Druk

Vandaag afgesproken met vriendinnen. We kennen elkaar al meer dan 20 jaar. Hebben allemaal 3 kinderen gekregen en veel meegemaakt. We proberen een paar keer per jaar wat te plannen en kletsen dan bij. Vroeger zagen we elkaar vaker maar het schiet er de laatste jaren bij in. We hebben het allemaal te druk.

Ik wacht tot het tijd is en voel zenuwen door mijn lijf gieren ineens. Ik heb geen idee waarom maar ik heb het gevoel dat ik zo in tranen uit kan barsten. Zo irritant dit, gebeurd me vaker als ik met mensen afspreek. Hoort er blijkbaar allemaal bij.

We hebben een high tea gereserveerd en gaan lekker buiten op het terras zitten. Al snel zijn we lekker in gesprek. Tussendoor genieten we van al het lekkers en de zon. Al snel komen er dingen op tafel waar we mee zitten. Niet alleen ik zit niet lekker in Mn vel, maar ook beide meiden herkennen dit maar al te goed. De één zit er middenin, de ander herkent ook veel dingen van eerder.

Hoeveel mensen om me heen kampen niet met dezelfde dingen. Het altijd maar moe zijn, het zoveel van onszelf verlangen, de lat zo hoog leggen, iedereen tevreden willen houden, geen tijd voor onszelf nemen, geen rust in het hoofd krijgen, altijd klaar staan voor iedereen, werken, vriendinnen, kinderen , partner. Zoveel dingen op het bordje van zoveel mensen. Wel voornamelijk vrouwen, die ik ken dan. Het is gewoon veel, werken en een gezin en alle sociale contacten en het huishouden. Een leuke moeder zijn en een leuke partner/ dochter/ vriendin/ enz.

Ook zij gunt zichzelf geen rust, neemt geen tijd om op te laden en zit niet lekker in haar vel. We raden haar aan om echt rust te nemen, alles uit en even helemaal niets doen. Niet één keertje, maar elke dag weer. Tijd voor jezelf, zonder telefoon tv of wat dan ook. Mij helpt het enorm en anderen in mijn omgeving ook. Helemaal niets doen zegt ze? Precies ja, helemaal niets. Ga buiten in het gras liggen of waar dan ook en doe gewoon eens een tijdje niets. Check ook af en toe gedurende de dag eens hoe je je voelt. Wat voel je? Ben je moe? Hoe klopt je hart? Hoe adem je? Ze heeft last van hartkloppingen en raakt daar erg van in paniek af en toe. Dit is al de tweede vriendin die dit heeft.. allemaal rond de 40, kinderen al wat groter, een verantwoordelijke baan. Het is gewoon teveel. We denken allemaal maar dat we gewoon door kunnen rennen , maar het gaat niet, dat blijkt dus maar weer.

Een druk leven is niet erg als daar maar genoeg ontspanning tegenover staat. Echte ontspanning en niet hangen voor de buis. Toegeven aan moeheid en niet wachten tot de moeheid zo erg is dat slapen bijna niet meer lukt. Power napjes doen en rust nemen. Elke dag weer… het is niet zo moeilijk… nu alleen nog doen..

Ik rij naar huis en ben moe maar voldaan. Nog even een boodschap en dan lekker even op de bank een power napje doen.. even bijkomen van al dat geklets. Het was een ontspannen middag, maar het vergt ook veel energie.