Druk

Drukke dagen heb ik na een week heerlijk vrij te zijn geweest. Het is altijd weer even omschakelen als het dan ineens zo druk is. De dagen die ik vrij was was het thuis ook niet heel rustig, ik was weinig alleen en dat merk ik dan wel meteen. Niet erg, zo kan ik mooi alles oefenen wat ik heb geleerd..

Zou je denken..

Dat zou in de ideal wereld best goed zijn zeg maar .. maar ja.. het is gewoon veel makkelijker om lekker met alles om me heen bezig te houden dan met mezelf. Lekker druk zijn, gewoon lekker doorgaan en ‘ savonds bekaf op de bank neervallen en amper de ogen open kunnen houden. Nog makkelijker is het om op het werk een leerling te helpen met haar valkuil; niet naar zichzelf kijken maar liever alles eromheen aandacht geven behalve het eigen handelen.. dat wat een leerling juist zo hard nodig heeft. Zelf reflectie en daarop feedback geven zijn één van de belangrijkste dingen in een leerproces. Zo komt ze vooruit en zo ben ik vooruit gekomen. Heel makkelijk om het bij een ander te zien.. en mezelf weer even te vergeten voor het gemak.

Dat dat niet continue nodig is dat heb ik ondertussen wel geleerd. Dat het wel belangrijk is om elke dag even te doen en soms ook wel eens vaker in de fase dat iets gewoon nog niet erin gebakken zit is mij in de afgelopen maanden wel duidelijk geworden. Alleen het volhouden is wel echt een dingetje, het is zo makkelijk om lekker weer in het oude te vervallen. Continue afleiding zoeken en weinig pauze nemen. Ik zit zelfs weer met mijn jas aan binnen na mijn werk en neem niet eens de tijd om even op adem te komen na een lange dag werken. Ik stoom gelijk door en ruim met mijn jas nog aan de afwasmachine leeg en sta meteen weer te koken en ga maar weer door met van alles en val echt helemaal uitgeput in slaap om half negen. Dat kan de zin niet zijn van dit hele traject wat ik doorlopen heb. Ik zit deze dagen op het punt waar ik een jaar geleden ongeveer zat net voordat ik viel. Het hele traject ervoor heb ik gehad, het terug komen daar waar ik begonnen ben, nu is het tijd om daaraan te werken.

Lastig, want dat is wat ik jarenlang gewend ben geraakt. Zo kwam ik de meeste dagen door, altijd maar doorstomen. Het enige verschil is dat ik nu wat meer buiten ben en ga wandelen met de hond. Daar kan ik niet onderuit en dat is maar goed ook. Dat scheelt in ieder geval wel iets.

Ik zou kunnen zeggen, het is toch goed dat ik me (vaker) weer beter voel, waarom zou ik dingen willen veranderen? Het ging toch jaren goed zo? Wat is het probleem?! Het is toch fijn om me weer de “oude” te voelen op veel momenten?!

Dat zou ik kunnen zeggen ja, alleen was ik gewoon niet echt blij met die oude ik.. ik was veel blijer toen ik relaxter door het leven ging, dat was de tijd dat ik mijn vriend nog niet zo lang kende en ik veel meer met mezelf bezig was en niet zo met alle dingen eromheen. Toen was ik echt vaker happy en relaxed. Toen dat allemaal weer normaler werd en het “ echte leven” zich weer aandiende voelde ik me gewoon vaker minder happy met mezelf. Ik was weer veel vaker moe en geprikkeld.

Dat is niet wat ik wil, maar wel waar ik nu sta ongeveer. Vandaag heb ik het over, zoals ik me vandaag voel na deze drukke week. Ik ben hier niet tevreden mee merk ik. Dit is niet wat ik wil, ik weet nu dat het namelijk ook anders kan, dat het allemaal veel relaxter kan zijn, ook in drukke tijden.

Of het erg is dat dit nu zo is? Zeker weten van niet, het laat alleen maar zien dat ik weer richting 0 punt ga, het punt waar ik gebleven was ongeveer een jaar geleden. Ik zat ergens bij mijn -10 ofzo, daar moest ik eerst uit en nu ik wil graag voorbij de 0. Het hoeft allemaal niet perfect, zeker niet, dat zal ook nooit lukken en dat zou ook niet leuk zijn want dan is er niks meer om aan te werken. Wel wil ik graag nog iets verder gaan dan dit, voor mij is het zo nog niet genoeg want dat zou betekenen dat ik eigenlijk van dit hele gedoe niks geleerd zou hebben. Het zou dan voelen alsof ik een hele opleiding achter de rug zou hebben en weer daar zou staan waar ik begon. Dat zou toch enorm frustrerend zijn.

