Kritiek

Ik ga lekker naar mijn werk, ik voel me goed en heb zin om lekker bezig te zijn. Het is erg rustig op de afdeling en we zijn met een collega extra omdat zij wordt ingewerkt. Ik vraag of ik op de verlos mag vragen of er nog iets interessants is zodat ik daar misschien mee kan kijken. Ik word meteen ingezet bij een bevalling om te helpen en wordt daar zo in meegezogen dat ik uren lang boven blijf. Ik merk dat ik het leuk vind om dingen te leren en ik blijf boven maar bezig met van alles omdat het druk is. Uiteindelijk heb ik al zo lang niet gegeten dat ik snel wat ga eten beneden om daarna weer te gaan helpen. Aan het einde van de avond ben ik doodop maar wel voldaan. Ik heb veel gezien en geleerd.

Eenmaal op de afdeling komt direct mijn collega naar me toe. Ze is niet blij want ik heb haar zomaar in de steek gelaten en niet overlegd met haar en mijn patiënt overgedragen. Ze zegt het in haar emotie en dat raakt mij. Ik voel me best aangevallen want ik vind dat ze het ook van mijn kant mag bekijken en daar krijg ik nu de ruimte niet voor. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om feedback op deze manier te ontvangen. Ik probeer het te negeren maar voel dat het me toch dwars zit. Ik praat erover thuis en besluit daarna het even naast me neer te leggen, ik voel nu die emotie te veel en kan daardoor niet meer rustig kijken wat er nou precies is gebeurd.

Ik word wakker en meteen zit het weer in mijn hoofd. Deze keer ben ik rustiger en kan ik er met meer afstand naar kijken. Ik besef dat zij mij eigenlijk iets wil leren, zij geeft mij feedback dat ik me zo mee laat slepen dat ik alles en iedereen vergeet. Alleen doordat zij het direct zij bij binnenkomst zat zij zelf nog in haar emotie en kon ik daardoor niet goed zien wat er nou echt mis was gegaan en waar ik aan zou kunnen werken, de emotie overheersende. Ik heb er dus eigenlijk niks van geleerd want er was voor mij geen ruimte om te reageren. Ze zei wel later zit er maar niet mee hoor, ik wilde het alleen benoemen. Alleen is dat dan wel te laat, want ik zit er al mee.

Ik was lange tijd bang voor mensen die op deze manier kritiek uitten en probeerde ze te vermijden. Nu ik er rustig naar kijk besef ik dat zij mij juist zou kunnen helpen. Een deel doet ze goed, ze is eerlijk en verteld waar ze mee zit, dat waardeer ik aan haar. Alleen de manier waarop bied voor mij geen mogelijkheid om mezelf te uitten. Dat is niet fijn want dan leer ik er niks van. Ik besluit dat ik het gesprek hierover aan wil gaan de volgende keer dat we elkaar zien. Ik wil met haar reflecteren op deze gebeurtenis en haar dan vragen of zij mij feedback wil geven zodat ik kan blijven leren, alleen of zij dit op een rustig moment wil doen. Ik weet nu dat zij mij iets kan leren omdat zij eerlijk is, door haar te vragen dit op een andere te doen zonder die grote emotie, kan zij ook daadwerkelijk iets betekenen. We gaan samen een werkgroep opstarten dus is dit het ideale moment.

Ik ben blij, ik heb de situatie weer zelf in de hand. Ik begrijp nu ook beter wat er mis ging. Ik liet me zo meeslepen dat ik alles vergat. Leren is leuk, maar daarna pas op de plaats om het te laten bezinken is beter. Ik voelde dat ik graag wilde leren, maar schoot erin door. Beginnen bij het begin en de rust nemen om het te laten bezinken zodat het ook echt blijft hangen.

Dit voelt goed zeg! Ik heb weer een stukje meer vertrouwen in mezelf. Door er rustig naar te kijken heb ik ervan kunnen leren in plaats van er dagen mee te lopen. Ik vertrouw er nu meer op dat ik de situatie best wel in de hand heb, omdat ik er met open blik naar durf te kijken. Daardoor voel ik me veiliger bij mezelf. Ik heb echt veel geleerd de afgelopen maanden.. jeetje. Het is allemaal niet voor niks geweest. Nu alleen nog het geleerde in de praktijk brengen, dat is de volgende uitdaging. Door te kijken naar de feedback in de vorm van reacties van andere mensen die ik krijg kan ik steeds weer een beetje dingen bijschaven. Ik heb de tijd, rustig aan. Niet continue hoef ik te leren. Die snap ik nu ook. En door achteraf ernaar te kijken hoef ik van tevoren niet zoveel te denken. Dat scheelt een hoop tijd en energie. Alleen nu niet doorschieten hierin want ik heb echt geen haast… ook lekker tijd maken voor plezier!