Voila

Ik sta te douchen en ineens begrijp ik het. Als ik werk en ik heb bijvoorbeeld een fout gemaakt, dan wacht ik niet tot mijn gevoel er zelf mee komt maar ik haal het gevoel naar boven op momenten dat ik gewoon relaxed ben. Dan pak ik het even vast, zeg tegen mezelf dat het heel dom was en vraag ik mezelf wat ik er van kan leren en dan stop ik het weer weg. Dit doe ik een aantal keren op een dag en voila, weg is het gevoel. Ik denk er dan nog wel eens aan daarna maar voel het niet meer waardoor het veel minder erg is. Ik heb iets fout gedaan, wie doet dat niet, ik heb ervan geleerd, ik heb het gevoeld en nog eens en nog eens en klaar ermee.

Nu wacht ik steeds tot het in mijn hoofd gaat zitten en dan draai ik maar rondjes ermee. Precies de verkeerde kant op.

Ik ga dit ook precies zo aanpakken denk ik meteen. Volgende keer als ik ergens mee zit, pak ik het meteen op en ga ik eraan werken. Ja dat ga ik doen.

Een uur later zitten we op het strand, heerlijk even eruit. Lekker lunchen samen en kletsen over van alles en nog wat. Jaren super fijne collega’s geweest en ondertussen ook vriendinnen geworden. Nu allebei ervoor gekozen om iets anders te gaan doen. Baan opgezegd, ieder met zijn eigen redenen. Zij een jong gezin, ik al een grote stap verder. We zijn een superteam op het werk. Vullen elkaar precies aan. Ik zal haar missen als collega, maar beide gaan we een nieuw avontuur aan.

Ik kom thuis en voel me moe, ik ga eerst even lekker liggen. Wandelen met de hond kan nog wel even wachten. Coosje is toch erg moe. Niet zo gek met zo een stress baasje. Honden voelen alles aan, arm beest zal er geen end aan weten aan al dat gestress van haar baasje. Goed dat ik haar af en toe een paar uur lekker alleen laat. Knappen we beide van op.

Ik kijk eerst nog eventjes wat op mijn telefoon, lees nog wat dingen. Kom iets tegen over meditatie. Ik doe elke dag al iets in de richting. Begon met op een bankje zitten na een stevige wandeling. Tegenwoordig ga ik vaak even liggen en staar wat naar de boom van de buurman. Toch vind ik het vaak lastig omdat ik zoveel gedachtes heb dat ik steeds afgeleid word.

Ik heb al vaak over meditatie gelezen maar vond het tot nu toe niet nodig om er meer van te weten. Muziekje aan helpt mij al goed. Toch heb ik nu wel zin om het door te lezen. Er staan 4 eenvoudige meditaties om mee te beginnen. Waarom ook niet? Ik probeer gewoon eens dat wat er staat. Ik ga liggen, zet mijn timer op 10 minuten en doe de oefening. Het gaat best goed, ik kan merken dat ik dit echt wel vaker heb gedaan. Op mijn eigen manier, maar toch. Het voelt echt heel fijn. De 10 minuten zijn zo om en het ging best goed. Ik doe een andere meditatie nog eens 10 minuten. Deze lukt iets minder goed, maar dat is niet erg. Van een persoon die bij het woord mediatie al kriegel werd, naar iemand die er nu eigenlijk heel positief tegenover staat en langzaam het durft toe te laten. Op mijn eigen manier, dat wel. Ik voel dat het werkt, zolang het me maar niet opgelegd wordt. Ik heb het zelf ontdekt en gevoeld wat het met me doet. Nu kan ik een stapje verder gaan en ermee oefenen.

Eigenlijk is het gewoon even terug naar de basis, net als met alles. Daar waar het gewoon niet lukt kan ik door blijven wroeten maar ik kan ook terug gaan naar de basis en weer opnieuw beginnen. Mijn hoofd rust geven en een andere weg inslaan. Het is niets meer en niets minder. Het is precies dat wat ik nodig heb. Ik kan er nu achter staan omdat ik het zelf ontdekt heb. Niemand heeft me gezegd dat ik het zo moest doen, dat werkt bij mij toch alleen maar averechts.

Ik besef dat alles in stapjes gaat, dat ik het helemaal niet kan forceren om ineens dingen op te pakken en te bekijken. Dat is het eind resultaat van jaren. De natuur doet zijn werk wel, daar kan ik helemaal niets aan doen verder. Ik kan niet van 0 naar 10. Het zal steeds makkelijker gaan en steeds meer vanzelf, dat kan ik niet beïnvloeden. Het enige wat ik kan doen is mezelf overgeven. Mezelf af en toe even weer naar het nulpunt brengen om gewoon uit te rusten. Gewoon het leven te leven en de dingen laten komen zoals ze zijn. Ik wil alles veel te veel verklaren, maar dat is nu eenmaal zo. Het is zoals het is. Ook dat zal weer over gaan. Het hoort er allemaal bij..