Te streng zijn voor jezelf

Er is geen recept om ergens meer zelfvertrouwen in te krijgen. Iedereen is wel eens ergens onzeker over. Er is niemand maar dan ook niemand die in elke situatie even zeker is van zichzelf. Dat bestaat gewoon niet, iedereen heeft er last van. Denk er maar aan dat ik een timmerman mee zou nemen naar mijn werk en zou zeggen, nou ga maar doen, verzorg die kinderen maar en doe alle medische handelingen. Natuurlijk zou die persoon dan onzeker zijn, dat is toch logisch?! Waarom vind ik het dan zelf soms heel dom van mezelf als ik onzeker ben ergens over? Dat is toch gek?

We hebben er toevallig op het werk een gesprek over. Er werken nu eenmaal veel vrouwen op de afdeling en met een groepje kletsen we erover dat we soms zo hard zijn voor onszelf. Dat als een vriendin hetzelfde zou zeggen, we absoluut anders zouden reageren dan wanneer het over onszelf gaat. We vinden allemaal dat we meer aan moeten kunnen, dat we ons niet aan moeten stellen, dat we gewoon door moeten gaan en niet moeten zeuren dat we moe zijn of wat dan ook. Alle collega’s kennen onzekerheden over zichzelf. Wat een leuk truitje heb jij aan zeggen we soms tegen elkaar, ach ja die heb ik al 10 jaar of ach het is maar een zeemannetje.. echt iedereen doet het komen we achter en nu lachen we ons rot erom. Waarom zeggen we niet gewoon “ja leuk hè”, ben er ook blij mee!

We moeten ontzettend om elkaar lachen en besluiten dat als iemand zoiets nog eens zegt we elkaar op ons kop gaan geven. Vanaf nu gaan we complimenten gewoon aan elkaar geven en mogen we ze niet afwijzen maar gewoon aannemen. Toevallig is dit ook een speerpunt in het ziekenhuis waar ze druk mee zijn. En ja, ze hebben toch gelijk?! Waarom elkaar niet wat meer complimenten geven en het ook eens aannemen van een ander?

Wat nog naar voren kwam is dat we allemaal denken dat we helemaal niet veel weten en onzeker zijn hierover. Wat een onzin eigenlijk! We weten zoveel, we zijn de ogen en oren van de arts en weten over ieder ziektebeeld wel wat te vertellen en weten precies waar we allemaal op moeten letten. Veel kinderen kunnen, of willen, niets zeggen dus veel dingen zien wij door te observeren. We weten echt wel heel veel over de meest uiteenlopende dingen en dat wat we niet weten zoeken we op of vragen we aan elkaar. We zijn allemaal leergierig en helpen elkaar. Waarom dan onzeker zijn of we wel genoeg weten?!

Het is leuk om hier onderling eens over te kletsen met elkaar en te zien dat iedereen hiermee worstelt. Het is voor ons allemaal lastig en we denken allemaal altijd dat we meer moeten kunnen of weten en het is nooit genoeg. We zijn gewoon veel te streng voor onszelf! Gelukkig kunnen we er ook erg om lachen en hebben we veel lol met elkaar en leren we ook van elkaar. Dat is wel weer het fijne van in een team werken, als het tenminste een team is waar het veilig is om dingen uit te spreken.

Gewoon eens wat liever zijn is de boodschap. Ik hoef niet alles te weten en te kunnen. Ik mag gewoon eens moe zijn en de boel de boel laten. Ik mag het zelfs gewoon vaak doen als ik het gewoon nodig heb. Soms hebben we allemaal wel eens een lange pauze nodig. Altijd maar “aan” staan dat houd niemand vol. Altijd maar met de stroom mee gaan dat kan geen mens. Soms is het tijd voor een winterslaap. Een lange winterslaap die ervoor zorgt dat er weer ruimte komt voor andere dingen. Gewoon eens alles helemaal loslaten voor zover dat kan en eens een tijdlang rustig aan doen. Zouden we vaker moeten doen.. het zou gewoon verplicht moeten zijn. Dat zou ons pas echt sterk maken!

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s