Docent

Ik kreeg de vraag of ik echt wilde stoppen met schrijven. Ik zei dat omdat ik weer eens in een “uit balans” bui zat. Ik zei dat iedereen beter zichzelf kon lezen in plaats van mijn verhalen of die van een ander. Natuurlijk is dat weer overdreven. Ik ga altijd van de ene extreme kant naar de andere kant en eindig dan ergens in het midden.

Ik heb altijd al geleerd dat alles waar TE voor staat niet echt goed voor je is. Helemaal niet erg als ik een keer TE veel, maar altijd teveel is niet goed. Net als TE veel tv kijken, TE veel sporten, TE veel denken , TE veel piekeren.

Ik zit gewoon TE veel thuis, dat is echt niet goed voor mij. Ik ben echt heel blij dat ik mijn baan heb opgezegd en nu echt aan mijn toekomst kan gaan werken. Het wordt tijd voor actie, handen uit de mouwen. Wat me opvalt is dat ik als ik werk minder vaak moe ben dan nu. Ben veel te vaak moe en futloos. Mijn dagen vullen zich best wel, maar gewoon niet met uitdagende dingen. Dat maakt me niet echt actief zeg maar.

Ik zal best wel even balans moeten zoeken als ik weer werk. Op blijven letten dat ik ook aan mezelf blijf werken, tijd voor mezelf neem. Het is gewoon een valkuil bij mij dat ik TE veel ga werken. Tja daar voel ik me gewoon goed, daarom wil ik elke keer daarmee bezig zijn, maar het schiet niet op, want dan blijft die andere kant van mij weer steken.

Ik zing nu elke week en dat is al heerlijk dat het niet heel vrijblijvend is want dat zorgt ervoor dat ik echt wel ga en niet denk van ach, vandaag maar even niet. Het zingen is echt een uitlaatklep voor me. Ik wandel veel met de hond, dus actief bezig ben ik ook. Ik heb nog de wens om het volleybal wat ik ooit speelde weer op te pakken, maar dat wordt een beetje veel. Ik heb me namelijk ingeschreven voor een studie Docent Duits. Ik ga het gewoon doen! Betekent wel dat ik weer veel met werk bezig ga, maar ik heb er echt ontzettend veel zin in! Het zal zeker pittig worden, maar ik zie het echt zitten. Ik ga zorgen dat ik het me zo makkelijk mogelijk maak, ik wil iemand die mijn huis schoonmaakt. De kinderen mogen nog wat vaker hun handen uit de mouwen steken. Daarnaast zal ik kijken dat ik niet al te veel uren ga werken. Ik wil minimaal 1 dag in de week zeker vrij zijn plus het weekend. Dus drie dagen werken en 1 dag studie. Dat moet te doen zijn. Ik heb de afgelopen jaren heel vaak fulltime gewerkt omdat er altijd tekort personeel was.

De kinderen worden steeds groter en gaan steeds meer hun eigen gang. Voor hun is het ook goed als ze meer hun eigen gang kunnen gaan. Het wandelen met de hond en het zingen dat gaat gewoon lekker door. Ik heb het plan om een agenda te maken om eindelijk eens met lijstjes te gaan werken en herinneringen erin te zetten. Regelmatig samen met mijn vriend wat plannen, want ook wij hebben die tijd hard nodig. Ik hou van druk zijn, dat heb ik altijd al fijn gevonden. Alleen moet ik opletten dat alles meer in balans blijft, met een goede planning moet dat lukken allemaal.

Waar ik vooral op ga letten is dat IK bovenaan sta. Eerst kijken of iets goed voor mij is, eerst voor mezelf zorgen. Niet voor een ander snel mijn huis nog doen als iemand langs komt. Niet voor een ander allerlei afspraken maken waar ik eigenlijk geen zin in heb. Niet voor een ander altijd maar eerst zorgen. Eerst IK en dan komt de rest. Dat gaat me echt lukken. Dat weet ik zeker. Ik sta nu echt steviger in mijn schoenen.

Dit hele leerproces heeft mij alleen maar veel verder gebracht. Ik zal dit goed kunnen gebruiken tijdens mijn studie. Ik weet zeker dat heel veel dingen die in de boeken staan, bij mij al heel duidelijk zijn omdat ik het nu begrijp en ook voel. Dat gaat mij heel erg helpen. Duits spreek ik al heel goed, het is vooral even opfrissen van grammatica, maar dat gaat me ook lukken.

Ik heb Duits op gevoel geleerd, op school bakte ik er echt niks van. Ik heb praktijk nodig, ik wil het voelen eerst en dan erover lezen en het begrijpen. Dat hoop ik straks ook over te brengen bij mijn leerlingen. Maak vooral fouten! Juist daarvan leer je. Voel hoe het werkt, wordt enthousiast omdat het gewoon lukt om wat te zeggen in die taal, niemand maakt het uit als het niet helemaal klopt. Durf! Doe! Ga ervoor! Maak fouten, leer en probeer het nog een keer.

Ik wil een docent zijn die plezier heeft met zijn leerlingen, die ze begeleid en helpt waar nodig. Die er voor ze is als ze het even moeilijk hebben. Ik wil dat ze zich veilig voelen en het fijn hebben.

Mijn dochter haat geschiedenis ( kan ik me helemaal voorstellen op die leeftijd), maar elke keer komt ze thuis met voldoendes en mooie verhalen. Mama die leraar is gewoon zo aardig en helpt me zo goed, daardoor lukt het gewoon!

Hoe fijn is dat, dan heb je toch als docent zelf ook veel voldoening van je werk?!

Ja ik ga het doen en het gaat me lukken ook allemaal. Zeker weten! Komende week gesprekken op scholen en in het ziekenhuis om in ieder geval nu werk te hebben. Het komt goed, ik heb er zin in!