Leren van moeilijke dingen

Ik loop met mijn hond buiten en ik vraag me af waarom ik eigenlijk zoveel van haar leer. Ze is gewoon een hond en meer niet. Ze loopt gewoon lekker rond, speelt een beetje hier en daar, snuffelt wat en doet haar ding. Ik bedenk me dat ik niet zozeer van haar als hond leer, maar wel van het moeilijke gedrag. En dan nog niet eens zozeer van haar gedrag zelf, maar van wat dat met mij doet. En dan eigenlijk ook nog niet eens zozeer op dat moment, maar als ik er achteraf op terug kijk. Pfff wat een ingewikkeld gedoe zeg. Ik moet er eigenlijk zelf wel een beetje om lachen. Dus eigenlijk geef ik zoveel om haar omdat ze moeilijk gedrag vertoond en het mij moeilijk maakt? Zoiets dan? Raar toch?

Eigenlijk doe ik het toch helemaal zelf bedenk ik me dan. Zij doet niet echt iets, ja moeilijk doet ze maar verder niet. Ze is helemaal niet zo een knuffelaar en komt helemaal niet echt veel bij me. Ze slaapt veel en is wel blij als ik weer thuis kom, maar ja dat is meer omdat ik haar eten geef en uitlaat. Ze ligt wel graag een beetje in m’n buurt maar verder doet ze haar eigen ding.

Eigenlijk doet zij zelf helemaal niet echt iets en toch geef ik haar alle credits. Eigenlijk doe ik het helemaal zelf en doet zij gewoon vooral moeilijk. Door haar moeilijke gedrag ben ik alleen in gaan zien dat ik er iets mee moest. Dat ik zo niet door kon gaan. Ik had twee keuzes, ermee stoppen of ermee doorgaan en alles op alles zetten. Mijn gedrag veranderen en naar mezelf kijken. Keuze één was snel gemaakt, want ik ging eraan onderdoor dus moest zij de deur uit… totdat ik ergens diep van binnen voelde dat ik niet wilde dat ze wegging omdat ze ook veel positieve dingen mee bracht. De weegschaal sloeg ondanks alles toch nog steeds de goede kant op, dus besloot ik dat ze toch bleef. Ik had daarna weer twee keuzes, of ermee leven dat het was zoals het was en niks doen verder. Of ermee aan de slag gaan om mijn leven nog beter te maken. Ik koos voor de tweede optie omdat de eerste optie eigenlijk ook geen optie was, niet wetende hoe moeilijk het soms zou zijn. Nog heel wat tijd verder en heel wat dieptepunten ben ik nu aardig op de goede weg. Dat doe ik allemaal zelf.. zij doet dat niet. Echt niet. Zij doet alleen maar wat ze doet en ik werk eraan om te veranderen hoe ik daar op reageer. Door afstand te nemen, uit de situatie te gaan, steeds weer naar mezelf te kijken naar wat ik goed doe en niet naar wat er fout gaat, zoals ik eerder vooral deed. Dat wat goed gaat daar doe ik meer van, dat wat fout gaat probeer ik te vermijden. Eerder ging ik vooral nadenken over hoe ik de foute dingen anders zou kunnen doen en was daar uren en uren mee bezig wat me alleen maar meer onzeker maakte. Nu denk ik vooral aan dat waar ik graag meer van zou willen zien omdat dat fijner voor mezelf is want daar word ik niet onzeker van.

Eerder probeerde ik dat ook echt wel, want heus ik lees een boel en overal staat er wel zoiets, alleen lukte het me gewoon niet. Ik moest er zelf achter komen om het ook echt te voelen en vanuit dat gevoel weer op te bouwen. Ik moest zelf worstelen en puzzelen om tot die conclusie te komen. Ik moest zelf vooral me heel slecht gaan voelen en terug naar af gaan om daar te komen waar ik nu sta. Het was dus gewoon nodig. Al dat geklaag, geworstel, gepuzzel, die nachten wakker liggen, malen, in mijn hoofd zitten, om raad vragen bij iedereen, internet afstruinen. Alles was nodig om hier te komen waar ik nu ben.. pfff wat een gedoe, maar ja, ik ben er wel en dat is het belangrijkste.

Zo maak ik van deze lastige situatie iets moois en geef ik de credits aan mijn hond. Oké, wat is daar goed aan? Dat ik van de lastige situatie iets moois maak. Punt. De rest is voor mijzelf niet heel positief, dus dat laat ik achterwege, die credits. Ik ga door met er iets moois van maken, dan komen die credits toebedelen aan mezelf er vanzelf wel..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s