Pleasen, ik ben er zo goed in.

Kan ik wel echt veranderen? Kan ik wel echt dingen veranderen aan mezelf? Soms denk ik wel eens van niet. Dat het gewoon helemaal niet mogelijk is, dit is wat het is en klaar. Hier moet ik het maar mee doen en de rest moet het hier maar mee doen en jammer dan. Het kost namelijk bakken met energie om dingen te veranderen en soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik merk dat ik met veel te veel dingen tegelijk bezig ben en daardoor eigenlijk net niks doe. Toen ik thuis zat was het makkelijker. Ik had minder uitdagingen en kon makkelijker aan dingen werken. Nu ik weer volop actief ben merk ik dat het stukken lastiger is. Ten eerste krijg ik van veel meer mensen ongewild feedback. Van collega’s, vriendinnen, familie, mensen in de winkel en natuurlijk van mijn gezin. Iedereen krijgt feedback van anderen, dat is normaal. Van hele kleine dingen tot grote dingen. Veel ervan behoeven helemaal geen aandacht. Een onvriendelijk woord van een caissière betekent nog niet dat ik iets aan mezelf direct moet veranderen. Als ik nou van iedereen om me heen onvriendelijke woorden krijg, dan zou ik eens bij mezelf te raden moeten gaan wat ik anders zou kunnen doen. Of ik iets aan mezelf zou kunnen veranderen zodat mensen niet zo onvriendelijk op mij reageren.

Mijn probleem is dat het ik het moeilijk vind om te filteren. Daardoor wil ik aan teveel dingen tegelijk werken. Ik kan dan niet de focus leggen op één ding waardoor ik alles maar een beetje half doe en eigenlijk niks echt verbeterd, een beetje zoals mijn huishouden, voor het oog netjes maar kijk niet verder dan dat… Het beste zou zijn als ik er één puntje uit zou halen en daar de focus op zou leggen. Pas als dat echt goed gaat naar het volgende gaan. Zo doe je dat ook met honden, je traint één ding tegelijk. Ook bij haar merk ik dat ik vaak meerdere dingen tegelijk aan wil pakken waardoor alles net niet lukt en ik soms weer totaal gefrustreerd raak.

Zo gaat het bij mezelf ook, iedereen heeft wel iets over me wat ik anders zou kunnen doen. Denk meer aan jezelf, mam kook ook eens wat anders, werk eens wat netter in huis en maak eerst eens iets af voordat je verder gaat, help de kinderen niet teveel met alles, geef niet teveel toe, neem wat meer rust, doe eens wat meer, slaap niet zoveel, slaap niet zo weinig, denk meer aan jezelf, denk eens wat meer aan een ander, geef mij eens wat meer aandacht, geef eens wat meer aandacht aan een ander.

Voor mijn gevoel trekt iedereen aan me en wil iedereen iets anders van me. Als ik bovenstaande lees word ik al helemaal gek alleen al van al die dingen en dat is nog maar een klein stukje van alles wat ik te horen krijg vooral door mijn goudeerlijke bloedjes. Het is gewoon teveel tegelijk en ik draai maar in de rondte om iedereen tevreden te houden die mij feedback geeft. Overigens geven ze me die feedback niet zo op papier hè, dat is gewoon door dingen die mensen zeggen en vragen of wat dan ook dat ik me al weer geneigd voel om aan al die wensen van anderen te voldoen om iedereen tevreden te houden. Het al bekende pleasen dus.. ontzettend vermoeiend en vooral onmogelijk. Ik kan niet iedereen tevreden houden dat weet ik ook wel, maar alleen het gevoel al dat er aan me getrokken wordt maakt dat ik nerveus ervan wordt. Ik kan anderen niet veranderen, absoluut niet en dat wil ik ook niet. Ik moet als eerste eraan werken dat ik niet elke opmerking als feedback zie om iets aan mezelf te veranderen. Dat is namelijk het hele probleem. Mensen zeggen het helemaal niet om mij helemaal te willen veranderen, maar blijkbaar sta ik er nogal open voor. Elke opmerking die ik naar een ander maak betekent ook niet dat ik die ander wil veranderen, helemaal niet. Alleen voor mij voelt het wel zo als een ander iets zegt en daar wil ik als eerste iets mee want dat is niet te doen.

Oké, dus mijn eerste doel voor de komende tijd is, me niet zoveel aantrekken van wat anderen willen maar me weer focussen op mezelf en één ding eruit pakken om aan te werken. Dat kan ik prima, want dat deed ik ook toen ik thuis zat. Toen weerde ik alleen iedereen af om zo aan mezelf te kunnen werken en had ik daardoor alle rust. Tja, dan is het niet zo moeilijk om ergens aan te werken. Nu moet ik gaan leren om het niet te gaan vermijden al die mensen met al hun opmerkingen maar ermee om leren gaan. Bewust ervan zijn dat ik alles voor iedereen op wil lossen en alles als aanval op mezelf zie . Mezelf op de voorgrond blijven zetten ook al trekt iedereen voor mijn gevoel aan me. Het is namelijk een gevoel en geen werkelijkheid dus met dat gevoel moet ik aan de slag.

Oké dat is een leuke uitdaging, daar kan ik wel iets mee denk ik. Het is zoiets als huishouden op orde krijgen, eerst zorgen dat één ding echt goed gaat en dan op naar het volgende. Of een dieet, eerst één eet gewoonte veranderen en als dat goed gaat op naar de volgende verandering. niet alles in één keer omgooien want dan zie ik door de bomen het bos niet meer en als het dan even niet lukt heb ik er al geen zin meer in. Ik ga eerst hieraan werken en pas als ik dat goed kan zoek ik een volgend doel.

Nou ik denk dat dit een mooi eerste leerdoel is. Ik weet dat ik het kan want eerder deed ik het ook. Alleen nu is de uitdaging veel groter omdat mijn wereld groter is geworden dus is het zaak om weer even een stap terug te doen en er weer goed bewust van te zijn. Ik trapte er namelijk weer met open ogen in en liep mezelf alweer steeds vaker voorbij, in mijn ogen dan. Misschien is dat helemaal niet zo maar voor mijn gevoel is dat wel zo. Niet erg, want ik zie het en voel het vooral en daar gaat het om. Het is niet erg dat het gebeurd maar dat ik het inzie.. goh, best veel geleerd al.. nu even pas op de plaats en oefenen maar. Eerst lekker een weekendje weg met mijn vriend en dan weer genoeg energie om ervoor te gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s