Lummelen om stress te overwinnen

Ik merk dat ik echt al rustiger weer word. Dat ik echt wel de juiste dingen heb gedaan om van dat lastige gevoel af te komen. In plaats van het te negeren of als een gek te gaan bewegen heb ik nu echt ernaar geluisterd. Heb ik mezelf serieus genomen en de tijd genomen om te luisteren naar mijn gevoel. Wat helpt mij nu in deze onzekere tijd? Wat kan ik doen om me beter te voelen? Hoe kan ik omgaan met deze stress?

Het makkelijkst is natuurlijk, al die rottige energie eruit gooien. Hard werken, veel bewegen en vooral niet even naar binnen kijken bij mezelf. Dat was de strategie die ik jarenlang heb toegepast. Vooral doorgaan en niet luisteren naar dat gevoel. Het gaat vanzelf wel een keer weg. Nou helaas.. ik dacht dat het weg was, maar nee, het stapelde zich alleen maar op. Nu weet ik ondertussen wel beter. Als ik me onrustig voel, is sporten fijn ja. Of in ieder geval bewegen. Alleen het bewegen zelf lost helemaal niets op. Daarvan wordt het op de lange duur niet beter.

De afgelopen week voelde ik de spanning oplopen en Hey ik kan nu zeggen, yess! Ik voel de spanning. Ik ben gewoon blij dat ik het voel. Voorheen voelde ik het niet van binnen, maar als ik goed naar mezelf gekeken had, had ik kunnen zien dat ik ervoor wegrende. Dat ik gewoon zorgde dat ik altijd bezig was met iets, zodat ik er niet naar hoefde te luisteren. Goh, wat kan een mens dat lang volhouden.

Door steeds weer te oefenen in lummelen, ja echt lummelen in de zin van liggen op de bank, muziekje aan en naar buiten kijken, kwam ik steeds meer bij dat gevoel. Liet ik het gewoon omhoog komen en luisterde ik ernaar. Ja dat kostte wel wat tijd en geduld en heel wat oefenen in “lummelen”. Maar jeetje wat ben ik daar nu blij mee! Wat ben ik super blij dat ik dat gedaan heb want nu er crisis uitbreekt weet ik veel beter ermee om te gaan. Jazeker kost het even tijd en ja zeker heb ik nog momenten dat ik het even niet weet en heb ik echt nog wel ups en downs. Het is niet meteen Hallelujah nu ben ik genezen ofzo. Echt niet. Maar het feit dat ik ermee om weet te gaan en weet wat ik kan doen, maakt dat ik me echt sterker voel. Ik weet nu dat ik mezelf die tijd even moet gunnen. Ik weet nu dat ik juist dan even meer tijd moet nemen om naar mezelf te luisteren in plaats van alleen maar naar het nieuws en andere media. Juist nu is het extra belangrijk om dat te doen.

Dus ik volg heus het nieuws, maar op bepaalde momenten. Ik neem de tijd om lekker te bewegen en ik neem de tijd om naar mezelf te luisteren. Het recept voor mij om hier goed doorheen te komen. Tja, en soms lukt het ook gewoon even niet.. SO be it dan maar. Morgen weer een dag..

2 reacties

  1. Soms hebben onze hersenen gewoon verschrikkelijk hard een omgeving nodig zonder prikkels : lummelen, zoas jij dat zo mooi verwoord, dat is gewoon een zegen voor ons lichaam 🙂

    Like

  2. Zeker weten en helaas zijn maar weinig mensen zich echt bewust wat voor gevolgen het heeft als dat hoofd geen rust krijgt..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s