De wereld gaat weer even terug naar af…

Het is eigenlijk wel bizar. Een tijdlang kon ik een sociaal leven niet aan. Het koste mij enorm veel energie en ik koos ervoor om een paar maanden helemaal niemand te zien, wat een donker gat werd. Daarna heb ik alles heel voorzichtig weer opgebouwd.

Net nu ik weer steeds vaker met vriendinnen afspreek en daar ook weer meer van kan genieten, zolang ik ook maar tijd voor mezelf neem, mag het niet meer. Daar waar ik graag weer regelmatig met een vriendin op pad ging om te wandelen en daarna gezellig ergens wat te drinken, is dat nu haast onmogelijk geworden. Iedereen zit thuis met zijn of haar kinderen en er zijn nog maar weinig tot geen mogelijkheden om af te spreken.

Waarschijnlijk zal ik straks niet eens tijd meer hebben om af te spreken, omdat ik te hard nodig ben in het ziekenhuis. Ik bereid me erop voor dat ik veel extra zal moeten werken. Het is wat het is en des te meer zal ik straks weer genieten van de sociale contacten. Want dat is uiteindelijk wat het leven wel een stuk leuker maakt, het contact met anderen. Samen genieten van leuke dingen doen. Dat wat veel mensen eigenlijk alweer een beetje vergeten zijn. Velen storten zich liever op het werk en het beetje energie wat nog over is gaat naar het gezin.

Ik deed er hard aan mee en had steeds minder contact met vriendinnen en mijn gezin. Ik hoop dat we in deze tijden gaan voelen hoe belangrijk sociale contacten zijn. Hoe belangrijk het is om tijd te maken voor het gezin en voor de partner. Daar waar een ieder zich buigt over werk, social media en tv zou er wat meer tijd mogen zijn voor de ander. Gewoon eens samen zijn en even naar elkaar luisteren, even niets moeten.

De wereld stort in elkaar om elkaar weer te laten zien wat echt belangrijk is in het leven. Soms moet iets eerst helemaal wegvallen wil het binnen komen. Soms moeten we eerst longkanker krijgen om te stoppen met roken. Moeten we eerst het Corona virus krijgen om te realiseren hoe belangrijk het is om voorzorgsmaatregelen te nemen. Moeten we eerst vertellen dat we willen scheiden wil de ander inzien dat al die tekenen die zijn gegeven en al die aanwijzingen niet voor niks waren. Altijd maar wegkijken en druk zijn met dingen die er eigenlijk helemaal niet zo toe doen maakt dat we afstompen. Niet meer zien welke signalen de ander afgeeft, wat de ander nodig heeft en vooral wat we zelf nodig hebben.

Door weer terug te gaan naar nul heb ik dat ingezien en gevoeld hoe ongelooflijk belangrijk het is om mensen om je heen te hebben die je omhoog trekken, die je helpen en voor je klaar staan. Die echt even aandacht voor je hebben en niet alleen maar druk zijn met alles in de wereld wat er op dat moment niet toe doet. Soms moeten we het eerst hard voelen willen we het echt begrijpen. Als verstand en gevoel bij elkaar komen dan komen daar hele mooie dingen uit.

Zoals velen met mij heb ik dat besef al aardig gehad, ben ik me al aardig bewust geworden wat het met mij en mijn omgeving doet. Heb ik gevoeld hoe het is om naar de donkere eenzame kant te gaan. Een kant waar ik niet graag nog eens heen wil. Daarom zal ik samen met velen anderen die hier al doorheen zijn gegaan, mijn naasten helpen om hier doorheen te komen. Ik zal ze verzorgen en laten zien dat in donkere tijden niemand er alleen voor hoeft te staan. Ik weet al hoe het is om in het donker te zitten, dus help ik graag mee om juist weer licht te verspreiden. Om mensen weer te laten voelen wat echt belangrijk is in het leven. Ik zal mijn best doen, om dat te doen in de mogelijkheden die ik daarvoor heb. Alleen dit keer zonder mezelf voorbij te lopen voor zover dat in tijden van grote nood mogelijk is. Ik help mensen graag maar ze moeten ook geholpen willen worden. Want uiteindelijk kan ik alleen maar een ander helpen als ik mezelf op de eerste plek zet en niet ga trekken aan dode paarden terwijl er anderen zijn die wel waardering hebben voor wat ik doe. En ja, ik ben ook maar een mens. Zal ook dingen over het hoofd zien en fouten maken. Ik zal ook dingen niet horen of zien. Dan hoop ik maar dat er anderen zijn die mij daar weer mee helpen.. zodat we allemaal elkaar kunnen helpen op deze manier. We gaan het zien wat dit ons allemaal gaat brengen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s