Cruise

Redelijk uitgerust komen we aan bij de boot. Ontzettend blij met het besluit om een overnachting te nemen. Het laatste stuk was evengoed best druk en duurde langer dan we dachten. We verkennen de hut en pakken alles uit. We hebben drie hutten naast elkaar met tussendeuren. Ouders en schoonouders mee en de kinderen verdeeld over de kamers. Weinig privacy dus, maar dat wisten we. Gelukkig hebben we allemaal behoefte aan momenten voor onszelf en hebben we afgesproken dat ieder gewoon doet waar hij zin in heeft en dat we alleen ’s avonds echt met zijn allen eten. Verder zien we het wel.

Normaal ben ik voor de vakantie zo gestresst dat ik dagen nodig heb om bij te komen. Ik kan dan eigenlijk helemaal niet genieten, ik kom gewoon niet in de relax modus en blijf iedereen maar opjutten. Ze moeten van alles en ik race van hot naar her. Pas na dagen kom ik langzaam in de vakantie stemming en kan ik de dingen wat meer loslaten en genieten van de plek waar ik ben.

Deze keer ga ik al veel rustiger weg, alles hoeft dit keer niet perfect. Jammer dan. Kids moeten eigenlijk nog naar de kapper, de middelste heeft te kleine broeken en het huis is nog niet netjes. Jammer dan, denk ik nu. Ik kan niet alles en heb echt alleen de noodzakelijke dingen gedaan. Door de reis ook nog eens op te delen komen we rustig aan. Ik zit al heel snel in de vakantie modus en hoef de stress niet af te bouwen. Wat een verschil! Dan maar niet alles perfect, ik kan nu wel van elke minuut op de boot genieten!

Het werd een top week. Iedereen genoot en het weer werkte goed mee. Mijn vriend knapte steeds meer op en kon zich beter voortbewegen. Mijn jongens genoten van de natuur en de plekken die we bezochten. Dochterlief had nog wel wat last van puber buien maar ja, dat hoort erbij. De groep verdeelde zich steeds en iedereen had het naar zn zin.

Even niets moeten, even geen stress. Wat een zaligheid. Ik had geen verwachtingen van de reis. Ik had me er amper een voorstelling van gemaakt. We hadden gewoon geboekt en we zouden wel zien hoe het zou gaan. Natuurlijk zijn er wel eens kleine irritaties of momentjes van het even teveel vinden. Gelukkig herkende ik de signalen snel en kon ik er goed op inspelen. Even afzonderen, een plekje zoeken voor mezelf. Even helemaal niets doen. Maar dan ook echt niets. Ik weet nu hoe belangrijk het is om het hoofd leeg te maken en dat niets doen cruciaal is. Geen boek, geen mobiel , geen tv. Helemaal niets. Lekker staren over het water, rondwandelen in de natuur, zitten in bad. Het voelt zo heerlijk. Normaal zou ik niets doen maar zonde van de tijd hebben gevonden. Relaxen is toch ook met een boek of tv kijken dacht ik altijd.

Nu weet ik dat mijn hoofd net zo goed rust nodig heeft als mijn lichaam. Dat ik anders doorschiet en geïrriteerd raak over kleine dingen. Dingen waar ik normaal mijn schouders over ophaal. Niets doen is niet alleen weggelegd voor vakanties maar juist ook voor de momenten dat er veel gebeurd. Ik ben trots hoe ik de weken door ben gekomen voor de vakantie. Ondanks de drukte wist ik mezelf steeds weer tot rust te krijgen. Wist ik ervoor te zorgen dat de stress niet de overhand nam. Ik zal er elke dag weer voor moeten zorgen dat ik die tijd neem. De rust erin houden, de stress niet door laten schieten. Dag voor dag leven en niet teveel vooruit kijken. Vandaag is vandaag, morgen zien we wel weer. Nu nog even genieten van een paar daagjes thuis en dan alweer aan het werk. Helaas voor mij zijn door mijn nieuwe baan de vakantie dagen nog schaars. Ik zal het hier even mee moeten doen voorlopig. Het fijne is, dit pakken ze niet meer van me af!