Liefde

Ik kijk naar een programma op tv over mensen met PTSS en hun hond. Ze vertellen erover hoe hun hond voor ze van onschatbare waarde is, hoe de hond ze helpt en wat het met ze doet.

Ook ik had nooit gedacht dat een hond zoveel zou kunnen betekenen. Ik dacht altijd, leuk een hond. Meer niet. Ik had geen idee dat het zoveel zou doen met me. Ik denk dat het vooral komt door de problemen die we ervaren met haar hier thuis. De problemen die nog niet opgelost zijn en echt niet eenvoudig zijn voor ons allemaal. Maar juist daardoor zie ik wat ze met me doet, hoe belangrijk ze voor me is en wat ze me allemaal leert. Zonder haar was ik echt nooit zover gekomen. Zonder de problemen die veroorzaakt zijn door onwetendheid en onzekerheid had ik nooit geweten wat ik nu allemaal weet.

Het heeft wel even geduurd ja, zeker weten. En echt ik heb het vaak op willen geven in het begin. Alleen het belangrijkste is, ik heb het niet gedaan. Ik heb doorgezet omdat ik voelde dat ik haar nodig had. Ik voelde al dat ze hier in ons gezin moest komen, ze liet me gewoon niet los toen ik eenmaal haar foto had gezien. Precies om deze reden, dat ik het zo overduidelijk voelde kon ik het volhouden, ook toen ik verschrikkelijk mega onzeker was en bij het woord hond al begon te huilen.

Nu kun je denken, die is gek, als een beest zoveel stress bezorgd, dan doe je het toch weg? Voorheen zou ik dit wel gezegd hebben denk ik, toen ik hier nog helemaal niets van snapte. Alleen heeft zij mij als geen ander geleerd wat onzekerheid is, wat erachter zit en hoe ik ermee om moet gaan. Die stomme onzekerheid waar ik zo vaak last van heb gehad op allerlei gebieden, eindelijk kan ik daar nu iets mee. Weet ik het te herkennen, weet ik hoe het voelt en weet ik hoe ik er mee om kan gaan. Een zangmaatje van mij zei me al vrij snel, als het je lukt om hierdoorheen te komen, dan heb je daar op alle vlakken in je leven iets aan. Nooit gedacht dat ze zoveel gelijk zou hebben. Het is zo gaaf dat zij mij dit geleerd heeft. Dat ik dit overal toe kan passen en bij alles kan gebruiken.

Het herkennen van onzekerheid alleen al is een mega groot pluspunt, ik weet nu hoe het voelt. Ik weet nu dat als ik dat voel, ik het beste even een stapje terug kan doen. Even observeren, wat voel ik, waar komt het vandaan, welke angst zit erachter. Even een moment van pauze tot het weg zakt. Daarna zet ik ( denkbeeldig ) weer een stap naar voren en kijk er weer naar. Oké, ik voelde me net onzeker, toen ik deze handeling deed, of dit stukje las, of die persoon ontmoette. Waar gebeurde het precies, op welk moment? Wat gebeurde er? Waar komt het vandaan? Omdat de onzekerheid weer wat gezakt is en ik voor de tweede keer met het stukje bezig ben waar ik onzeker van werd, voelt het al rustiger. Ik heb het niet omhoog laten komen, maar het even losgelaten. Alsof ik een deksel van een pan pak, voel dat ie warm is, hem even loslaat, wacht tot ik weer rustig ben en hem dan heel voorzichtig weer oppak om dan in de pan te kijken. Een beetje op die manier gaat het. Ik ben dan meer voorbereid op wat er komt en voel me daardoor rustiger.

Het werkt enorm, op alle gebieden. Op mijn werk, met de kids thuis, buiten met andere honden, met mensen waar en hoe dan ook. Het geeft me zelfvertrouwen dat ik de situatie in de hand heb. Het geeft me de teugels in handen en ik heb weer het gevoel dat ik de leiding heb over mezelf.

Mijn hond zorgt er continue voor dat ik dit oefen, elke keer weer als ik met haar samen ben oefenen we dit. Binnenshuis met de jongens, buitenshuis met andere honden. Daar hoef ik niks voor te doen, want situaties doen zich vanzelf voor. Zo kan ik continue oefenen. Zolang ik maar zorg voor rust in mezelf kan ik iedere situatie aan voor mijn gevoel. Dit had ik echt never nooit kunnen leren uit een boekje of van iemand die het me uit zou leggen. Ik zou knikken en denken ja hoor, het zal wel. Door coosje moet ik wel, want zij reageert direct op mijn onzekerheid en word ik als een coach die over mijn schouder kijkt, continue gedwongen om ermee bezig te zijn. Heel vaak gaat het nu al vanzelf. Zo gaaf om dat te zien. Ik ben mezelf er ook van bewust en daardoor kan ik er aan werken. Betekent niet dat het altijd goed gaat en altijd lukt, echt niet.. maar steeds vaker wel! Ik raak niet meer steeds helemaal in de put, maar zie elk nieuw moment als een nieuwe kans om te leren. Ik vind dat super gaaf en ben mijn hond echt enorm dankbaar dat ze zoveel voor mij doet zonder dat ze het zelf weet. Zoals ze al zeggen; je krijgt niet de hond die je wilt, maar de hond die je nodig hebt. In dit geval zooooooo erg waar!

Voor mij is ze mijn held, voor haar ben ik misschien ook wel haar held. Ik geef haar voedsel en liefde en onderdak.. meer dan wat ze ooit heeft gekend denk ik. Samen zijn we een steeds beter team en genieten we van dit hele avontuur.

Zo wordt maar weer eens duidelijk dat als het gevoel klopt en ik dat echt volg, het me echt op de juiste weg brengt. Ook als het echt niet makkelijk is kan het toch juist precies dat brengen wat ik nodig heb. Ook heb ik al gezien dat als dingen moeilijk gaan, het juist veel meer impact heeft in positieve zin. Dat het gevoel dat als het dan wel lukt, zo veel sterker wordt en alleen maar meer bevestigt dat het klopt..

Ik vind het in ieder geval gaaf en ben ongelooflijk trots op ons samen.. zij die mij zo op het goede spoor zet. Die mij en mijn kinderen misschien even een beetje uit elkaar gedreven heeft, maar nu juist weer op de goede manier bij elkaar. De tijd die ik nu met ze doorbreng is zoveel intenser en fijn. Veel meer quality time samen. De band met mij en mijn kids was al sterk en in de basis goed, maar door dit alles nog veel beter geworden. Nee we zijn er nog niet en er komen vast nog wel wat obstakels, maar ik weet zeker dat het goed komt, 100%!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s