Hoe relaxt kan ik zijn in een stress situatie?

Het regent hard, het klettert naar beneden. Ach Naja, dan maar relaxt op de bank met een boek en even niks doen. Straks weer werken, dus nu nog even rustig aan. Het is druk op de kinderafdeling dus ik wil wel graag fit zijn als ik aan het werk ga. Dat is het verraderlijke met avonddiensten, ik ben geneigd om voor die tijd al zoveel te doen dat ik eigenlijk al moe ben voordat ik naar mijn werk ga. Ik hou me dus in en doe het rustig aan.

Ik loop naar boven om even nog de laatste spullen te pakken en zie ineens een grote kring op de muur. Huh? Hoe kan dat nou? Ik kijk naar het plafond en ook daar zitten natte plekken. Ik loop snel naar zolder en ja hoor, het drupt zo van het plafond naar beneden. De was die ligt te wachten voor de wasmachine is drijfnat en ik zie dat de muur ook helemaal nat is.

Ik blijf rustig en app mijn vriend die op cursus is. Sorry, ik moet werken, kun jij hier straks iets aan doen? Hij besluit eerder naar huis te komen en ik ga snel naar mijn werk. Ik vertel mij collega’s wat ik heb gezien en zij verwonderen zich dat ik zo rustig blijf. Ja, eigenlijk ben ik gewoon heel relaxt, ik maak me helemaal niet zo druk. Dit lossen wij samen wel weer op en het is maar een huis. Er zijn veel ergere dingen om me druk over te maken.

We ondernemen gelijk allemaal stappen, gaan op zoek naar een dakdekker en bellen de verzekering. Er komt meteen de volgende dag een bedrijf die het ergste even dicht maakt, maar het dak is echt aan vervanging toe. Shit, nu al, dat gaat een hoop centen kosten. We balen, maar het is niet anders, we kunnen er niks aan doen. We besluiten rustig te zoeken naar een goede klusjesman wat nog helemaal niet zo makkelijk is.

Ik ben geen tel in paniek geraakt en ben direct stappen gaan ondernemen. Door het aan te pakken werd ik rustig want er gebeurde tenminste iets. Nee het lost niet meteen alles op maar niets doen is veel erger. Ik had de keuze; niets doen of een oplossing zoeken. Ik heb nul verstand van klussen, dus best een uitdaging om dan de juiste te vinden die je niet oplicht, maar niets doen is voor mij geen optie.

Precies dit dus, precies dit stukje. Ik heb een probleem, ik blijf rustig, onderneem actie en pak het probleem aan. Ik heb een keuze, altijd. Ook als ik de ene dag denk, ik doe er niets aan en de volgende dag toch maar wel, is dat ook een keuze. Ik kan altijd kiezen om het toch anders te gaan doen.

Dit hele proces was ook een keuze, ik heb ervoor gekozen om de rust te pakken en met mezelf aan de slag te gaan. Ook al heb ik misschien het idee gehad dat ik niks kon vanwege mijn hersenschudding, maar ook dat is niet waar. Ik had toch kunnen besluiten om aan het werk te gaan na een tijdje om dat toch weer op te bouwen. Zo kwam ik ook uit mijn vorige burn out, ik ging heel langzaam weer aan het werk en bouwde dit op. Natuurlijk gaat dat als de eerste moeheid eruit is, het is moeilijk maar het gaat wel. Na drie maanden was ik gewoon weer volledig aan het werk maar alleen had ik niks ervan geleerd. Ik was gewoon alleen maar thuis en voelde me zielig en moe, bestreed de symptomen door massages voor al die zere spieren, maar het probleem aanpakken, mooi niet dus, iets over mezelf leren, echt niet. Ik hield alles af en ging gewoon weer door.

Nu was dat echt anders, ik maakte een andere keuze, deze keer wilde ik wel meer over mezelf leren. Deze keer begon ik te schrijven en mezelf te observeren. Ik begon mezelf feedback te geven en gunde mezelf de rust. Ik wilde dit niet nog een keer en er dan weer niets van leren. Ik wilde deze keer echt sterker eruit komen en mezelf leren kennen. Deze keer vond ik het mezelf waard om mezelf deze tijd te geven.

De vorige keer was dat niet zo, toen vond ik mezelf niet belangrijk, niet belangrijk genoeg in ieder geval. Mijn gezin moest overeind blijven en ik had geen tijd voor mezelf. Het was een keuze om het deze keer anders te doen en ik ben nog steeds elke dag blij met die keuze. Door het aan te pakken kon ik ook gewoon snel weer aan het werk. Misschien wel sneller dan wanneer ik langzaam was gaan opbouwen op mijn oude werk en niks te leren over mezelf. Ik zegde mijn baan op, nam een maand vakantie en zocht werk. Ik deed iets, ik ondernam stappen en ondertussen leerde ik enorm veel over mezelf. Door elke dag de tijd te nemen naar mezelf te kijken. Door elke dag op te schrijven hoe ik me voelde en wat mijn acties waren geweest, wat waren de positieve dingen en wat kon ik volgende keer anders doen.

Dit leert mij elke dag nieuwe dingen, terwijl ik gewoon werk. Juist door ervaringen op te doen leer ik ermee om te gaan. Juist door dingen te ondernemen leer ik hoe ik dingen aan moet pakken. Juist door te schrijven en mezelf feedback te geven kom ik elke keer stappen verder.

Als het moeilijk wordt ben ik geneigd om te zeggen, laat maar, ik kan het niet ik stop ermee. Denk aan de hond, ook daar dacht ik, ik kan het niet, ik weet niet hoe het moet dus ik stop ermee, ik doe haar weg. Een reactie die velen geven, die snappen niet dat ik doorzet met haar. Waarom stop ik niet? Omdat ik het mezelf gun! Omdat zij mij zo blij maakt en zo goed voor MIJ is. Omdat ik zie wat voor een geweldige hond ze is achter al die angst. Ik zet mezelf even op de voorgrond en zorg natuurlijk voor veiligheid voor mijn gezin terwijl ik met haar werk. Ik leer iedere dag door kritisch te kijken naar wat ik doe en mezelf feedback te geven. Ik heb van deze hele situatie zoveel geleerd, als ik opgegeven had, had ik dat alleen voor mijn kinderen gedaan en mezelf weer achteraan gezet.

Natuurlijk moet het wel redelijk zijn, moet er wel vooruitgang zijn en kan ik niet een heel gezin ontwrichten vanwege mijn eigen belang, daar blijf ik heus naar kijken. Soms is dat lastig want een keuze kan op het eerste oog goed zijn en later toch niet blijken te werken. Prima, dan is dat zo dan kan ik weer een nieuwe keuze maken toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s