Burn out

Wat is nou eigenlijk een burn out? Zoveel dingen lees ik erover. Zoveel dingen worden verkeerd begrepen. Mensen pakken er alleen maar stukken uit voor mijn idee, maar beginnen niet bij de kern. Begrijpen niet echt hoe het zit. Mensen die zichzelf een stukje kwijt zijn die kunnen dat stuk na een tijdje wel weer recht trekken. Maar met een burn out niet. Dan begin je weer bij het begin.

Ik ben mezelf op meerdere vlakken kwijt geraakt. Ik hoorde niet meer wat er gezegd werd tegen me door mijn gevoel. Ik voelde het pas als het op het hoogtepunt was. Stel je eet een koekje. Na 1 koekje voel je van binnen dat je maag gevuld is, je wilt niet meer, het is wel genoeg. Ik ben vol denk je dan, want je voelt dat je maag gevuld is. Maar als je niet voelt na 1 koekje dat je vol bent, omdat die signalen niet aankomen, dan blijf je dus eten tot het moment dat je maag echt helemaal vol zit. Dan pas voel je het.

Dit had ik op Prive gebied (en achteraf ook op werkgebied). Ik hoorde de bel niet gaan als iemand zachtjes belde, pas toen er heel hard gebeld werd hoorde ik het. Ondertussen was er al 10 x zacht gebeld maar omdat ik het niet hoorde moest er eens hard aan de bel getrokken worden. Daardoor was mijn hersenschudding zo erg geworden, daarom was ik zo moe. Daarom was ik zo in de stress om alles. Ik voelde het pas als het heel erg was. Een beetje stress heeft iedereen, maar dat kun je wel handelen. Dat is goed voor je. Maar die beetjes voelde ik niet meer. Al die signalen pikte ik pas op als ze heel erg waren. Dus kon ik niks met die beetjes stress, maar liep het op tot het hoogtepunt.

Ik had in mijn werk de signalen wel opgepikt dat ik eigenlijk weg wilde maar er niets mee gedaan. Steeds minder luisterde ik naar dat gevoel. Als je je werk zat bent en denkt, ach ik ga eens om me heen kijken, dan heb je dus de tijd om dat rustig eens te doen. Want eventjes hou je nog wel vol. Ik voelde het nu pas, omdat ik de kleine signalen mistte de afgelopen jaren. Pas toen het signaal heel heftig werd afgegeven, toen pas voelde ik het en was er voor mij geen ruimte meer om tussenstappen te doen. Ik kon niet anders dan opzeggen. Heel vervelend want hierdoor kom je best in een moeilijk pakket. Zeker financieel. Ik heb toch echt werk nodig. Ik maak het mezelf dus onnodig moeilijk, maar helaas kan ik niet anders.

Ik ben dus op meerdere gebieden mijn gevoel ergens kwijt geraakt en daardoor raakte ik burn out. Omdat ik de signalen mistte. Ze waren voor mij niet hard genoeg.

Daarom ook dat mensen om me heen het niet altijd begrijpen. Die hebben ook wel eens stress en luisteren er niet meteen naar, maar dat kunnen ze na een tijdje nog wel weer recht breien. Die begrijpen niet dat dat bij een burn out niet meer even kan. Daar moet een vergrootglas op elk punt gelegd worden, voordat ik ze zie. Daarom ga ik zo op en neer met mijn gevoel. Omdat het anders geen zin heeft. Het wil alleen maar zeggen; kijk ernaar. Ik hou het vergrootglas voor je erop, kijk ernaar, luister ernaar, doe er iets mee.

Helaas valt het kwartje pas laat bij veel mensen. Vaak pas na heel wat maanden als ze in een burn out zitten. Soms pas na jaren. Ze snappen niet dat hier het probleem ligt. Ze blijven in hun moeheid hangen omdat ze de signalen niet oppakken en ernaar kijken. Ze luisteren nog steeds niet naar zichzelf. Alles moet weer van voren af aan geleerd worden.

Elke keer als ik me moe voel dan neem ik rust. Al is het 10 x per dag. Net als een baby zal ik dit heel langzaam op moeten bouwen. Elke keer weer luisteren naar mijn lichaam. Dan pas zal ik merken dat ik ga voelen wanneer ik moe ben. Elke keer als ik moe bent, ga ik even rusten. Ik ga dan even liggen of rustig zitten zonder iets te doen. Vaak voel ik me al snel beter en kan ik weer door.

Ik Beweeg en daarna verken ik langzaam weer de wereld. Ik beweeg tot alle druk eruit is en daarna probeer ik te ontspannen en naar de wereld kijken. Wat voel ik van binnen? Gaat mijn hart sneller slaan? Stroomt mijn bloed sneller? Eerst dat weer leren. Bij de basis beginnen. Dan pas kan ik er iets mee.

De wereld eerst ontdekken, veel slapen veel kijken, luisteren en voelen. Daarna op verkenning gaan, luisteren naar wat mijn gevoel zegt , uitproberen. Wat kan wel en wat kan niet. En zo verder. Niets meer en niet minder.

Volg mij ook instagram: ilovemyburnout