Piekeren

Soms zijn er dingen waar ik maar over blijf piekeren en die daardoor heel veel energie kosten. Er wordt dan van alles geroepen, dat piekeren geen zin heeft, dat je het op moet schrijven om het uit je hoofd te krijgen en ga zo maar door. Leuk allemaal, maar als ik eenmaal in de pieker stand sta, dan kom ik daar maar moeilijk uit.

Ik heb natuurlijk nog steeds mijn hond probleem. Hond en mijn twee jongens gaan nog steeds niet lekker samen. We boeken wel kleine stapjes vooruitgang, maar het probleem lost zich niet op. Een tijdje heb ik het los kunnen laten, heb ik kunnen denken, jammer dan het is even wat het is. Zo lang mijn jongens niet mee willen werken kan ik niks aan de situatie veranderen. Eventjes ging dat goed en kon ik er goed mee omgaan. Alleen natuurlijk is dit geen houdbare situatie, het is gewoon een enorm gedoe. Twee angstige kinderen en een angstige hond. Ik mag haar niet bij ze laten, want de kids zijn bang en zij wordt alleen maar banger doordat ik haar vast moet houden. Buiten gaat het super, geen enkel probleem maar ook dat beweegt de jongens niet om vaker mee te gaan. Ik zit echt in een moeilijk pakket. Ik heb eigenlijk twee keuzes; of ik breek erdoorheen en zorg dat het oplost of ze moet weg. Optie twee is eigenlijk geen optie voor mij en ook niet voor mijn vriend en dochter. Dus blijft optie één over.

Op een veilige manier zal ik ze toch moeten laten inzien dat ze gewoon onzeker is en contact wil maken. Als de jongens dat eenmaal in zien en haar dichterbij durven te laten komen( met muilkorf) dan kunnen we weer stappen vooruit zetten. Ik ken de hond steeds beter en beter en ik weet steeds meer waar ik op moet letten. Nu is het een kwestie van doorzetten en oefenen zodat beide meer zelfvertrouwen krijgen.

Door dit gepieker voel ik dat ik weer stilsta. Dat ik gewoon niet echt verder kom met mezelf omdat ik steeds weer in die pieker stand schiet. Dat ik eigenlijk weer steeds moe ben omdat ik maar zit te piekeren. Dat frustreert me enorm maar dat helpt natuurlijk totaal niet. Ik voel dat wanneer ik het heft in handen neem en stappen zet, ik me veel beter voel. Daardoor krijg ik weer zelfvertrouwen en dat komt de hele situatie alleen maar ten goede. Het piekeren heeft me zeker iets gebracht, dat ik nu zover ben als ik ben. Niet door het piekeren zelf, maar doordat ik me er zo aan stoorde dat ik ermee aan de slag ging, want piekeren heb ik al vaak gedaan en steeds kon ik daarna stapjes zetten in de goede richting. Duurt alleen soms even… Het had al mijn aandacht, ik piekerde er ten slotte continue over en door dat het mijn aandacht had ging ik ermee aan de slag.

Piekeren is dus helemaal niet zo slecht, het is alleen noodzakelijk om er wel iets mee te gaan doen als het blijft malen in dat hoofd. Niet het erbij blijft zitten, maar er actie wordt ondernomen uiteindelijk. Het lukt me niet altijd meteen, maar ook dat is iets wat erbij hoort denk ik dan maar. Misschien is dat ook wel een proces? Dat ik gewoon moet leren hoe ermee om te gaan en wanneer ik iets op moet pakken? Dat dat steeds sneller zal gaan? Dat ik dat steeds sneller zal herkennen en dan er iets mee kan doen? Zal dat gewoon erbij horen dat het eventjes duurt voordat ik er iets mee doe? Ik denk het ondertussen wel, ik ben al heel blij dat ik het herken en er iets mee doe.

Ik ben altijd nog geneigd mezelf op mijn kop te geven als ik het niet meteen goed doe, als ik niet meteen alles begrijp en het op de goede manier aanpak. Ik ben nog steeds te vaak te streng voor mezelf. Tja, ook dat herken ik gelukkig, ik ben ermee bezig, ik probeer het te herkennen en er iets mee te doen.. blijft een proces hè en een proces gaat nooit van nul naar tien in een paar seconden. Tijd en geduld… zucht.. daar is ie weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s