter en voel me gewoon niet heel lekker erbij. Ik ben weer warriger en minder geconcentreerd.

Ik was zo goed bezig om hierop te letten, mezelf te trainen om langer gefocust te blijven en de tijd te nemen om weer op te laden. Het ging steeds vaker vanzelf en ik kreeg er steeds meer routine in. Totdat dat virus roet in het eten gooide…

Of is het juist geen roet? Is het juist een mooie uitdaging om te kijken of ik dat wat ik geleerd heb in praktijk te brengen als de situatie moeilijker word? Te kijken of het in grotere stress situaties me ook lukt om de focus er weer in te krijgen en goed voor mezelf te zorgen? Om op de juiste momenten te ontladen zodat ik alle spanningen toch even van me af kan schudden en op de juiste momenten de focus kan pakken?

Bij mijn hond is het ook gelukt. Daar waar ik eerst mee ging in haar stress, leerde ik juist rustig te worden als zij stress had. Ja dat kost veel tijd en training. Dat lukt niet in één keer. Het begon bij herkennen, hé dat wat zij nu doet, dat geeft mij stress. Ik heb die momenten die haar stress gaven( en mij dus ook) een tijdje vermeden en zoveel mogelijk rust genomen om mijn en haar emmertje wat te legen. Daarna begon ik met minder erge stress momenten die mij niet helemaal omver bliezen, ademhalingsoefeningen te doen en alleen maar op mezelf te concentreren dat ik rustig bleef. Ik negeerde eigenlijk haar gedrag daardoor waardoor ze vanzelf rustig werd. Nu gaat het al steeds vaker vanzelf, lukt het me steeds sneller om rustig te worden en hoef ik er niet meer zo bij na te denken. Lukt het me zelfs op hele erge prikkels om redelijk rustig te blijven als het een keertje toch per ongeluk gebeurd. Waar ik eerst al bang werd voor het moment waarop ze weer stress zou hebben, is die angst nu steeds vaker niet aanwezig want ik weet nu wat ik moet doen. Nee, over is het niet, dat heeft meer tijd nodig. Het was voor mij een heftige tijd waarin ik echt veel stress heb ervaren en dat is niet zomaar uit mijn systeem. Soms als we rustige dagen hebben gehad en het gebeurd ineens weer, vind ik het ook weer veel moeilijker om ermee om te gaan ik raak er alleen niet meer van in paniek, ik ga even ontladen door uit de situatie te gaan en raak niet meer zo van slag erdoor. Ik vertrouw erop dat het de volgende keer wel weer beter zal gaan. Ik heb er zoveel van geleerd dat ik dit in een heleboel situaties kan gebruiken.

Zoals nu met de Corona stress voel ik continue druk erdoor. Bij het boodschappen doen, op het werk en als ik de TV aan zet. Ik merk aan alles dat ik gewoon niet rustig ben. Ik ben meer gespannen en de mensen om mij heen ook. Ik zal net als in alle andere situaties moeten leren ermee om te gaan. Eerst was er heel veel stress, toen het besef dat ik stress ervan had. Toen ik dat voelde probeerde ik het zoveel mogelijk te vermijden door weinig nieuws te kijken en aan het werk te gaan in huis om mezelf af te leiden en veel rust te nemen. Vaker rondjes met de hond wandelen en voelen wat ik voelde zonder de paniek erover te krijgen dat ik weer stress voelde.

Ik weet nu dat elke nieuwe situatie eerst moet landen. Ik heb er vertrouwen in dat als ik maar goed voor mezelf zorg en de dingen doe die ik heb geleerd, ik ook deze situatie door kom. Ik zie het als een mooie oefening om al het geleerde in de praktijk te brengen. Zodra ik nu stress voel, haal ik een paar keer diep adem, probeer ik te bewegen om wat stress kwijt te raken of even een moment voor mezelf te pakken, zodat de emmer niet teveel overloopt. Soms helpt het al om even vijf minuten op de wc te gaan zitten en rustig te ademen en verder niets te doen. Ik ben trots op mezelf dat het me vaak lukt. Dat ik nu bewust ermee bezig kan zijn en daardoor het allemaal net iets makkelijker gaat. Dat ik niet alleen maar bezig ben om het te negeren en afleiding te zoeken op mijn telefoon, maar juist het gevoel op zoek om eraan te werken. En ja, sommige momenten lukt het ook helemaal niet. Slaat de stress door en ben ik boos en verdrietig wat het met me doet. Lukt het gewoon allemaal even niet en laat ik alle stress en spanning er maar even uit door een lekkere huilbui. Het is wat het is, ik ben ook maar een mens en geen superwoman, echt niet, maar daar was ik allang al achter…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s