Dichtbij

Een hond houdt er niet van als een vreemde zomaar meteen op hem afloopt. Het liefst wil hij eerst even geen aandacht maar zelf rustig naar een persoon kunnen lopen en snuffelen en zien wat diegene voor iemand is.

Ik ben net zo, ik hou er ook niet van als mensen op mij af komen en meteen iets van me willen. Laat mij het liefst alles eerst eens van een afstandje bekijken. Ik ben liever degene die de eerste stap zet. Bij Coosje werkt het ook het beste, als zij iemand niet (goed) kent dan wil ze er graag zelf eerst even op af. Als mijn jongens hier zijn en ik loop rustig met Coosje naar ze toe, is er weinig aan de hand. Als Coosje in de kamer is en ze komen binnen dan gaat t dak er het liefst af. Op gevoel deed ik vaak al het goede, loop ik eerst even de tuin in en daarna rustig naar de tafel als we bijvoorbeeld gaan eten. Dan is ze super relaxed. Omdat de jongens haar eng vinden kan ik haar niet los laten zodat ze ze eens rustig kan besnuffelen en leren kennen. Ook willen ze niet mee naar buiten , wat het proces nog meer bemoeilijkt. Tja meer hun probleem dan de mijne ben ik ondertussen achter. Nu ik me meer bewust ervan ben zal ik hier wel meer rekening mee gaan houden.

Zulke dingen komen ineens in mijn hoofd op als ik lekker ontspannen aan het wandelen ben met Coosje. Dan heb ik alle tijd om dingen toe te laten. Ik ben dan niet met andere dingen bezig die me afleiden en heb de tijd om dit soort dingen toe te laten in mijn hoofd. Ik hoor ze nu, waardoor ik er iets mee kan. Proberen kunnen we het in ieder geval.

Van mezelf weet ik best wel dat het zo werkt, alleen ben ik me nu ineens wel echt meer bewust ervan. Begrijp ik mezelf in sommige situaties meer. Ik heb ermee leren omgaan als de situatie eens anders is en mensen wel ineens voor mijn deur staan of ineens op me afstappen. Ik kan dat nu handelen, wat niet wil zeggen dat ik het altijd meteen leuk vind.

Bewust wording is de eerste stap, dat is wel duidelijk. Vanaf daar kan ik weer verder werken. Niets gaat zomaar vanzelf, maar als ik weet waar ik aan kan werken, dan pas kan ik er een begin mee maken. Dan pas kan ik bewust ernaar kijken en zien wat wel en niet werkt. Eerste stapje is gezet…