Zoveel kennis, wat moet ik ermee?

Ik leer ontzettend veel door dingen te lezen hoe dingen werken. Juist uit onzekerheid ergens over zoek ik van alles op, wat eigenlijk op dat moment niet heel handig is want het maakt vaak alleen maar onzekerder, maar op de lange termijn heb ik er heel veel aan. Ik begin namelijk dingen te herkennen en zelf te voelen dat iets inderdaad zo werkt en kan dan terug vallen op iets wat ik ooit gelezen heb of gezien. Het is dus wat mij betreft helemaal niet zo verkeerd om me in dingen te verdiepen, ook al leidt dat op de korte termijn nergens toe.

Ik zie het met mijn hond, ja daar heb je haar weer met haar hond, juist door die moordende onzekerheid ben ik ontzettend veel gaan opzoeken en lezen. Hierdoor heb ik ongelooflijk veel kennis vergaard, die ik anders nooit van Zn leven zou hebben geweten. Tja wat moet je ermee zou je zeggen, maar dat is een ander verhaal. Nu ik van binnen weer duizend maal rustiger ben kan ik die kennis goed gebruiken. Alleen in omgekeerde vorm. Ik doe iets, bedenk me dan dat ik dat ergens gelezen heb ooit, kijk of lees het misschien nog een keertje terug en dan zie ik dat het nu wel werkt, omdat ik nu voel dat het klopt. Ik sta er nu helemaal achter en dat maakt een groot verschil. Daar krijg ik enorm veel zelfvertrouwen van. Dus op de lange termijn geeft die informatie me precies wat ik nodig heb. Ik had alleen eerst een tijdje afstand nodig, ik moest eerst even helemaal ervan los komen, mezelf beloven helemaal niets te doen met al die info en vanuit die rust begin ik nu op te bouwen en vallen er dingen op zijn plek.

Informatie is fijn maar soms ook helemaal niet. Het allemaal weten is leuk, maar lost uiteindelijk helemaal niets op heb ik gemerkt. Ik moet het echt gaan voelen, er klaar voor zijn, geduld hebben en wachten op het juiste moment, dan gaan de dingen eigenlijk ook gewoon vanzelf zonder al die informatie. Waarom zou ik alles willen weten? Dat brengt alleen maar heel veel verantwoordelijkheid met zich mee, want dan moet ik van mezelf ook alles zien en kunnen onderbouwen ofzo. Het geeft echt ook een heleboel beperkingen als ik het op het verkeerde moment inzet.

Ik zie het toevallig in een filmpje van DWDD waar een professor in de neuropsychologie, die echt veel van hersenen afweet en allerlei stoornissen, verteld over zijn eigen angsten en dat hij voor van alles en nog wat angstig is en die dingen allemaal vermijd. Hij weet dus precies hoe het werkt, maar het lukt hem zelf niet ervan af te komen. Waarom niet? Ik denk omdat er geen noodzaak voor hem is om er vanaf te komen en hij vind het te moeilijk. Hij kan veel dingen vermijden. Hij hoeft niet in een vliegtuig te stappen en ook niet op de snelweg te rijden. Oké, hij is ook bang voor recensies, dat is iets moeilijker te vermijden maar ze gewoon niet lezen dan, maar de meeste dingen zoekt hij gewoon niet op. Als de noodzaak er niet is, waarom dan al die angsten doorworstelen? Waarom zou ik van de bank afkomen als er geen noodzaak voor is? Waarom zou ik dingen veranderen als niemand er verder over valt? Ik merk dat ik ook echt een doel moet hebben om aan iets te werken, want anders doe ik het gewoon niet.

Kennis is dus zeker niet alles. Soms komt het me van pas en soms ook helemaal niet. Dan wil ik liever alles niet weten en gewoon lekker relaxed leven zonder al die wetenschap. Het helpt me vooral bij het helpen van anderen, maar bij mezelf? Ik weet het niet eerlijk gezegd. Liever zou ik gewoon lekker leven zonder al die kennis geloof ik. Of misschien ook wel helemaal niet en komt het me later nog heel erg van pas. Dingen gaan zoals ze gaan, zo is het echt met alles heb ik gemerkt. Vaak pas als de tijd ervoor rijp is gaan de dingen vanzelf zonder al teveel moeite te doen. Er komt vanzelf een moment dat het niet zo moeilijk gaat, dat de knop ineens om gaat. Soms is er maar een klein zetje voor nodig en dan lukt het zomaar ineens wel. Ik moet me vooral niet zo druk maken in mijn hoofd over dingen. Het gewoon maar laten gebeuren, dan gaat de zon vanzelf altijd wel weer schijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s