Niet voornemen maar DOEN!

Een vriendin vroeg me laatst me of ik nog goede voornemens heb. Ja zeg ik meteen, komend jaar wil ik rust in mijn leven. Alles wat ik geleerd heb wil ik gaan gebruiken en geen gekke dingen meer doen. Niet allemaal uitdagingen zoeken en nieuwe dingen starten maar de dingen die ik al doe, beter gaan doen.

Vandaag is dan echt de laatste dag van het jaar en ik loop buiten. Overal knalt vuurwerk maar de hond trekt zich er niets van aan. Wat een verschil zeg met toen ze hier net kwam. Toen schrok ze overal van en moet je haar nu eens zien, zeven maanden later loopt ze gewoon heel relaxt rond tussen alle knallen. Hoe gaaf is dat! Dat is me maar mooi gelukt. Het heeft me niet eens veel moeite gekost, het ging gewoon vanzelf. Ik heb haar niet specifiek getraind of iets, het enige wat ik had is geduld. Gewoon rustig blijven en geduld hebben. Van daaruit lukte het vanzelf om haar dingen aan te leren. Hoe goed me dat buiten lukte zeg, ongelooflijk. Binnen een heel ander verhaal maar ook daar komt het goed, dat weet ik heel erg zeker. Zolang ik maar aan mezelf blijf denken en mijn onzekerheid niet de overhand laat nemen, gaat het vanzelf goed komen, daar heb ik echt alle vertrouwen in.

Ik ga weer naar binnen en maak mijn ontbijt. Ik zit rustig aan de keukentafel als ik ineens bedenk dat het allemaal onzin was wat ik zei. Ik wil helemaal geen rust en geen nieuwe uitdagingen aangaan. Als ik dat ga doen dan slaap ik in. Ik heb het juist nodig om uitdagingen aan te gaan om mijn zelfvertrouwen nog meer op te krikken. Ik heb nu geleerd wat onzekerheid is en wat het met me doet. Ik heb geleerd dat juist door dingen te doen, ik meer zelfvertrouwen krijg. Van stilzitten op de bank en niks doen krijg ik zeker geen zelfvertrouwen. Ik ga niet in mijn comfort zone zitten wachten en alle uitdagingen uit de weg. Echt niet. Juist dan word ik dood ongelukkig. Ik zie het om me heen genoeg. Mensen durven geen stappen te zetten, dingen niet ondernemen, geen nieuwe dingen aan te gaan. Ze blijven zitten in hun comfort zone omdat dat lekker veilig is. Het is alsof je je kind uit angst dat er iets gebeurd in een kamer zet en zegt, ga maar niet naar buiten want daar zijn allemaal enge dingen, dan gebeurd er misschien wel wat. Tja, als dat kind in die kamer blijft zitten dan zal er inderdaad weinig gebeuren. Alleen zal dat kind mettertijd doodongelukkig worden. Hij zal zich dood gaan vervelen en depressief worden.

Comfort zone is soms even fijn, op de korte termijn, maar als het te lang duurt kan het niet anders dan dat er depressies op de loer liggen. En dat hoeft nog niet eens een mega depressie te zijn, maar dat kan al gewoon zijn dat je nergens meer zin in hebt, alleen maar gaat hangen en niks doen en dat hoofd maar maalt en maalt.

Ja stappen zetten en dingen uitproberen is eng, zeker weten, maar zo voel ik tenminste wel dat ik leef. En ja, dan faal ik soms ook wel eens, echt wel, maar ook dat is niet erg want ik heb toch een heleboel dingen wel geleerd door het gewoon te proberen.

Mijn voornemen voor 2020 is dus niet dat ik me iets voor ga nemen, maar dat ik ga DOEN. Wat ik ga doen? Geen idee nog, dat zie ik allemaal wel. Ik kan nu eenmaal niet in de toekomst kijken. Ik blijf gewoon lekker dat doen waar ik blij van word en ik blijf luisteren naar mijn gevoel. Ik ga niet in paniek raken als het even niet lukt of ik het even niet meer weet. Adem in, adem uit wordt mijn motto. Tijd en geduld hebben en erop vertrouwen dat ik er wel kom, linksom of rechtsom. Zo lang ik maar aan mezelf blijf denken en dat doe waar ik vooral gelukkig van wordt. Dan worden de mensen om mij heen dat vanzelf ook en daar word ik nou gelukkig van!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s