Bang voor het bang zijn…

Mijn vriend roept altijd heel makkelijk dat ik me niet zo druk moet maken. Dat ik niet zoveel na moet denken en gewoon lekker moet leven. Klinkt zo simpel en eigenlijk is dat het natuurlijk ook. Totdat ik voorstel om ergens heen te vliegen, dan ineens heeft hij allerlei uitvluchten klaar liggen en ontwijkt hij alle vakanties waar je met een vliegtuig heen moet. Op de vraag waarom hij dan zo bang is zegt hij dan altijd, ja dat gevoel wat ik dan krijg is gewoon echt niet fijn, dat gevoel wil ik niet. Dat gevoel heb ik nou elke dag wel een paar keer zeg ik dan. Kun je dan nu begrijpen waarom het soms zo zwaar is? Waarom ik regelmatig moet huilen en dingen wil ontwijken? Omdat het een rot gevoel is! Ik wil ook dat het weggaat, alleen het vervelende is, ik kan niet alles maar ontwijken want dan kan ik niet meer leven. Ja een vliegtuig is prima te ontwijken, dat is niet zo heel erg. Ik heb precies zulke angst alleen voor iets anders…

Vandaag hebben een we discussie over waar we een weekendje heen gaan samen. De kids blijven thuis maar gaan we met of zonder hond? Ik wil graag met, maar ik vind het ook lastig want ze is nog best gestresst op andere vreemde plekken. Mijn vriend geeft eerst toe en zegt dan ineens, nee ze blijft thuis. Als je haar meeneemt ga je je weer de hele tijd zorgen maken en ontspan je weer niet. We gaan deze keer samen, zonder kids en zonder hond. Van schrik begin ik te huilen, ik raak in paniek. Hij begrijpt er niets van, wat is er nu zo erg aan? Ik ben bang zeg ik..

Voor wat dan? Waar ben je bang voor vraagt ie? Waar ik bang voor ben? Ik ben bang voor het bang zijn, voor dat gevoel. Ik ben bang dat ik dan niet weet hoe ik me moet ontspannen als ik haar niet bij me heb. Zij brengt me naar buiten en het maakt me rustig als ze er is. Ja maar ook stress je over haar als het niet goed gaat, dus zo rustig maakt ze je niet. Tja das waar.. Ik kreeg je toch ook altijd rustig als je stress had? Ja in het begin wel ja.. maar jij hebt ook een eigen leven en kunt niet altijd maar bezig zijn met mij kalmeren. Ik moet het zelf doen, ik moet zorgen dat ik zelf weet hoe ik moet ontspannen zonder afhankelijk te zijn van een ander. Hond of mens of wat dan ook, het maakt niet uit. Het wordt tijd dat ik zelf ga inzien dat ik prima mezelf weer onder controle kan krijgen en vooral dat ik niet bang hoef te zijn voor dat gevoel. Dat het komt en weer gaat. Ik hoef helemaal niet zo mijn best te doen om het weg te krijgen. Pfffff oké, we gaan het doen. Zonder hond.

Ik denk dat iedereen wel ergens ontspanning in zoekt. Hetzij in sigaretten, in alcohol in drugs in sporten naja en ga zo maar door. Iedereen wil gewoon ontspannen zijn, niemand wil dat stress gevoel. Alleen is dat onvermijdelijk. Het komt altijd weer terug en niks helpt op de lange termijn ertegen. Het beste is om het gewoon toe te laten en er niet druk om te maken.

Ik weet dat ik dat kan. Als ik werk ben ik namelijk helemaal niet bang voor dat gevoel. Daar mag ik gewoon bang of verdrietig of blij zijn, alles mag er gewoon zijn en daardoor komt het helemaal niet zo sterk naar boven. Daar heb ik al geleerd ermee om te gaan. Gek toch hoe iedere rol, iedere situatie een mens zich anders kan voelen, vol zelfvertrouwen of totaal onzeker. In die onzekerheid voelt alles gewoon heel veel vervelender en daardoor maak ik me veel meer druk. Op t werk heb ik ook wel eens een slechte dag, maar daar maak ik me er helemaal niet druk over. Thuis maak ik er meteen een heel ding van.. pfff wat een gedoe toch allemaal. Maar goed, ik leer en leer en echt het komt goed. Ik ben echt al zoveel rustiger. De rest komt ook echt nog wel goed.. er wordt aan gewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s