18

Mijn oudste zoon alweer 18 jaar. Jeetje waar blijft de tijd. Ik was jong, net 24 en ik kreeg een prachtige zoon. Ik had er allemaal niet zo over nagedacht. Ik was zwanger wat niet echt gepland was maar zeker zeer welkom. We dachten niet na en gingen er gewoon voor. Ik moest echt even wennen toen hij er was, het was niet meteen een roze wolk. Logisch ook denk ik nu, het is nogal wat om ineens mama te zijn. Niets kon mij daar echt op voorbereiden, dat is toch iets wat ik moest ervaren. Ik was gek met hem en ik koesterde hem. Urenlang lag hij bij mij en keek ik naar hem. Ik vond het heerlijk als hij ’s nachts wakker werd en de hele wereld stil was en ik luisterde naar de klokkende geluiden van het drinken aan de borst. Ik hield hem daarna heerlijk nog even bij me om nog even te genieten van de rust en de stilte. Hij sliep in een wiegje naast mijn bed en met moeite legde ik hem er weer in.

’s Avonds lag hij vaak urenlang na de voeding heerlijk op mijn borst te slapen en keek ik naar hem en genoot ik van dat heerlijke wezentje.

Ik had van tevoren niet nagedacht over het geven van borstvoeding of hoe ik dat allemaal moest doen. Er was amper internet en dingen opzoeken gebeurde toen gewoon allemaal niet zo. Ik zou wel zien hoe het allemaal zou lopen en maakte me er helemaal niet druk om.

Tegenwoordig is het zo makkelijk om alles even op te zoeken. Dat is natuurlijk heel erg fijn en handig, maar ook geeft het veel dilemma’s en onzekerheden. Teveel weten is helemaal niet altijd zo fijn. Het maakt onzeker en er is soms zoveel informatie dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Als ik nu werk heb ik veel ouders met pasgeboren baby’s die zo druk zijn met hun telefoon en bezoek en mensen die bellen en appen, dat ze aan het einde van de dag helemaal kapot zijn en geen puf meer hebben om voor hun kind te zorgen. Teveel prikkels, teveel bezig met alles om hun heen dat ze eigenlijk geen energie meer hebben voor het allerbelangrijkste; hun baby. Ik zie nu voor mijn ogen wat het met de mensen doet.

Nu ga ik eerst maar eens genieten van mijn grote 18 jarige zoon..