Het is alleen zoveel makkelijker om het bij een ander te observeren en de ander erbij te helpen dan mezelf te helpen. Ik zie het direct bij mijn leerling wat haar valkuilen zijn. Alleen mijn eigen valkuilen val ik gewoon lekker steeds weer in als ik even niet op let. En dat is precies wat het is. Als ik met een leerling bezig ben, dan let ik de hele tijd op bij wat ze doet en geef ik haar feedback zodat ze zich kan verbeteren. Precies dat wat ik de afgelopen maanden bij mezelf heb gedaan… toen ik er de tijd voor nam. Ik heb op mezelf gelet en steeds gekeken hoe ik me voelde en hoe de dagen waren verlopen. Daarop heb ik mezelf feedback gegeven en daardoor kon ik aan mezelf werken.. samen met alle feedback die ik non verbaal krijg van de hond, mijn kids en mijn partner. Ik heb tijd genomen om terug te kijken naar bepaalde momenten en te kijken wat er precies gebeurde, hoe ik me daarbij voelde en wat ik zelf zou kunnen veranderen aan mezelf om de volgende keer in dezelfde situatie te reageren of te handelen. Daar heb ik gewoon het meeste van geleerd en ook al heeft het veel tijd en geduld nodig gehad, dat heeft er wel voor gezorgd dat ik sta waar ik nu sta. Ik heb in elke situatie vooral gekeken naar mijn handelen en wat ik zelf zou kunnen veranderen of anders doen de volgende keer, omdat ik ondertussen allang weet dat ik een ander niet kan veranderen.

Als ik mezelf nu zou reflecteren en feedback zou geven over de afgelopen week zou dat het volgende zijn. – vaak mensen om mij heen – vaak weg van huis – continue bezig met anderen – kortere wandelingen dan normaal – veel aandacht naar anderen – weinig tijd voor mezelf -druk in mijn hoofd -vaker hoofdpijn -hond was vaker gestresst -vaker woordenwisselingen – geïrriteerder naar de kinderen toe – huis meer op orde -veel werk verzet op het werk – ik voelde mij vaker moe -sliep slechter – niet uitgerust wakker -op de bank in slaap vallen -teveel eten -weinig rust momenten genomen – weinig geschreven.

Door alles kort op te schrijven( normaal schrijf ik meer in mijn blog en werk dus hieraan, want het krijgt aandacht) kan ik nu in ieder geval zien dat het vooral de mindere dingen zijn die ik heb onthouden en dat het moe zijn vooral is blijven hangen. Terwijl ik ook een leuk etentje had met vriendinnen, lekker met mijn vent op pad ben geweest. Toch heb ik vooral de mindere kanten onthouden blijkbaar.

Wat had ik anders kunnen doen? Meer tijd voor mezelf nemen, meer pauzes nemen. Vaker langer wandelen als het thuis drukker is of ik een drukke werk dag heb gehad. Meer tijd alleen zijn en gewoon even niets doen. Vaker kijken naar hoe ik me voel en wat ik nodig heb. Minder focus op een ander leggen maar vaker naar mezelf kijken.

Het is niet heel moeilijk, zeker niet, het is alleen een kwestie van doen. Gewoon doen! Even dingen opschrijven zodat ik me bewuster ben en niet door blijf rennen. Eigenlijk precies dat wat ik nu doe. Alleen als ik het iets eerder had gedaan en ernaar had geluisterd had ik zeker iets kunnen veranderen eraan. Nu heb ik het best weer hoog op laten lopen, wat ook weer niet erg is want het is nooit te laat om in te grijpen. Ik weet alleen dat het dan weer langer duurt voordat ik me weer fitter voel. Terwijl als ik dit meerdere malen op een dag even kort bekijk, hoe voel ik me en heb ik tijd voor mezelf genomen.. wat heb ik nu nodig, dan blijft het veel meer binnen de perken. Dan loopt het niet zo op.

Ach wat ik er vooral van geleerd heb is dat ik goed bezig ben met het schrijven en dat ik echt de goede kant op ga, want ik heb mezelf terug gehaald en ernaar gekeken. Ik ben niet door en door gegaan als een kip zonder kop wekenlang maar heb het ingezien dat het zo niet werkt en dat ik weer even de touwtjes aan moet trekken. Helemaal niet erg, ben alleen maar blij dat ik het zie.. dat ik bewust ben ervan.. ook als het soms een beetje laat is. Juist goed, want dan voel ik weer dat dat niet is wat ik wil.. even weer terug wat gas terug dus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s