Wijze raad

De enige wijze raad die ik mijn kinderen mee ga geven is; blijf dicht bij je gevoel. Alleen je gevoel vertelt je wat jij nodig hebt. En als je angstig bent of boos ga dan na wat het jou wil vertellen. Luister naar je gevoel. Doe moeite om ernaar te luisteren. Mensen zullen je aan het wankelen brengen. Je hele leven lang. Altijd zal er wel iemand zijn die je aan het wankelen brengt. Of in ieder geval een poging waagt. Maar als je dichtbij jezelf blijft en weet dat jou gevoel klopt, dan heeft het geen vat op je. Dan weet je dat je goed zit.

Altijd zullen er wel ergens gaatjes zijn. We zijn nou eenmaal geen heiligen. Altijd zullen er dingen gebeuren die proberen door die gaatjes heen te breken. Maar zolang je op je gevoel blijft vertrouwen komt het goed. Neem de tijd. Luister ernaar.

Vanavond komt onze hond. Ik voelde dat dit een goede stap was. Ik vond het eng. Durfde de beslissing niet te nemen. Wilde al zo lang een hond maar durfde er niet voor te gaan. Maar ik kon er niet meer omheen. 3 weken nadat ik haar had gezien gaf ik me gewonnen. Zij moest in ons gezin komen. Alle bezwaren overboord gegooid. Waren niet meer belangrijk. Zij hoort bij ons. Zo is het en niet anders. Ik heb zelf de beslissing genomen want ik kon niet anders. Ook al vond ik dat doodeng. Het was wat ik nodig had. Ik brak door alles heen omdat ik voelde dat het zo moest zijn.

Zo was het ook in mijn huwelijk. Precies hetzelfde. Ik kon er gewoon niet meer om heen. Dit kon niet meer. Het voelde zo niet goed. Alle dingen overboord gegooid want ik kon niet meer. Ik moest het doen.

Als er dus dingen zijn waar ik verdrietig van word dan klopt er iets niet. Maar in plaats van luisteren loop ik weg. Harder en harder. Maar mijn gevoel gaat net zo lang door totdat het alles overstemt. Totdat ik het niet meer kan negeren, soms moet iemand me wakker schudden en me erop wijzen. Dat aanzetje kan genoeg zijn om mij bewust te laten worden. Ik wil meer naar mezelf gaan luisteren en mezelf aandacht geven. Ik ga in ieder geval mijn best doen!