Somber

Ik word wakker en stap uit bed. Als ik de gordijnen open doe zie ik voor de zoveelste keer regen uit de lucht vallen. Wat een donker en druilerig weer, ik word er niet heel vrolijk van. Ik voel alweer een sombere stemming na een niet al te beste nacht. Gatver, daar heb ik nou echt helemaal geen zin in. Buiten is het al somber genoeg, ik heb geen zin in dat sombere gedoe. Toch heb ik dat vaak in de herfst en winter. Ik zie er altijd al best tegenop als de zomer weer tot een einde komt. Die donkere druilerige dagen waar soms geen einde aan lijkt te komen. Een mens zou er toch depressief van worden soms.

Veel mensen hebben hier last van en er word ook van alles op verzonnen om deze mensen te helpen. Zo erg is het bij mij nieten soms kan ik er ook best van genieten als het buiten vies weer is. Ik kan dan gewoon lekker op de bank hangen en dan hoef ik helemaal niks van mezelf. Dat vind ik toch wat moeilijker als buiten heerlijk te zonnetje schijnt. Eigenlijk is de winter er ook voor bedoeld om gewoon lekker weg te kruipen, een soort van winterslaap te houden. Als het altijd maar mooi weer is gaat dat ook vervelen. Dat wij hier zulke seizoenen hebben is ook wel weer ontzettend fijn.

Ik doe rustig aan en de hond draait zich ook nog even om en snurkt lekker verder. Ik zet een muziekje aan en rommel wat in huis, ga rustig douchen en ruim hier en daar wat op. Als er een klein waterig zonnetje doorbreekt besluit ik snel naar buiten te gaan voordat de regen weer met bakken uit de lucht komt.

Ik heb vaak de neiging om een beetje in een stemming te blijven hangen. Dat als ik al zo wakker word ik al denk, oh nou lekker. Hebben we weer zo een dag, gatver. Ondertussen heb ik in ieder geval geleerd dat dat helemaal niet hoeft te betekenen dat de hele dag dan zo verloopt. Dat is maar net wat ik er zelf van maak. Als ik besluit om er de hele dag dan maar aan toe te geven dan moet ik ook niet zeuren. Soms is dat ook stiekem best lekker om te doen, alleen ook vermoeiend. Een hele dag aan hetzelfde gevoel toegeven zou hetzelfde zijn als de hele dag de slappe lach hebben of de hele dag huilen. Dat is toch niet te doen? Dan zou ik toch helemaal bekaf zijn aan het einde van de dag? Waarom dan wel de hele tijd toegeven aan somberheid? Zonde van de tijd toch?

Tja ondertussen begin ik het al een beetje onder de knie te krijgen, of in ieder geval redelijk. Ik laat me minder meesleuren maar ga er ook niet aan voorbij. Als ik me rot voel of somber of iets in die richting dan mag dat best eventjes.. alleen niet de hele tijd. Niet een hele dag maar zielig en somber zitten zijn want dat is toch super zonde van de dag!

Nee ik doe het niet meer, of in ieder geval niet meer zo veel als eerst. Volgens mij ben ik ook helemaal niet hele dagen alleen maar somber geweest. Het is meer dat dat blijft hangen in mijn hoofd als ik me een tijdje zo voelde. Net als dat men vaak de minder leuke dingen van een vakantie onthoud of de tegenslagen. Die hakken er veel meer in omdat dat vervelend voelt. Daar ben ik dan zo onder de indruk van en ik geef het dan zoveel aandacht dat dat blijft hangen. De leuke momenten vergat ik voor het gemak veel sneller omdat ik er niet echt extra aandacht aan gaf. Soms is het al genoeg om gewoon even op zo een moment te zeggen tegen mezelf, hou dit gevoel vast, als ik heel blij ben. Vaak onthoud ik het dan wel en geniet ik nog meer op die momenten.

Ik mag best even somber of chagrijnig zijn, juist goed om dat soms ook even te zijn. Alleen erin blijven hangen? Zonde van mijn tijd. Lekker even een lange wandeling, even me zielig voelen, een kopje thee en wat lekkers en hoppa weg ermee. Het is genoeg, nu weer tijd voor andere dingen. Het klinkt zo simpel… en dat is het ook.. het is helemaal niet zo moeilijk. Jammer dat ik het zo moeilijk maakte.. maar ja. Dat is verleden tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s