Nacht

Mijn eerste nachtdienst, ik zie ertegenop. Dit was de reden voor mij om niet in het ziekenhuis te gaan werken. Ik zag het gewoon niet zitten om weer nachtdiensten te gaan draaien. Ik had er een negatief gevoel bij. Het was in de periode dat ik kleine kinderen had. Ik sliep slecht in de nachtdiensten en thuis liep het dan helemaal niet lekker. Dit had ik steeds maar in mijn hoofd.

Nu is de situatie heel anders, de kinderen zijn groot en thuis loopt alles wel. Als ik moe ben kan ik altijd wel even slapen. De eerste dienst gaat vlot voorbij, ik voel me fit en de tijd gaat snel. Thuis laat ik Coosje uit en duik er meteen in. Ik ben bekaf en hoop lekker te kunnen slapen. Na vier uurtjes ben ik weer wakker, ik probeer nog te slapen maar helaas. Het lukt echt niet. Ik duik beneden op de bank en Coosje snurkt lekker verder. Na een tijdje besluit ik me maar aan te kleden en te gaan wandelen met de hond. Dat voelt heerlijk, dit was precies wat ik even nodig had.

Savonds probeer ik nog even te slapen, maar helaas het lukt niet. Het is niet anders Ik zit met een andere collega in de nacht, we spreken af dat we allebei even een power napje doen. In de nacht hebben we recht op pauze maar niemand neemt die. Fijn dat deze collega het voorstelt om om de beurt even onze ogen dicht te doen om de nacht goed door te komen. We gaan lekker aan het werk en tegen de ochtend doen we eventjes onze ogen dicht. Jeetje daar knap ik van op. Die 10 minuten geven me genoeg energie om de rest van de nacht door te komen. Heerlijk. Thuis even wandelen met de hond en daarna lekker mijn bed in. Ik slaap al snel gelukkig. Om drie uur schrik ik wakker. Oh jeetje, veel te lang geslapen, dat wordt een probleem vanavond. Niet druk om maken dat zien we dan wel weer.

Ik ga douchen en neem de hond mee naar buiten. Eerst even lekker de natuur in en daarna naar een vriendin om haar te helpen met haar verhuizing. Ik heb tot nu toe nog niet kunnen helpen. Erik gaat met collega’s de stad in na zijn werk dus die is pas later thuis. Na een heerlijke wandeling haal ik wat lekkere dingen en rij naar mijn vriendin. Samen met nog iemand halen we kasten leeg en brengen we wat dozen naar haar nieuwe huis. Daar komen nog een paar mensen wat klusjes doen. Iedereen is druk aan het kletsen en blijven maar wat hangen. Na een tijdje merk ik dat ik echt honger heb en weg wil. Ik pak de sleutels en zeg dat ik alvast naar haar huis rij. Zij blijft nog even kletsen en ik rij alvast weg. Even rust. Ik merk dat ik dat het moeilijkste vind, veel mensen om me heen.

We eten samen wat en drinken een wijntje. We hebben het erover waar grenzen liggen. Zij is doodmoe maar vind het moeilijk om dan mensen weg te sturen of niet naar een verjaardag te gaan. Stel dat diegene dan beledigd is? Tja, dat is dan maar zo zeg ik. Als het niet gaat dan gaat het gewoon niet. Eerst aan jezelf denken.

Ik word er steeds beter in, aan mezelf denken. Als ik rust nodig heb dan neem ik die. Ik ga niet meer door tot het gaatje. Ik heb mijn grenzen gevoeld en weet nu hoe het voelt om erover heen te gaan. Tuurlijk zet ik soms wel even door, maar niet meer ten koste van mezelf.

Thuis wandel ik weer een tijd met de hond, ik knap er zo van op. Even rust aan mijn hoofd doet altijd goed. Mijn vriend komt thuis, al best vroeg. Ook hij heeft een burn out gehad en zijn grenzen gevoeld jaren geleden. Nog steeds vind hij het lastig om in de drukte te zitten en houd dat niet lang vol. Hij drinkt ook geen alcohol dus op het moment dat iedereen dronken begint te worden gaat hij ervandoor. Hij weet precies hoe ik me voel en begrijpt maar al te goed dat ik drukte niet lang vol houd. Heel fijn om dat beide te hebben, zo hoeven we ons allebei niet groot te houden.

Ik krijg een appje van een vriendin, of ik de volgende dag met haar mee wil een dagje weg. Ik vind het een leuk idee maar ik zie het niet zitten. Het wordt me teveel weer een hele dag op pad en dan maandag weer werken. Ik heb een dag rust echt even nodig. Heel jammer maar ik weet dat als ik het wel doe ik dat de rest van de week weer moet bekopen.

Vandaag maar eens lekker tijd voor ons twee. Even bijkomen en genieten samen. Lekker wandelen met Coosje en tijd om te niksen. Zo komen we de week wel weer door.