Gevoelens

Als ik altijd mijn gevoel zou volgen zou mijn leven er waarschijnlijk anders uitzien. Dan zou ik van het ene naar het andere vliegen en alleen nog maar met mezelf bezig zijn.

Dat het soms gewoon niet mogelijk is om gevoelens (meteen) te volgen is me wel duidelijk geworden. Tussen wat ik echt zou willen en tussen wat er in werkelijkheid mogelijk is zit nog een verschil. Ik ben namelijk niet alleen op de wereld. Ik kan niet altijd dat doen wat goed voor mij is. Ik heb mijn verantwoordelijkheden tegenover mijn kinderen en mijn familie. Ik kan niet zomaar alles laten vallen en zeggen, ik volg mijn gevoel, doei.. zoeken jullie het maar uit, ik ben weg. Ik heb ooit gekozen om kinderen op de wereld te zetten en zij hebben mij nodig. Ik kan niet alleen maar aan mezelf denken en alleen maar dat doet wat mijn gevoel mij verteld.

Soms moet ik gewoon genoegen nemen met een heel klein beetje van dat wat ik eigenlijk zou willen. En ja, soms doet dat ook verdriet. Soms heb ik beslissingen moeten nemen of aanvaarden waar ik eigenlijk voelde dat het de juiste was maar wat gewoon niet mogelijk was in werkelijkheid, of waar het op dat moment de tijd nog niet voor was. Soms zijn dat kleine dingen geweest en soms grote.

In mijn huwelijk bijvoorbeeld heb ik al lang gevoeld dat het niet goed zat. Ik had meteen weg kunnen gaan maar dat deed ik niet. Ik probeerde er steeds maar weer het beste van te maken. Ik wilde zo graag dat mijn kinderen bij hun ouders zouden opgroeien en niet in gescheiden huizen. Daarvoor zette ik mijn eigen gevoel aan de kant en bleef ik doorzetten. Een hele tijd gaat dat goed en ik sta er ook nog steeds achter dat ik dat heb gedaan. Toen was dat gewoon de beste beslissing. Alleen gevoel laat zich niet altijd maar wegschuiven. Er komt een dag dat het zegt, en nu is het genoeg. Dan moet ik het wel volgen.

Ik vond dat ontzettend verdrietig want ik had graag anders gewild maar gevoel laat zich niet dwingen. Na jaren kunnen we nu beide zeggen dat het de beste beslissing is geweest voor ons allemaal. We durfden beide gewoon de stap niet te zetten maar uiteindelijk is het voor ons allebei veel beter geweest om het wel te doen.

Zo zijn er meer dingen die ik heb moeten accepteren maar die eigenlijk tegen mijn eigen gevoel in zijn gegaan. Misschien hoef ik het niet voor altijd te accepteren en komt er een dag dat het toch weer naar voren komt en de omstandigheden anders zijn, wie zal het zeggen. Het is niet alleen maar IK , ik ben wij en ik ben niet alleen. Ik kan niet altijd dat doen wat ik wil en alleen maar mijn gevoel volgen, maar moet en wil natuurlijk, daarbij ook kijken naar wat goed is voor mijn gezin. Soms kan het samen en soms kan dat gewoon niet. Dan is het wat het is, dan moet ik dat gevoel toch aan de kant schuiven en op een later moment nog maar eens naar kijken. Ik weet nu dat het zich niet helemaal weg laat drukken. Het zal altijd wel nog ergens aanwezig zijn en soms nog even naar boven komen om te kijken of het moment nu wel geschikt is. Dat geeft soms wel wat moeilijke momenten maar ik weet nu dat ik altijd een keuze heb. Ik kan altijd kiezen om er niet aan toe te geven en er niets mee te doen. Op het moment dat zelfs dat niet meer lukt..tja.. ik ga er maar vanuit dat ik dan zover ben dat ik het aan kan. Dat het dan ook pas echt gebeurd.

En zo is dit ook gegaan, ik heb de stap genomen, ben gescheiden en heb het gered. Ik had ook kunnen blijven, maar ik kon het aan op dat moment. Ik had een keuze en koos ervoor alleen verder te gaan. Eerder lukte dat gewoon niet, ik kon het gewoon niet, had tijd nodig.

Gevoel niet volgen is soms moeilijk maar gevoel volgen ook. Het is zeker niet altijd de makkelijkste weg.. misschien zelfs wel de moeilijkste weg, maar wel altijd de juiste. Zo lang ik daar maar aan vasthoud komt er vast wel een dag dat ik het wel aan kan, dat het wel lukt. Het hoeft niet altijd meteen, ik ben ook maar een mens. Een mens met angsten zoals iedereen die heeft. En soms nemen die flink de overhand, dat is wat het is. Heb nog een heel leven te gaan, ga ik vanuit, dus fijn om nog dromen te hebben toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s