Worstelen met gevoelens

De afgelopen jaren stonden veel in het teken van mijn hart volgen , maar het laatste jaar is me dat pas goed duidelijk geworden en ben ik er door schade en schande bewust mee bezig geweest. Ik had geen keuze meer voor mijn gevoel maar moest er bewust mee aan de slag om er echt goed uit te komen.

Hoe ik het voel is alsof alle gevoelens enorm uitvergroot zijn. Net als een kind die moet leren met gevoelens om te gaan moet ik dat ook. Gevoelens die zo sterk aanwezig zijn die Putten je uit. Het is helemaal niet erg om bijvoorbeeld een verliefdheid te voelen en het als iets groots te ervaren ( als die verliefdheid tenminste beantwoord wordt) maar ook gevoelens van angst en onzekerheid worden heel erg uitvergroot. Dat zo groot voelen is echt een stuk minder leuk. Denk maar aan een angst voor spinnen of voor vliegtuigen. Je moet er toch niet aan denken om dat angstgevoel elke keer te ervaren. Dat is ook de reden dat mensen die bang zijn om te vliegen dat liever mijden of bij angst voor spinnen, de spinnen graag vermijden.

Maar wat als je dat gevoel elke keer weer hebt voor van alles en nog wat en het niet te vermijden valt? Wat als je elke keer weer dat gevoel opnieuw ervaart en je er niet voor weg kunt lopen? Ik moest het wel aanpakken want mijn angst om alleen te zijn was erg groot. Ook had (en heb) ik angst voor bepaalde andere gevoelens en tja, ook die zijn moeilijk te vermijden.

Het is echt niet zo makkelijk om daarmee te leren omgaan. Om ze te herkennen en er iets mee te doen. Het resulteert vaak in paniek in het hoofd over dingen. Dingen die ik voel maar waar ik door de angst niet weet wat ik ermee moet. Ik kan er dan niet bij en denk er meteen iets mee te moeten maar ik ben gewoon verlamd. Het moeilijke is ook dat het elke keer weer terug komt. Net als ik denk dat het weer ver weg zit en ik weer goed in mijn vel zit komt het hoppa weer naar boven en ben ik gedwongen er weer mee aan de slag te gaan. Wegstoppen werkt niet, dat heb ik ondertussen wel geleerd dus elke keer moet ik er weer doorheen. Heb ik weer die twijfel en weer die angst en weet ik weer niet wat ik moet doen en kom ik elke keer weer tot dezelfde conclusie… dat het voor nu goed is zoals het is en ik niks hoef te veranderen. Iedere keer ben ik weer aan het worstelen met mezelf en weet ik weer niet wat ik moet doen en moet ik mezelf er weer bovenop praten en alles weer doornemen voordat het wegzakt.

Het is een lang en vooral eenzaam proces. Niemand ziet namelijk dat ik worstel en niemand kan me er echt bij helpen. Ik moet het voor mezelf uitzoeken wat ik wil en waar ik me goed bij voel. Met welke gevoelens ik wel iets moet en welke kunnen wachten. Elke keer angst om de verkeerde beslissingen te nemen en angst dat mijn leven weer omgegooid wordt. Natuurlijk weet ik dat ik dat prima aan kan en dat dat echt niet zomaar gebeurd. Ik weet het allemaal wel maar als ik weer zo worstel weet ik het allemaal even niet meer blijkbaar. Dan zit de angst in de weg en kan ik er niet meer op vertrouwen dat dingen echt wel goed komen en dat ik me niet druk hoef te maken. Dingen gaan toch zoals ze gaan.

Elke keer praat ik met mezelf, stel ik mezelf gerust en kom ik er weer uit. Het is alleen erg vermoeiend om zo te worstelen. Ik weet alleen dat ik er net zo lang doorheen zal moeten totdat het nog maar iets heel kleins is wat wel aanwezig mag zijn, maar waar ik niet direct iets mee hoef. Dat ik het zelf af en toe kan oppakken om te kijken of ik er iets mee moet of kan. Met veel dingen lukt dat al, met een aantal nog niet. Ik worstel door want ik kom er wel, daar heb ik echt wel vertrouwen in. Ik heb er gewoon de afgelopen jaren geen tijd voor genomen om te worstelen en daarom komt nu alles tegelijk. Langzaam werk ik alles af en zie ik steeds meer vooruitgang. Vanaf nu beloof ik mezelf dat ik de dingen niet meer op de lange baan zal schuiven maar er gelijk in ieder geval naar zal luisteren in plaats van het weg te stoppen. Lijkt mij een veel beter plan, en een stuk relaxter. Dat geworstel kost veel te veel energie. Energie die ik liever gebruik voor andere dingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s